Ποια είναι η διαφορά μεταξύ DVD και Video CD;

Η μορφή Video CD (γνωστό επίσης και VCD) δημιουργήθηκε το 1993, λίγα χρόνια πριν από το DVD-video (αυτό που τώρα αποκαλούμε DVD). VCD ποτέ δεν πιάστηκε πραγματικά με τον τρόπο με τον οποίο η μορφή DVD έκανε, ωστόσο. Παρά τις δύο μορφές αναπαραγωγής βίντεο, υπάρχουν τεχνικές διαφορές μεταξύ τους.

Εξερευνώντας τις διαφορές

Να είστε έτοιμοι, θα πάμε εδώ. Το ψηφιακό βίντεο VCD συμπιέζεται χρησιμοποιώντας τον κωδικοποιητή MPEG-1. Το βίντεο MPEG-1 μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αναπαραγωγής DVD ή DVD που μπορεί να αποσυμπιέσει βίντεο MPEG-1. Τα VCD μπορούν να ειπωθούν για την ποιότητα μιας βιντεοκασέτας VHS και μπορούν να χωρέσουν περίπου μία ώρα ψηφιακού βίντεο.

Το ψηφιακό βίντεο DVD συμπιέζεται χρησιμοποιώντας τον κωδικοποιητή MPEG-2. Η συμπίεση βίντεο MPEG-2 είναι συγκρίσιμη με την ποιότητα βίντεο DVD και μπορεί να αναπαραχθεί σε όλες τις συσκευές αναπαραγωγής DVD ή στο λογισμικό αναπαραγωγής DVD. Τα DVD μπορούν να χωρέσουν δύο ώρες ψηφιακού βίντεο (ή περισσότερα, δείτε το άρθρο, Μεγέθη DVD, Τι είναι DVD-5, DVD-10, DVD-9, DVD-18 και DVD διπλής στρώσης; Χωρίς να είναι πολύ τεχνικό, η συμπίεση MPEG-2 είναι υψηλότερη ποιότητα συμπίεσης από το MPEG-1 και έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας για DVD από Video CD.

Η κατώτατη γραμμή σε DVDs έναντι VCDs είναι ότι τα DVDs μπορούν να κρατήσουν τουλάχιστον το διπλάσιο του ποσού του ψηφιακού βίντεο ως VCD, και είναι μια εγγραφή υψηλότερης ποιότητας. Οι δίσκοι VCD είναι τέλειο όταν θέλετε να μοιράζεστε πολλά αντίγραφα ενός συγκεκριμένου βίντεο και η ποιότητα δεν αποτελεί πρόβλημα. Συνολικά, θα θέλετε να κολλήσετε με τα DVD για τις περισσότερες εγγραφές βίντεο.

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το VCD;

Σε γενικές γραμμές, δεν αξίζει πλέον να χρησιμοποιείτε τη μορφή VCD. Όχι μόνο είναι το μήκος του βίντεο μικρότερο σε VCD από άλλες μορφές, η ανάλυση είναι πολύ κάτω από αυτό που όλοι έχουμε συνηθίσει. Πόσο κάτω; Η ανάλυση υψηλής ευκρίνειας είναι πάνω από 2 εκατομμύρια pixel ενώ το VCD είναι κάτω από 85.000 pixels.

Χάρη στις ταχύτερες ταχύτητες σύνδεσης και την πανταχού παρουσία των ιστότοπων κοινής χρήσης σε απευθείας σύνδεση (π.χ. Youtube ή Vimeo μεταξύ άλλων), οι χρήστες δεν καίγονται πλέον VCD ή DVD. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε το βίντεό σας και να το ανεβάσετε σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης.