Τι σημαίνει η αντίσταση του ηχείου και γιατί έχει σημασία

Για σχεδόν κάθε ηχείο ή σετ ακουστικών που μπορείτε να αγοράσετε, θα βρείτε μια προδιαγραφή για την αντίσταση που μετράται σε ohms (συμβολίζεται ως Ω). Αλλά η συσκευασία ή τα εγχειρίδια προϊόντων που περιλαμβάνονται δεν τείνουν ποτέ να εξηγήσουν ποια είναι η σύνθετη αντίσταση ή γιατί έχει σημασία!

Ευτυχώς, η σύνθετη αντίσταση είναι σαν το σπουδαίο rock'n'roll. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα πάντα για αυτό μπορεί να είναι περίπλοκο, αλλά δεν χρειάζεται να καταλάβουμε τα πάντα για να το "πάρει". Στην πραγματικότητα, η έννοια της σύνθετης αντίστασης είναι πολύ απλή. Έτσι διαβάζετε για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε χωρίς να αισθάνεστε ότι παίρνετε ένα μεταπτυχιακό επίπεδο στο MIT.

Είναι σαν το νερό

Όταν μιλάμε για πράγματα όπως το watt και η τάση και η ισχύς , πολλοί συγγραφείς ήχου χρησιμοποιούν την αναλογία του νερού που ρέει μέσα από ένα σωλήνα. Γιατί; Επειδή είναι μια μεγάλη αναλογία που οι άνθρωποι μπορούν να απεικονίσουν και να σχεδιάσουν!

Σκεφτείτε το ηχείο ως σωλήνα. Σκεφτείτε το ηχητικό σήμα (ή, αν προτιμάτε, τη μουσική) ως το νερό που ρέει μέσα από το σωλήνα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σωλήνας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ρέει νερό μέσα από αυτό. Οι μεγαλύτεροι σωλήνες μπορούν επίσης να χειριστούν περισσότερο όγκο ρέοντος νερού. Έτσι, ένα ηχείο με χαμηλότερη αντίσταση είναι σαν ένας μεγαλύτερος σωλήνας. αφήνει περισσότερο ηλεκτρικό σήμα και επιτρέπει να ρέει πιο εύκολα.

Αυτό είναι οι ενισχυτές που μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν την τάση να παράγουν 100 watts σε 8 ohms impedance, ή ίσως 150 ή 200 watts σε 4 ohms impedance. Όσο χαμηλότερη είναι η σύνθετη αντίσταση, τόσο πιο εύκολη η ηλεκτρική ενέργεια (σήμα / μουσική) ρέει μέσω του ηχείου.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αγοράσει ένα ηχείο με χαμηλότερη αντίσταση; Καθόλου, επειδή πολλοί ενισχυτές δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με ηχεία 4 Ω. Σκεφτείτε πίσω στο σωλήνα που φέρει το νερό. Μπορείτε να βάλετε ένα μεγαλύτερο σωλήνα μέσα, αλλά θα μεταφέρει μόνο περισσότερο νερό αν έχετε μια αντλία αρκετά ισχυρή για να παρέχει όλα αυτά επιπλέον ροή του νερού.

Η Χαμηλή Αντίσταση σημαίνει Μεγάλη Ποιότητα;

Πάρτε σχεδόν οποιοδήποτε ηχείο που φτιάξατε σήμερα, συνδέστε το με σχεδόν οποιοδήποτε ενισχυτή που φτιάξατε σήμερα, και θα έχετε περισσότερη από αρκετή ένταση για το σαλόνι σας. Έτσι ποιο είναι το πλεονέκτημα, ας πούμε, ενός ηχείου 4-ohm έναντι ενός ομιλητή 8 ωμών; Κανένα, πραγματικά, εκτός από ένα. η χαμηλή αντίσταση υποδεικνύει μερικές φορές το ποσό της τελειοποίησης που έκαναν οι μηχανικοί όταν σχεδίασαν το ηχείο.

Πρώτον, ένα μικρό υπόβαθρο. Η σύνθετη αντίσταση ενός ηχείου αλλάζει καθώς ο ήχος ανεβαίνει προς τα πάνω και προς τα κάτω στο βήμα (ή συχνότητα). Για παράδειγμα, στα 41 Hz (η χαμηλότερη νότα σε μια κανονική μπάσα κιθάρας), η αντίσταση ενός ηχείου μπορεί να είναι 10 ohms. Αλλά στα 2.000 Hz (που εισέρχονται στην ανώτερη περιοχή του βιολιού), η σύνθετη αντίσταση μπορεί να είναι μόλις 3 ohms. Ή θα μπορούσε να αντιστραφεί. Η προδιαγραφή σύνθετης αντίστασης που παρατηρείται σε ένα ηχείο είναι απλά ένας κατά μέσο όρο. Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η σύνθετη αντίσταση των τριών διαφορετικών ηχείων σε σχέση με τη συχνότητα του ήχου μπορεί να παρατηρηθεί από το γράφημα στο πάνω μέρος αυτού του άρθρου.

Μερικοί από τους πιο απαιτητικούς μηχανικούς ομιλητών επιθυμούν να εξομαλύνουν την αντίσταση των ηχείων για συνεπέστερο ήχο σε ολόκληρο το φάσμα ήχου. Ακριβώς όπως κάποιος μπορεί να λερώσει ένα κομμάτι ξύλου για να αφαιρέσει τις υψηλές κορυφές των κόκκων, ένας μηχανικός ομιλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά κυκλώματα για να ισοπεδώσει τις περιοχές υψηλής σύνθετης αντίστασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ηχεία 4-ohm είναι κοινά σε προηγμένο ήχο, αλλά σπάνια σε ήχο μαζικής αγοράς.

Μπορεί το σύστημά σας να το χειριστεί;

Κατά την επιλογή ενός ηχείου 4 Ω, βεβαιωθείτε ότι ο ενισχυτής ή ο δέκτης μπορεί να το χειριστεί. Πώς μπορεί κάποιος να το ξέρει; Μερικές φορές δεν είναι σαφές. Αλλά αν ο κατασκευαστής ενισχυτή / δέκτη δημοσιεύσει τις ονομαστικές τιμές ισχύος σε 8 και 4 ohms, είστε ασφαλείς. Οι περισσότεροι χωριστοί ενισχυτές (δηλαδή, χωρίς ενσωματωμένο προενισχυτή ή δέκτη) μπορούν να χειριστούν ηχεία 4 Ω, όπως πιθανώς και κάθε δέκτη A / V ύψους 1.300 δολαρίων .

Θα ήμουν όμως διστακτικός να συνδυάσω ηχεία 4-ohm με δέκτη A / V $ 399 ή με στερεοφωνικό δέκτη $ 150. Μπορεί να είναι εντάξει με χαμηλή ένταση, αλλά να το στρέψετε και η αντλία (ενισχυτής) να μην έχει τη δύναμη να τροφοδοτεί αυτόν τον μεγαλύτερο σωλήνα (ηχείο). Στην καλύτερη περίπτωση, ο δέκτης θα κλείσει προσωρινά. Χειρότερη περίπτωση, θα κάψετε τους δέκτες πιο γρήγορα από ό, τι ένας οδηγός NASCAR φθείρει τους κινητήρες.

Μιλώντας για τα αυτοκίνητα, μια τελευταία σημείωση: Στο ηχοσύστημα αυτοκινήτου, τα ηχεία 4-ohm είναι ο κανόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα ήχου αυτοκινήτου λειτουργούν σε ένα DC 12 βολτ αντί σε ένα AC 120 V. Μια σύνθετη αντίσταση 4 ωμών επιτρέπει στα ηχεία αυτοκινήτου να τραβούν περισσότερη ισχύ από έναν ενισχυτή ήχου αυτοκινήτου χαμηλής τάσης. Αλλά μην ανησυχείτε: Οι ενισχυτές ήχου αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένοι για χρήση με ηχεία χαμηλής σύνθετης αντίστασης. Γυρίστε το έτσι και απολαύστε! Αλλά παρακαλώ, όχι στη γειτονιά μου.