Τι είναι το THX; Πώς ξεκίνησε και τι κάνει

Όπως τα περισσότερα πράγματα, όλα είναι κάτω από το Star Wars

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για THX πριν, υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία που έχετε ακούσει για το δημιουργό Star Wars George Lucas. Και όπως συμβαίνει με τα πολλά πράγματα που συνδέονται με την τεχνική πρόοδο του κινηματογράφου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, η «γέννηση» του συγκροτήματος διασφάλισης ποιότητας AV THX βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια του Lucas να βελτιώσει την εμπειρία του κινηματογράφου.

Όλα ξεκίνησαν περίπου μια εβδομάδα μετά από το επεισόδιο Star Wars Episode V: Η αυτοκρατορία των Strikes Back είχε προωθηθεί στους κινηματογράφους. Ο Lucas αποφάσισε ότι ήθελε να εγκαταστήσει ένα state of the art σύστημα ανάμειξης ήχου στο νέο του Ranch Skywalker, και προσέλαβε τον διάσημο τεχνικό ήχου Tomlinson Holman για να το σχεδιάσει. Συνειδητοποιώντας ότι η σχεδίαση ενός γραφείου μίξης αιχμής θα απαιτούσε σε βάθος γνώση της ολόκληρης αλυσίδας δημιουργίας ήχου ταινιών, από τη μαγνητοσκόπηση σε set σε αναπαραγωγή στους κινηματογράφους, ο Holman είχε το δικαίωμα να περάσει ένα χρόνο διερευνώντας την κατάσταση του παιχνιδιού στον κόσμο του κινηματογραφικού ήχου.

Αυτό που ο Holman βρήκε τον σοκάρει. Για το απλό γεγονός ήταν ότι πολλοί εμπορικοί κινηματογράφοι δεν είχαν βελτιώσει σημαντικά τις οπτικοακουστικές τους εγκαταστάσεις από τη δεκαετία του 1940. Τόσο φτωχοί ήταν οι εμπειρίες πολλών κινηματογράφων που προσέφεραν ότι δεν μπορούσαν καν να φτάσουν κοντά στην αναπαραγωγή με ακρίβεια τα οράματα των σκηνοθετών της ταινίας της ημέρας - σκηνοθέτες που συμπεριέλαβαν, φυσικά, ο Γιώργος Λουκάς.

Ο Holman και ο Lucas άρχισαν να παίρνουν τους ιδιοκτήτες κινηματογραφικών ταινιών και τα στελέχη του Hollywood Studio με το ερώτημα πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τους δικούς τους κινηματογράφους και ταινίες που να επιτυγχάνουν τα ίδια πρότυπα AV που παραδόθηκαν από τη νέα κατάσταση του Lucas τις εγκαταστάσεις τέχνης. Αυτό τελικά οδήγησε τον Lucas και μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων να αναπτύξουν ένα πρότυπο εναντίον των κινηματογραφικών εγκαταστάσεων έξω από το Ranch Skywalker που θα μπορούσαν να μετρηθούν, με εκείνες που έκαναν το βαθμό να λαμβάνουν πιστοποιητικό για να επιβεβαιώσουν τη δύναμή τους.

Αυτή η ομάδα που δημιουργήθηκε για να τρέξει αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης ονομάστηκε THX σε σχέση με την πρώτη ταινία του George Lucas, THX 1138 , και ένα συνδυασμό των αρχικών του Tomlinson Holman και μια συντομογραφία «X» για τον ακουστικό όρο γνωστό ως « crossover ».

Αν και η THX αναμφισβήτητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας του κινηματογράφου, το βασικό στοιχείο της THX από τη σύγχρονη άποψη των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων είναι ότι με την πάροδο του χρόνου επέκτεινε τις αρχές διασφάλισης της ποιότητας σε προϊόντα που προορίζονται για χρήση το σπίτι.

Αρχικά, η THX επικεντρώθηκε στον οικιακό κόσμο του ήχου , τοποθετώντας τα ηχεία και τους δέκτες AV μέσω μπαράζ ειδικά σχεδιασμένων δοκιμών για να εξασφαλίσει ότι έχουν επιτύχει αρκετά υψηλό επίπεδο προτού τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν «Πιστοποίηση THX». Ωστόσο, η THX λειτουργεί επίσης στον κόσμο της οθόνης, δοκιμάζοντας τις τηλεοράσεις και τους προβολείς που υποβάλλονται σε αυτήν, για να εξασφαλίσει ότι μπορούν να φτάσουν αρκετά κοντά ώστε να αναπαραχθούν πιστά οι εικόνες που έχουν αποκτηθεί σε δίσκους Blu-ray και DVD.

Με άλλα λόγια, αν αγοράσετε ένα προϊόν οικιακού AV - ή ακόμα και ένα Blu-ray ή DVD - με το λογότυπο THX που είναι προσαρτημένο σε αυτό, μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να αναπαράγει το όραμα ενός δημιουργού ταινιών με εξαιρετική ακρίβεια. Στην πραγματικότητα, οι συσκευές προβολής με πιστοποίηση THX θα έχουν επίσης μια προκαθορισμένη εικόνα THX που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τις πιο ακριβείς ρυθμίσεις εικόνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η THX δεν εφαρμόζει πολιτική δοκιμής κάθε συσκευής AV που έχει γίνει ποτέ. Και ούτε δοκιμάζει τα προϊόντα καθαρά από την καλοσύνη της καρδιάς του! Αντ 'αυτού, οι κατασκευαστές προϊόντων AV πρέπει να πληρώσουν το THX για τη διαδικασία πιστοποίησης, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως αναζητούνται μόνο προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, μερικές μάρκες απλά δεν θέλουν να πληρώσουν για την πιστοποίηση καθόλου και έτσι δεν το αναζητούν, ακόμη και για προϊόντα που θα μπορούσαν πολύ καλά να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το φράγμα δοκιμών THX.

Παρόλο που αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε απλά να υποθέσετε ότι τα προϊόντα THX Certified είναι πάντα τα μοναδικά προϊόντα γύρω, η THX σίγουρα παραμένει αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός ανεξάρτητος ασφαλιστής τρίτης ποιότητας για την ποιότητα των AV που λειτουργεί σήμερα στον κόσμο των AV και συνεχίζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των καταναλωτών ποια προϊόντα πραγματικά μπορούν να σας επιτρέψουν να δείτε και να ακούσετε ακριβώς τι ήθελε ένας διευθυντής να βλέπετε και να ακούτε.