Τι είναι η σύνδεση ήχου TOSLINK; (Ορισμός)

Από νωρίς, οι συνδέσεις ήχου για εξοπλισμό ήταν αρκετά απλές και απλές. Κάποιος απλά ταιριάζει με το κατάλληλο καλώδιο ηχείων και / ή καλώδια εισόδου και εξόδου RCA και αυτό είναι! Όμως, καθώς η τεχνολογία και το υλικό ωρίμασαν, δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν νέοι τύποι συνδέσεων στα τελευταία και μεγαλύτερα προϊόντα. Αν κοιτάξετε στο πίσω μέρος οποιουδήποτε σύγχρονου δέκτη / ενισχυτή, είστε υποχρεωμένοι να βλέπετε μια σειρά αναλογικών και ψηφιακών τύπων σύνδεσης. Ένας από τους τελευταίους είναι πιθανόν να χαρακτηριστεί ως ψηφιακός οπτικός ή παλαιότερα γνωστός ως TOSLINK.

Ορισμός: Το σύστημα σύνδεσης TOSLINK (θύρα και καλώδιο) αναπτύχθηκε αρχικά από την Toshiba και είναι περισσότερο γνωστό ως οπτική ή ψηφιακή οπτική ή οπτική οπτική σύνδεση. Τα ηλεκτρικά σήματα ήχου μετατρέπονται σε φως (αρκετά συχνά κόκκινα, με μήκος κύματος άνω των 680 nm) και μεταδίδονται μέσω ίνας από πλαστικό, γυαλί ή σίλικα. Το TOSLINK είναι μια από τις διάφορες μεθόδους για τη μετάδοση ενός ψηφιακού ήχου μεταξύ των εξαρτημάτων σε μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού ήχου για τους καταναλωτές.

Προφορά: taws • lingk

Παράδειγμα: Η χρήση καλωδίου TOSLINK για την αποστολή ρευμάτων εισόδου / εξόδου ψηφιακού ήχου μεταξύ των εξαρτημάτων είναι μια εναλλακτική λύση σε HDMI ή ομοαξονική σύνδεση (λιγότερο συχνή).

Συζήτηση: Εάν ρίξετε μια ματιά στο τέλος της επιχείρησης (οπτικών ινών) ενός συνδεδεμένου καλωδίου TOSLINK, θα παρατηρήσετε μια κόκκινη κουκκίδα που ακτινοβολεί ακριβώς πίσω σας. Το ίδιο το καλώδιο είναι επίπεδη από τη μια πλευρά και στρογγυλεμένο στο άλλο, οπότε υπάρχει μόνο ένας προσανατολισμός για να το συνδέσετε. Πολλοί ασύρματοι προσαρμογείς ήχου, συσκευές HDTV, εξοπλισμός οικιακού κινηματογράφου, συσκευές αναπαραγωγής DVD / CD, δέκτες, ενισχυτές, στερεοφωνικά ηχεία, κάρτες και ακόμη και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να διαθέτουν αυτόν τον τύπο ψηφιακής οπτικής σύνδεσης. Μερικές φορές μπορεί να βρεθεί σε συνδυασμό με τύπους σύνδεσης μόνο για βίντεο, όπως DVI ή S-video.

Τα καλώδια TOSLINK έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να χειρίζονται στερεοφωνικό ήχο χωρίς απώλειες και πολυκάναλο ήχο surround, όπως το DTS 5.1 ή το Dolby Digital . Τα οφέλη από τη χρήση αυτού του είδους ψηφιακής σύνδεσης είναι μια ασυλία στην ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή θορύβου και μεγάλη αντοχή στην απώλεια σήματος στην απόσταση του καλωδίου (κυρίως με καλώδια υψηλότερης ποιότητας). Ωστόσο, το TOSLINK δεν έχει μερικά δικά του μειονεκτήματα. Σε αντίθεση με το HDMI, αυτή η οπτική σύνδεση δεν μπορεί να υποστηρίξει το απαιτούμενο εύρος ζώνης για ήχο χωρίς απώλειες (π.χ. DTS-HD, Dolby TrueHD) - τουλάχιστον χωρίς πρώτα να συμπιέσει τα δεδομένα. Επίσης, σε αντίθεση με το HDMI, το οποίο αποδεικνύει την ευελιξία του μεταφέροντας πληροφορίες βίντεο εκτός από τον ήχο, το TOSLINK είναι μόνο ηχητικό.

Η αποτελεσματική περιοχή (δηλ. Το συνολικό μήκος) των καλωδίων TOSLINK περιορίζεται από τον τύπο του υλικού. Τα καλώδια με οπτικές ίνες από πλαστικό συχνά βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 5 μ. (16 πόδια), με μέγιστο μήκος 10 μ. (33 πόδια). Κάποιος θα χρειαζόταν ενισχυτή σήματος ή επαναλήπτη με επιπλέον καλώδια για να εκτείνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα καλώδια από γυαλί και διοξείδιο του πυριτίου μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγαλύτερα μήκη, χάρη στη βελτιωμένη απόδοση (λιγότερη απώλεια δεδομένων) μετάδοσης ακουστικών σημάτων. Ωστόσο, τα καλώδια από γυαλί και διοξείδιο του πυριτίου τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένα και πολύ πιο ακριβά από τα πλαστικά αντίστοιχά τους. Και όλα τα οπτικά καλώδια θεωρούνται εύθραυστα, δεδομένου ότι οποιοδήποτε τμήμα μπορεί να υποστεί βλάβη εάν λυγίσει / σπείρει πολύ αιχμηρά.