Κοινόχρηστες συνδέσεις εισόδου βίντεο σύνθετου / συνιστωσών

Προετοιμαστείτε για λιγότερο ευέλικτες επιλογές σύνδεσης τηλεόρασης

Καθώς οι τηλεοράσεις αποκτούν νέες δυνατότητες, καθώς και νέες επιλογές σύνδεσης, έρχεται ένας καιρός όταν οι παλαιότερες και λιγότερο χρησιμοποιούμενες επιλογές σύνδεσης δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα για την ένταξη. Ως αποτέλεσμα, μειώνονται σε αριθμό, ενοποιούνται ή στην πραγματικότητα εξαλείφονται. Αυτό συμβαίνει με τη μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων LCD και OLED που προσφέρονται τώρα προς πώληση στο κοινό.

Οι συνδέσεις S-Video και DVI έχουν ήδη φύγει και ο αριθμός των συνιστωσών και των δεκαετιών πρότυπων φορέων, Composite, οι συνδέσεις βίντεο είναι τώρα ελάχιστοι - στην πραγματικότητα, η τάση τώρα είναι να εδραιωθεί τόσο η σύνθετη όσο και η συνιστώσα σύνδεση βίντεο σε μια επιλογή εισόδου βίντεο. Αυτό αναφέρεται ως "κοινή σύνδεση". Ωστόσο, προτού αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, ας εξετάσουμε ποιες είναι οι σύνθετες και συνιστωσικές συνδέσεις βίντεο.

Σύνθετο βίντεο

Η σύνδεση σύνθετου βίντεο είναι αυτή η πολύ γνωστή σύνδεση που χρησιμοποιεί ένα "κίτρινο καλώδιο RCA". Η σύνδεση σύνθετου βίντεο αποστέλλει ένα αναλογικό σήμα βίντεο στο οποίο μεταφέρονται μαζί και τα δύο τμήματα χρώματος και B / W.

Αυτή η σύνδεση έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες σε τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς, δέκτες οικιακού κινηματογράφου, καλωδιακά / δορυφορικά κιβώτια και βρίσκεται επίσης ως δευτερεύουσα σύνδεση σε συσκευές αναπαραγωγής DVD / εγγραφής και ακόμα μεγαλύτερους παίκτες Blu-ray Disc.

Το σύνθετο βίντεο, όπως εκτελείται σε αυτή τη μορφή σύνδεσης, συσχετίζεται με βίντεο χαμηλής ανάλυσης (που αναφέρεται επίσης ως κανονική ευκρίνεια). Επίσης, σε πολλές τηλεοράσεις, η σύνθετη είσοδος βίντεο είναι συχνά απλά ετικέτες "video", "video line-in" και, αν συνδυαστεί με αναλογικές εισόδους στερεοφωνικού ήχου, "AV-in".

Component Video

Μια σύνδεση βίντεο συνιστωσών, όπως εκτελείται σε προϊόντα βίντεο που βασίζονται σε καταναλωτές, αποτελείται από τρεις ξεχωριστές συνδέσεις "τύπου RCA" και καλώδια με άκρες σύνδεσης κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος, οι οποίες πρέπει να συνδεθούν με αντίστοιχες εισόδους ή εξόδους που έχουν κόκκινο πράσινο , και τα εσωτερικά χρώματα.

Σε συσκευές που παρέχουν εισόδους και εξόδους βίντεο συνιστωσών, οι συνδέσεις εισόδου / εξόδου μπορούν επίσης να φέρουν τους πρόσθετους χαρακτηρισμούς των Y, Pb, Pr ή Y, Cb, Cr. Τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά είναι ότι τα κόκκινα και μπλε καλώδια φέρουν τις πληροφορίες χρώματος του σήματος βίντεο, ενώ το πράσινο καλώδιο μεταφέρει το τμήμα B & W ή "φωτεινότητας" του φωτεινού σήματος.

Το βίντεο συνιστωσών είναι πολύ ευέλικτο, παρόλο που οι καλωδιακές συνδέσεις περνούν αναλογικό βίντεο, οι δυνατότητες είναι πολύ πιο εκτεταμένες από τις σύνθετες συνδέσεις βίντεο, καθώς είναι τεχνικά ικανές να περνούν αναλύσεις έως και 1080p και μπορούν επίσης να μεταδίδουν σήματα βίντεο που είναι είτε αλληλοσυνδεόμενα είτε προοδευτικά .

Ωστόσο, λόγω των απαιτήσεων προστασίας από αντιγραφή, της εμφάνισης της μετάδοσης ψηφιακής τηλεόρασης και του δίσκου Blu-ray, οι δυνατότητες υψηλής ευκρίνειας των συνδέσεων βίντεο συνιστωσών τέθηκαν σε ηλιοβασίλεμα την 1η Ιανουαρίου 2011 μέσω της χρήσης του Token Constraint Image.

Το Token Constraint Image είναι ένα σήμα που μπορεί να κωδικοποιηθεί σε μια πηγή περιεχομένου, όπως ένας δίσκος Blu-ray, ο οποίος ανιχνεύει τη χρήση συνδέσεων βίντεο συνιστωσών. Αν ανιχνευθεί, το διακριτικό περιορισμού εικόνας μπορεί στη συνέχεια να απενεργοποιήσει τη μετάδοση σήματος υψηλής ευκρίνειας (720p, 1080i, 1080p) αναλόγως σε μη εξουσιοδοτημένες συσκευές, όπως τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα. Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει τις πηγές περιεχομένου που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή αυτού του περιορισμού.

Επίσης, ως περαιτέρω βήμα, το βίντεο component για το 2013 εξαλείφθηκε επίσημα ως επιλογή σύνδεσης για συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray Disc και ενθαρρύνεται ότι οι κατασκευαστές περιορίζουν ή εξαλείφουν αυτήν την επιλογή σε άλλες συσκευές πηγής βίντεο. Για παράδειγμα, παρόλο που πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου εξακολουθούν να κατασκευάζονται και να πωλούνται, εξακολουθούν να προσφέρουν την επιλογή σύνδεσης βίντεο συνιστωσών, ενδέχεται να παρατηρήσετε μείωση του αριθμού των διαθέσιμων συνδέσεων καθώς κάθε διαδοχικό έτος μοντέλου φτάνει στα ράφια των καταστημάτων.

Composite και Component Video και νέες τηλεοράσεις

Υπό το πρίσμα της υιοθέτησης του HDMI ως πρότυπο σύνδεσης βίντεο και ήχου για οικιακό κινηματογράφο, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων τράβηξαν ουσιαστικά ένα γρήγορο σε καταναλωτές που δεν γνωρίζουν - την "Είσοδος Shared Composite / Component Video" - η οποία απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτός ο τύπος κοινής εισόδου είναι ότι τα κυκλώματα εισόδου βίντεο της τηλεόρασης έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν τόσο η σύνθετη σύνδεση όσο και η συνιστώσα πηγής βίντεο συνιστωσών (και η σχετική αναλογική είσοδος ήχου). Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα φωτογραφιών, τα καλώδια συνιστωσών βίντεο μπορούν να συνδεθούν όπως κανονικά, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση εισόδου βίντεο πράσινου στοιχείου για να συνδέσετε μια σύνθετη σύνδεση βίντεο.

Ωστόσο, αν δεν έχετε παρατηρήσει μέχρι στιγμής, υπάρχει μια παγίδα - με αυτόν τον τύπο "κοινόχρηστου" διαμόρφωσης, δεν μπορείτε να συνδέσετε τόσο την σύνθετη εικόνα βίντεο όσο και την πηγή σήματος συνιστωσών βίντεο (με αντίστοιχο στερεοφωνικό ήχο) στην τηλεόραση Ίδια στιγμή.

Με άλλα λόγια, εάν διαθέτετε ένα βίντεο, παλαιότερη βιντεοκάμερα (σύνθετη πηγή βίντεο) και, ας πούμε, ένα παλαιότερο DVD player ή καλωδιακό κιβώτιο (πηγή βίντεο συνιστωσών), δεν μπορείτε να τα συνδέσετε και τα δύο σε μια τηλεόραση που μόνο παρέχει μια κοινή σύνδεση σύνθετου / συστατικού βίντεο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι τηλεοράσεις με κοινή σύνδεση σύνθετου σήματος / συνιστωσών βίντεο παρέχουν μόνο ένα σετ - οπότε αν θέλετε να συνδέσετε ταυτόχρονα το παλιό σας βίντεο και το DVD player στην τηλεόραση, βγαίνετε έξω της τύχης - εκτός αν ...

Ο τρόπος λήψης του δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Αν το μόνο που έχετε είναι μια τηλεόραση που παρέχει μια κοινή σύνδεση σύνθετου σήματος / συνιστωσών βίντεο και πρέπει να συνδέσετε τόσο μια σύνθετη συσκευή και ένα στοιχείο (ή περισσότερα από ένα σύνθετα ή συνιστώσα) σε αυτή την τηλεόραση, τότε ναι, δεν έχετε τύχη.

Ωστόσο, εάν διαθέτετε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου που παρέχει επιλογές εισόδου σύνθετου σήματος, S-video και ή βίντεο συνιστωσών, καθώς και μετατροπή αναλογικού σε HDMI ή μετατροπή με αναβάθμιση βίντεο , τότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν να συνδέσετε όλα τις σύνθετες πηγές S-video και συνιστωσών βίντεο (και το σχετικό αναλογικό ήχο) στο δέκτη οικιακού σας θεάτρου και, στη συνέχεια, συνδέστε τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου στην τηλεόρασή σας μέσω της εξόδου HDMI.

Όπως ανέφερα παραπάνω, οι περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν τόσο εισόδους σύνθετου, συνιστωσικού όσο και αναλογικού ήχου. Επίσης, εάν ο δέκτης σας διαθέτει ενσωματωμένη αναβάθμιση, το σήμα βίντεο από τις πηγές σύνθετου και συνιστωσικού βίντεο θα βελτιωθεί κάπως στην τηλεόρασή σας.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δεκτών οικιακού κινηματογράφου που τώρα παρέχουν μόνο εισόδους HDMI για βίντεο ή απλά παρέχουν HDMI και σύνθετο, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης βίντεο συνιστωσών, οπότε αν χρειαστεί να συνδέσετε τα παλαιότερα AV gear, βεβαιωθείτε ότι ότι όταν ψωνίζετε για ένα νέο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, αυτό έχει τις επιλογές σύνδεσης που χρειάζεστε.

Η λύση External Scaler Video

Εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που δεν προσφέρει μετατροπή αναλογικού σήματος σε HDMI ή αναβάθμιση, αυτό αποτρέπει το πρόβλημα. Ωστόσο, εάν σας αρέσει η απόδοση του ήχου του δέκτη σας και δεν θέλετε να αναβαθμίσετε αυτό το μέτωπο, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό επεξεργαστή / κλιμάκιο βίντεο. Αυτό θα σας δώσει έναν τρόπο να συνδέσετε τις σύνθετες πηγές και τις συνιστώσες πηγές βίντεο και, στη συνέχεια, απλά χρησιμοποιήστε την έξοδο HDMI του επεξεργαστή / κλιπ για να συνδεθείτε στην τηλεόραση - με το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής ενός βελτιωμένου σήματος που πηγαίνει στην τηλεόραση από αυτές τις πηγές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι εξωτερικοί επεξεργαστές βίντεο / κλίμακες μπορούν να είναι αρκετά ακριβοί. Εδώ μερικά παραδείγματα: Gefen, Lumagen, Atlona.

Πρόσθετες προτάσεις

Αντιμέτωποι με το δίλημμα της ενοποίησης εισερχομένων βίντεο σύνθετου σήματος / συνιστωσών σε νέες τηλεοράσεις (με την προστιθέμενη προοπτική της ενδεχόμενης εξαφάνισής τους), ίσως να σκεφτείτε να κάνετε κάποιο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Αρχικά, σκεφτείτε να αντιγράψετε όλες τις βιντεοταινίες σας VHS σε DVD (δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα των περισσότερων διαθέσιμων στο εμπόριο ταινιών VHS που κυκλοφόρησαν από το 1984 λόγω προστασίας από αντιγραφή ).

Δεύτερον, εάν έχετε μια παλαιότερη συσκευή αναπαραγωγής DVD που δεν διαθέτει έξοδο HDMI, είναι καιρός να κάνετε αναβάθμιση σε μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc . Αυτοί οι παίκτες όχι μόνο αναπαράγουν δίσκους Blu-ray, αλλά και δίσκους DVD (upscale boot!) Και CD. Επίσης, είναι πιθανό, με την τρέχουσα κατάσταση τιμολόγησης, να μπορείτε να βρείτε ένα Blu-ray Disc player για λιγότερα χρήματα που πληρώσατε για αυτό το παλιό DVD player όταν ήταν καινούργιο. Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε δίσκους Blu-ray, η συσκευή αναπαραγωγής θα επεκτείνει τη διάρκεια αναπαραγωγής των DVD σας και θα φαίνεται καλύτερα.

Τρίτον, αναβαθμίστε το καλώδιο / δορυφορικό σας κουτί σε αυτό που έχει εξόδους HDMI - επίσης, θεωρήστε την υπηρεσία DVR να αντικαταστήσει αυτό το γηράσκοντο βίντεο ή DVD recorder. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω των αυξημένων αντιγράφων προστασίας DVD εγγραφής δεν είναι τόσο πρακτικό για την εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως ήταν όταν βγήκαν για πρώτη φορά - και είναι τώρα πολύ δύσκολο να βρεθεί . Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε για να αντιγράψετε τις βιντεοκάμερες VHS, τις οποίες μπορεί να θεωρήσετε πριν το VCR δαγκώσει τη σκόνη (σε αυτό το σημείο, πιθανότατα δεν θα βρείτε κάποιο νέο που θα το αντικαταστήσει).

Τελική λήψη

Έτσι, με όλες τις αλλαγές σχετικά με το πώς θα έχουμε πρόσβαση στην ψυχαγωγία στο σπίτι μας, τι θα σας φανεί για να είστε επιφυλακτικοί; Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι, παρόλο που τα DVD και το Blu-ray Disc θα παραμείνουν εδώ και αρκετό καιρό, η τάση σίγουρα θα στραφεί προς τη διαδικτυακή ροή της εξίσωσης - τελικά, τα φυσικά μέσα ενημέρωσης θα εξαντλήσουν την αγορά καθώς αυξάνεται η ευρυζωνική υποδομή , τη σταθερότητα και την οικονομική προσιτότητα.

Επίσης, υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση, αν και ακόμα στα αρχικά στάδια της, να εξαλείψει την ανάγκη για φυσικές συνδέσεις μεταξύ των εξαρτημάτων μέσω πολλών επιλογών ασύρματης σύνδεσης . Έχουμε ήδη πρότυπα Wifi και WirelessHD (WiHD) και WHDI για ήχο και βίντεο, ενώ για την πρόσβαση και τη διανομή ήχου χρησιμοποιούνται Bluetooth, καθώς και άλλες επιλογές .

Επιπλέον, με την ίδρυση του WISA (Wireless Speaker and Audio Association) , γίνονται βήματα για τη δημιουργία ενός προτύπου για την υλοποίηση των επιλογών ασύρματων ηχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου.

Η ενοποίηση των σύνθετων και συνιστωσών βίντεο συνδέσεων στις τηλεοράσεις είναι μόνο μία, πολύ μικρή, μέρος αυτού που είναι αποθηκευμένο τους επόμενους μήνες και χρόνια για τη σύνδεση στο σπίτι θέατρο.