Τι είναι ένας προβολέας βίντεο μικρής εμβέλειας;

Οι βραχυπρόθεσμοι και Ultra Short Throw projectors είναι πολύ πρακτικοί για μικρούς χώρους

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει τηλεόραση ως το επίκεντρο της εγκατάστασης οικιακής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, μια τηλεόραση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παρακολουθήσετε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και streaming περιεχόμενο στο σπίτι. Μια άλλη επιλογή είναι ο βιντεοπροβολέας και η οθόνη.

Ο προβολέας βίντεο, η οθόνη και η σχέση δωματίου

Σε αντίθεση με μια τηλεόραση, στην οποία τα πάντα που απαιτούνται για την προβολή της είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο, ένας βιντεοπροβολέας απαιτεί δύο κομμάτια, έναν προβολέα και μια οθόνη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο προβολέας και η οθόνη πρέπει να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη απόσταση ο ένας από τον άλλο ώστε να παράγουν μια εικόνα ειδικού μεγέθους.

Αυτή η ρύθμιση έχει τόσο πλεονέκτημα όσο και μειονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι ένας προβολέας μπορεί να εμφανίζει εικόνες με διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την τοποθέτηση της οθόνης προβολής, ενώ μόλις αγοράσετε μια τηλεόραση, έχετε κολλήσει με ένα μέγεθος οθόνης.

Ωστόσο, το μειονέκτημα δεν είναι όλοι οι προβολείς και οι χώροι δημιουργούνται ίσοι. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε οθόνη 100 ιντσών (ή αρκετό χώρο για να εμφανίσετε μια εικόνα μεγέθους 100 ιντσών), τότε δεν χρειάζεστε μόνο έναν προβολέα που μπορεί να προβάλει εικόνες έως το μέγεθος, αλλά ένα δωμάτιο που επιτρέπει αρκετή απόσταση μεταξύ του προβολέα και την οθόνη για να εμφανιστεί αυτή η εικόνα μεγέθους.

Σε αυτό το σημείο, μαζί με την έξοδο και την ανάλυση φωτεινότητας ( 720p, 1080p , 4K ) του προβολέα τεχνολογίας πυρήνα ( DLP ή LCD ), πρέπει να ξέρετε ποια είναι η απόσταση από το βιντεοπροβολέα.

Ορισμός απόστασης από απόσταση

Η απόσταση απόστασης είναι ο απαιτούμενος χώρος μεταξύ του προβολέα και μιας οθόνης για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου μεγέθους (ή εύρους μεγεθών, εάν ο προβολέας διαθέτει έναν ρυθμιζόμενο φακό ζουμ). Ορισμένοι προβολείς απαιτούν πολύ χώρο, μερικοί μεσαίοι χώροι, ενώ άλλοι απαιτούν πολύ λίγο χώρο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, διευκολύνετε τη ρύθμιση του βιντεοπροβολέα σας .

Βίντεο Προβολέας Κατηγορίες Απόθεσης

Για τους βιντεοπροβολείς, υπάρχουν τρεις κατηγορίες αποστάσεων: Μακρόστερο (ή κανονική), Σύντομη ρίψη και Πολύ σύντομη ρίψη. Έτσι, κατά την αγορά ενός βιντεοπροβολέα, να έχετε υπόψη σας αυτές τις τρεις κατηγορίες προβολέων.

Σε μη τεχνικούς όρους, το συγκρότημα φακού και καθρέφτη που είναι ενσωματωμένο σε έναν προβολέα καθορίζει την ικανότητα απόστασης ρίψης του προβολέα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι βιντεοπροβολείς Long Throw και Short Throw ρίχνουν φως στην οθόνη κατευθείαν έξω από τον φακό, το φως που βγαίνει από τον φακό από έναν προβολέα Ultra Short Throw είναι στην πραγματικότητα κατευθυνόμενο μακριά από την οθόνη που αντανακλά έναν καθρέφτη συγκεκριμένου το μέγεθος και τη γωνία που συνδέονται με τον προβολέα που κατευθύνει την εικόνα στην οθόνη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των προβολέων Ultra Short Throw είναι ότι συχνά δεν διαθέτουν δυνατότητα ζουμ, ο προβολέας πρέπει να είναι τοποθετημένος φυσικά ώστε να ταιριάζει με το μέγεθος της οθόνης.

Οι βιντεοπροβολείς Short Throw και Ultra Short Throw χρησιμοποιούνται συνήθως στην εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και τα παιχνίδια, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πρακτική επιλογή για ρυθμίσεις οικιακής ψυχαγωγίας.

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο οι κατηγορίες προβολής βίντεο προβολέα πέφτουν από απόσταση προβολής σε οθόνη:

Για να συμπληρώσετε αυτές τις οδηγίες, τα περισσότερα εγχειρίδια χρήσης των βιντεοπροβολέων παρέχουν ένα γράφημα που απεικονίζει ή αναφέρει την απόσταση που απαιτείται για τον συγκεκριμένο προβολέα να εμφανίζει (ή να ρίχνει) μια εικόνα σε μια συγκεκριμένη οθόνη μεγέθους.

Είναι καλή ιδέα να κατεβάσετε τον οδηγό χρήσης μπροστά από το χρόνο, για να μάθετε εάν ο προβολέας θα είναι σε θέση να προβάλει την εικόνα μεγέθους που θέλετε, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του δωματίου σας και την τοποθέτηση προβολέα.

Επίσης, μερικές εταιρείες προβολέων παρέχουν επίσης online υπολογιστές απόστασης προβολέα βίντεο που είναι πολύ χρήσιμοι. Ελέγξτε τις από τις εταιρείες Epson, Optoma και Benq.

Εκτός από τη σωστή απόσταση και μέγεθος οθόνης, εργαλεία όπως η μετατόπιση φακού και / ή η διόρθωση του κλειδιού παραδίδονται επίσης και οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς που βοηθούν στην σωστή τοποθέτηση της εικόνας στην οθόνη.

Η κατώτατη γραμμή

Κατά την αγορά ενός βιντεοπροβολέα, ένα από τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι το μέγεθος του δωματίου και όπου θα τοποθετηθεί ο προβολέας σε σχέση με την οθόνη.

Επίσης, σημειώστε πού θα τοποθετηθεί ο προβολέας σας σε σχέση με το υπόλοιπο της συσκευής οικιακού κινηματογράφου. Αν ο βιντεοπροβολέας σας είναι τοποθετημένος μπροστά σας και οι πηγές βίντεο σας είναι πίσω από εσάς, ίσως χρειαστείτε μεγαλύτερες διαδρομές καλωδίων. Ομοίως, εάν οι πηγές βίντεο σας μπροστά από εσάς και ο προβολέας σας είναι πίσω σας, θα αντιμετωπίσετε την ίδια κατάσταση.

Ένας άλλος παράγοντας, είτε ο προβολέας είναι μπροστά σας είτε στην πλάτη, είναι πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η θέση καθήμευσής σας στον προβολέα, αναφορικά με οποιοδήποτε θόρυβο του ανεμιστήρα που μπορεί να δημιουργήσει ο προβολέας, ο οποίος ενδέχεται να αποσπά την προσοχή σας από την εμπειρία προβολής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αν έχετε ένα δωμάτιο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους και δεν σας πειράζει να τοποθετήσετε τον προβολέα σε μια βάση ή στο ανώτατο όριο πίσω από τη θέση καθήμενων στο πίσω μέρος του δωματίου, ένας προβολέας μεγάλης απόστασης μπορεί να είναι σωστός για σενα.

Ωστόσο, αν έχετε ένα δωμάτιο μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους και θέλετε να τοποθετήσετε τον προβολέα σε μια βάση ή μια οροφή μπροστά από τη θέση καθήμευσής σας, τότε εξετάστε έναν προβολέα Short Throw ή Ultra Short Throw.

Με έναν προβολέα μικρής απόστασης, μπορείτε όχι μόνο να αποκτήσετε αυτή την εμπειρία μεγάλης οθόνης σε ένα μικρότερο δωμάτιο, αλλά να εξαλείψετε προβλήματα όπως οι άνθρωποι που περπατούν ανάμεσα στο φως του προβολέα και την οθόνη για να επανακτήσει τη σόδα ή το popcorn ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Μια άλλη επιλογή, ειδικά αν έχετε ένα μικρό δωμάτιο για να εργαστείτε με, ή απλά θέλετε να πάρετε τον προβολέα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην οθόνη και να αποκτήσετε ακόμα την εμπειρία προβολής μεγάλης οθόνης, τότε μπορεί να είναι η λύση για εσάς ένας προβολέας Ultra Short Throw .