Είναι δυνατόν να παρακολουθήσετε 3D χωρίς γυαλιά;

Η κατάσταση προβολής 3D χωρίς γυαλιά

Αυτήν τη στιγμή, όλη η προβολή 3D που χρησιμοποιείται και είναι διαθέσιμη για το σπίτι ή τον κινηματογράφο πρέπει να γίνει φορώντας τρισδιάστατα γυαλιά. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνολογίες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που σας επιτρέπουν να βλέπετε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τηλεόραση ή σε άλλο τύπο συσκευής προβολής βίντεο χωρίς γυαλιά.

Η πρόκληση: δύο μάτια - δύο ξεχωριστές εικόνες

Το κύριο ζήτημα όσον αφορά την προβολή του 3D σε μια τηλεόραση (ή οθόνη προβολής βίντεο) είναι ότι οι άνθρωποι έχουν δύο μάτια, το καθένα χωρισμένο από δύο ίντσες.

Αυτή η φυσική κατάσταση είναι ο λόγος που μπορούμε να δούμε 3D στον πραγματικό κόσμο, καθώς κάθε μάτι βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη του τι είναι μπροστά του και στη συνέχεια μεταδίδει αυτή την άποψη στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος συνδυάζει τις δύο αυτές εικόνες, οι οποίες οδηγούν σε εσφαλμένη προβολή μιας φυσικής 3D εικόνας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τεχνητά δημιουργούμενες εικόνες που εμφανίζονται σε μια τηλεόραση ή στην οθόνη προβολής είναι επίπεδες (2D), και τα δύο μάτια βλέπουν την ίδια εικόνα και παρόλο που τα "κόλπα" μπορούν να δώσουν κάποια αίσθηση βάθους και προοπτικής μέσα στην απεικονιζόμενη εικόνα, δεν είναι αρκετές χωρικές ενδείξεις για τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται με ακρίβεια αυτό που θεωρείται ως μια φυσική 3D εικόνα.

Πώς λειτουργεί 3D για προβολή τηλεόρασης

Τι έκαναν οι μηχανικοί για να λύσουν το πρόβλημα της προβολής του 3D από μια εικόνα που εμφανίζεται σε μια τηλεοπτική, κινηματογραφική ή προβολική συσκευή προβολής και οθόνη και αποστέλλει δύο ελαφρώς διαφορετικά σήματα που στοχεύουν το καθένα στο αριστερό ή στο δεξί σας μάτι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους .

Όπου έρχονται τα γυαλιά 3D είναι ότι κάθε αριστερός και δεξιός φακός κάθε φορά βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα και στέλνει αυτές τις πληροφορίες στο αριστερό και δεξί σας μάτι και έπειτα, τα μάτια σας στέλνουν αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλο - το αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός σας ξεγελάστηκε για να δημιουργήσει αντίληψη μιας τρισδιάστατης εικόνας.

Προφανώς, αυτή η διαδικασία δεν είναι τέλεια, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνητή μέθοδο δεν είναι τόσο λεπτομερή όσο τα συνθήματα που λαμβάνονται στον φυσικό κόσμο, αλλά εάν γίνει σωστά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πειστικό.

Τα δύο μέρη ενός 3D σήματος που φτάνει στα μάτια σας μπορούν να μεταδοθούν με διάφορους τρόπους, πράγμα που απαιτεί τη χρήση είτε Active Shutter είτε Passive Polarized Glasses για να δείτε το αποτέλεσμα . Όταν προβάλλονται τέτοιες εικόνες χωρίς τρισδιάστατα γυαλιά, ο θεατής βλέπει δύο επικαλυπτόμενες εικόνες που φαίνονται ελαφρώς εκτός εστίασης.

Πρόοδος προς γυαλιά χωρίς 3D

Παρόλο που τα γυαλιά που απαιτούνται 3D προβολή είναι αρκετά καλά αποδεκτή για την ταινία εμπειρία, οι καταναλωτές δεν έχουν αποδεχθεί πλήρως αυτή την απαίτηση για την προβολή 3D στο σπίτι.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια μακρόχρονη προσπάθεια να φέρουμε τους καταναλωτές χωρίς 3D γυαλιά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την εκτέλεση 3D χωρίς γυαλιά, όπως περιγράφονται από τα δημοφιλή επιστημονικά, MIT, Dolby Labs και Stream TV Networks.

3D γυαλιά χωρίς προϊόντα

Με βάση αυτές τις προσπάθειες, η προβολή 3D γυαλιών χωρίς γυαλιά γίνεται διαθέσιμη σε ορισμένα smartphones και tablet και φορητές συσκευές παιχνιδιών . Ωστόσο, για να δείτε το εφέ 3D, πρέπει να κοιτάξετε την οθόνη από μια συγκεκριμένη γωνία προβολής, η οποία δεν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με τις μικρές συσκευές προβολής, αλλά όταν κλιμακώνεται σε μεγέθη τηλεοράσεων μεγάλης οθόνης, καθιστά την εφαρμογή χωρίς γυαλιά 3D προβολή πολύ δύσκολη, και ακριβή.

Η ιδέα 3D χωρίς γυαλιά έχει αποδειχθεί σε έναν παράγοντα μορφής οθόνης μεγαλύτερης οθόνης, καθώς οι Toshiba, Sony, Sharp, Vizio και LG έχουν παρουσιάσει όλα τα πρωτότυπα χωρίς γυαλιά σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια των ετών και στην πραγματικότητα η Toshiba που διατίθενται για λίγο σε 3D γυαλιά χωρίς γυαλιά σε μερικές ασιατικές αγορές.

Ωστόσο, οι 3D τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά πωλούνται πλέον περισσότερο στην επιχειρηματική και θεσμική κοινότητα. Χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην διαφήμιση με ψηφιακή σήμανση. Ωστόσο, δεν προωθούνται γενικά στους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Εντούτοις, ίσως μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα επαγγελματικά μοντέλα που προσφέρονται από τα δίκτυα Stream TV / IZON. Τα σετ είναι διαθέσιμα σε μεγέθη οθόνης 50 και 65 ιντσών και φέρουν πολύ υψηλές ετικέτες τιμών.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που κάνει αυτές τις τηλεοράσεις να είναι πρωτοποριακές είναι ότι έχουν 4Κ ανάλυση ( 4 φορές περισσότερο pixels από 1080p ) για 2D εικόνες και 1080p για κάθε μάτι σε λειτουργία 3D και ενώ η προβολή 3D είναι μικρότερη από την προβολή 2D το ίδιο μέγεθος οθόνης, είναι αρκετά ευρύ για δύο ή τρία άτομα που κάθονται σε έναν καναπέ για να δουν ένα αποδεκτό 3D εφέ. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η εμφάνιση εικόνων σε 2D σε όλες τις τηλεοράσεις ή οθόνες χωρίς 3D γυαλιά.

Η κατώτατη γραμμή

Η προβολή 3D βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Παρόλο που οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν διακόψει τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις που χρειάζονται για τους καταναλωτές, πολλοί βιντεοπροβολείς εξακολουθούν να προσφέρουν δυνατότητες 3D προβολής καθώς χρησιμοποιούνται τόσο σε οικιακές όσο και σε επαγγελματικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ακόμα τη χρήση γυαλιών.

Από την άλλη πλευρά, η 3D τηλεόραση χωρίς γυαλιά μέσα στην πλατφόρμα κοινής τηλεόρασης LED / LCD που είναι εξοικειωμένη με τους καταναλωτές έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά οι συσκευές είναι ακριβές και ογκώδεις σε σύγκριση με τους αντίστοιχους 2D. Επίσης, η χρήση τέτοιων συνόλων περιορίζεται περισσότερο στις επαγγελματικές, επιχειρηματικές και θεσμικές εφαρμογές.

Ωστόσο, η έρευνα και η ανάπτυξη συνεχίζονται και τελικά μπορεί να δούμε 3D TV να επιστρέψει εάν η επιλογή χωρίς γυαλιά γίνεται άμεσα διαθέσιμη και προσιτή.

Επιπλέον, ο James Cameron, ο οποίος προκάλεσε τη "σύγχρονη" χρήση του 3D για προβολή ψυχαγωγίας, εργάζεται πάνω σε τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει 3D θέαση χωρίς γυαλιά στον εμπορικό κινηματογράφο - πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα γυαλιά για να παρακολουθήσετε την κινηματογραφική ταινία στην κινηματογραφική ταινία θέατρο.

Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό με τους σημερινούς προβολείς και τις οθόνες, αλλά οι τεχνολογίες οπτικής απεικόνισης μεγάλης κλίμακας και τεχνολογίας micro-LED μπορούν να κρατήσουν το κλειδί.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι καθώς περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες σε επιλογές 3D χωρίς εμφάνιση γυαλιών, θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο αναλόγως.