Σύνθετο βίντεο - Τα βασικά

Το σύνθετο βίντεο είναι μια μέθοδος στην οποία τα τμήματα χρώματος, λευκού και φωτεινότητας ενός αναλογικού σήματος βίντεο μεταφέρονται μαζί από μια πηγή σε μια συσκευή εγγραφής βίντεο (VCR, DVD recorder) ή στην οθόνη βίντεο (τηλεόραση, οθόνη, βιντεοπροβολέας) . Τα σήματα σύνθετου σήματος βίντεο είναι αναλογικά και τυπικά αποτελούνται από σήματα βίντεο με ανάλυση εικόνας τυπικής ευκρίνειας 480i (NTSC) / 576i (PAL) . Το σύνθετο βίντεο, όπως εφαρμόζεται στο περιβάλλον του καταναλωτή, δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αναλογικών ή ψηφιακών σημάτων υψηλής ευκρίνειας.

Η μορφή του σύνθετου σήματος βίντεο αναφέρεται επίσης ως CVBS (Χρώμα, Βίντεο, Blanking και Συγχρονισμός ή Χρώμα, Βίντεο, Βάση ζώνης, Σήμα) ή YUV (Y = Φωτεινότητα, U και V = Χρώμα)

Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύνθετο βίντεο δεν είναι το ίδιο με το σήμα RF που μεταφέρεται από μια κεραία ή ένα κουτί καλωδίου σε εισόδους RF της τηλεόρασης χρησιμοποιώντας ένα ομοαξονικό καλώδιο - τα σήματα δεν είναι τα ίδια. Το RF αναφέρεται στη ραδιοσυχνότητα, τα οποία είναι σήματα που μεταδίδονται στον αέρα ή μεταδίδονται μέσω καλωδιακού ή δορυφορικού κουτιού στη σύνδεση εισόδου κεραίας σε μια τηλεόραση μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου με βίδα ή με ώθηση.

Ο φυσικός σύνδεσμος σύνθετου βίντεο

Οι συνδέσεις που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σύνθετων σημάτων βίντεο διατίθενται σε τρεις τύπους. Για επαγγελματική χρήση, ο κύριος τύπος συνδέσμου που χρησιμοποιείται είναι το BNC. Στην Ευρώπη (καταναλωτής), ο συνηθέστερος τύπος είναι το SCART , αλλά ο συνηθέστερος τύπος συνδέσμου που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια βάση είναι αυτό που αναφέρεται ως υποδοχή βίντεο RCA (που φαίνεται στη φωτογραφία που επισυνάπτεται σε αυτό το άρθρο). Ο τύπος RCA του καλωδίου σύνδεσης σύνθετου βίντεο που χρησιμοποιείται πιο συχνά έχει έναν μοναδικό πείρο στο κέντρο που περιβάλλεται από έναν εξωτερικό δακτύλιο. Ο σύνδεσμος έχει συνήθως ένα κίτρινο περίβλημα που περιβάλλει το άκρο του συνδέσμου για τυποποιημένη, εύκολη αναγνώριση.

Video vs Audio

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια υποδοχή σύνθετου βίντεο περνά μόνο βίντεο. Όταν συνδέετε μια πηγή που έχει σήματα σύνθετου βίντεο και ήχου, πρέπει να μεταφέρετε ήχο χρησιμοποιώντας άλλο σύνδεσμο. Ο συνηθέστερος ακροδέκτης ήχου που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα βύσμα σύνθετου βίντεο είναι ένας αναλογικός στερεοφωνικός συνδετήρας τύπου RCA, ο οποίος μοιάζει ακριβώς με ένα βύσμα σύνθετου βίντεο τύπου RCA, αλλά συνήθως είναι κόκκινο και λευκό κοντά στις άκρες.

Κατά την αγορά ενός καλωδίου σύνθετου βίντεο τύπου RCA, μπορείτε να τα κάνετε ως μία φορά, αλλά πολλές φορές συνδυάζεται με ένα σύνολο αναλογικών στερεοφωνικών καλωδίων ήχου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το τρίο συνδέσεων χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη σύνδεση συσκευών πηγής, όπως VCR, DVD recorders, βιντεοκάμερες και πολλά άλλα σε τηλεοράσεις ή βιντεοπροβολείς.

Η υποδοχή σύνθετου βίντεο είναι η παλαιότερη και συνηθέστερη σύνδεση βίντεο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Μπορεί να βρεθεί ακόμα σε πολλά εξαρτήματα βίντεο και συσκευές προβολής, όπως βίντεο, βιντεοκάμερες, συσκευές αναπαραγωγής DVD, καλωδιακά / δορυφορικά κιβώτια, βιντεοπροβολείς, τηλεοράσεις (συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας και τηλεοράσεων 4K Ultra HD ).

Ωστόσο, από το 2013 οι συνδέσεις σύνθετου βίντεο έχουν εξαλειφθεί από τους δίσκους Blu-ray, και οι περισσότεροι νεότεροι παίκτες πολυμέσων δικτύου και streaming media έχουν εξαλείψει αυτή την επιλογή. Παρόλο που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στους περισσότερους δέκτες οικιακού κινηματογράφου, υπάρχουν μερικές μονάδες που έχουν εξαλείψει επίσης αυτήν την επιλογή σύνδεσης.

Επίσης, στις περισσότερες τηλεοράσεις που έχουν γίνει από το 2013, οι συνδέσεις σύνθετου βίντεο έχουν τοποθετηθεί σε συμφωνία κοινής χρήσης με συνδέσεις βίντεο συνιστωσών (που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε σύνθετες πηγές και πηγές βίντεο συνιστωσών σε πολλές τηλεοράσεις ταυτόχρονα).

Άλλοι τύποι συνδέσεων αναλογικών βίντεο

S-Video: Οι ίδιες προδιαγραφές με το σύνθετο βίντεο σε σχέση με την αναλογική μεταβίβαση βίντεο όσον αφορά την ανάλυση, αλλά χωρίζει τα σήματα χρώματος και φωτεινότητας στην πηγή και τα ανασυνδυάζει στην οθόνη ή σε μια εγγραφή βίντεο. Περισσότερα για το S-Video

Component Video: Διαχωρίζει τη φωτεινότητα (Y) και το χρώμα (Pb, Pr ή Cb, Cr) σε τρία κανάλια (απαιτεί τρία καλώδια) για μεταφορά από πηγή σε προορισμό. Τα καλώδια Component Video μπορούν να μεταφέρουν τόσο σήματα βίντεο τυπικού όσο και υψηλής ευκρίνειας (μέχρι 1080p).

Για αναφορές φωτογραφιών των συνδέσεων S-Video και Component Video, καθώς και SCART, αναλογικό στερεοφωνικό ήχο και συνδέσεις ομοαξονικών καλωδίων RF, ανατρέξτε στη Συλλογή φωτογραφιών του Home Theater Connections .