Διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας (HDMI)

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το HDMI από την έκδοση 1.0 έως το 2.1.

Το HDMI υποστηρίζει τη διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας. Το HDMI είναι το αναγνωρισμένο πρότυπο σύνδεσης που χρησιμοποιείται για ψηφιακή μεταφορά βίντεο και ήχου από μια πηγή σε μια συσκευή προβολής βίντεο ή σε άλλα συμβατά εξαρτήματα.

Το HDMI περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τον βασικό έλεγχο πολλών συσκευών που συνδέονται με HDMI (CEC) , καθώς και την ενσωμάτωση της προστασίας ψηφιακών αντιγράφων HDCP (High Bandwidth Digital Copy Protection) , η οποία επιτρέπει στους παρόχους περιεχομένου να εμποδίζουν την αντιγραφή του περιεχομένου τους παράνομα.

Οι συσκευές που μπορεί να ενσωματώνουν τη συνδεσιμότητα HDMI περιλαμβάνουν:

Είναι όλα σχετικά με τις εκδόσεις

Υπάρχουν αρκετές εκδόσεις του HDMI που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο φυσικός σύνδεσμος είναι ο ίδιος, αλλά οι δυνατότητες έχουν εξελιχθεί. Ανάλογα με το πότε αγοράσατε ένα εξάρτημα με δυνατότητα HDMI, καθορίζεται ποια έκδοση HDMI μπορεί να έχει η συσκευή σας. Κάθε διαδοχική έκδοση του HDMI είναι συμβατή με προηγούμενες εκδόσεις, απλά δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες των νεώτερων εκδόσεων.

Ακολουθεί μια λίστα με όλες τις σχετικές εκδόσεις HDMI που χρησιμοποιούνται από την τρέχουσα σε προηγούμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι όλα τα εξαρτήματα οικιακού κινηματογράφου που προσφέρονται ως συμβατά με μια συγκεκριμένη έκδοση του HDMI θα παρέχουν αυτόματα όλες αυτές τις λειτουργίες. Κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει και να επιλέξει ποιες λειτουργίες από την επιλεγμένη έκδοση HDMI που επιθυμεί να ενσωματώσει στα προϊόντα του.

HDMI 2.1

Τον Ιανουάριο του 2017, ανακοινώθηκε η ανάπτυξη της HDMI Έκδοσης 2.1 αλλά δεν διατέθηκε για χορήγηση άδειας και υλοποίηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Τα προϊόντα που ενσωματώνουν HDMI 2.1 θα είναι διαθέσιμα ξεκινώντας κάπου το 2018.

Το HDMI 2.1 υποστηρίζει τις ακόλουθες δυνατότητες:

HDMI 2.0b

Το HDMI 2.0b, που εισήχθη το Μάρτιο του 2016, επεκτείνει την υποστήριξη HDR στη μορφή Hybrid Log Gamma, η οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στις επικείμενες πλατφόρμες τηλεόρασης 4K Ultra HD, όπως το ATSC 3.0 .

HDMI 2.0a

Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015, το HDMI 2.0a υποστηρίζει τα εξής:

Προσθέτει υποστήριξη για τεχνολογίες HDR (High Dynamic Range), όπως HDR10 και Dolby Vision .

Αυτό που σημαίνει για τους καταναλωτές είναι ότι οι τηλεοράσεις 4K Ultra HD που ενσωματώνουν την τεχνολογία HDR είναι σε θέση να εμφανίζουν πολύ ευρύτερο εύρος φωτεινότητας και αντίθεσης (που κάνει τα χρώματα να φαίνονται πιο ρεαλιστικά) από ό, τι η μέση τηλεόραση 4K Ultra HD.

Για να επωφεληθείτε από το HDR, το περιεχόμενο πρέπει να κωδικοποιείται με τα απαραίτητα μεταδεδομένα HDR. Αυτά τα μεταδεδομένα, αν προέρχονται από εξωτερική πηγή, πρέπει να μεταφερθούν στην τηλεόραση μέσω συμβατής σύνδεσης HDMI. Το περιεχόμενο με κωδικοποίηση HDR διατίθεται μέσω της μορφής Blu-ray Disc Ultra HD και επιλέγει τους παροχείς ροής.

HDMI 2.0

Παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2013, το HDMI 2.0 παρέχει τα εξής:

HDMI 1.4

Εισήχθη τον Μάιο του 2009, η έκδοση 1.4 της HDMI υποστηρίζει τα εξής:

HDMI 1.3 / HDMI 1.3a

Εισήχθη τον Ιούνιο του 2006, το HDMI 1.3 υποστηρίζει τα εξής:

Το HDMI 1.3a πρόσθεσε μικρές αλλαγές στο ver 1.3 και εισήχθη το Νοέμβριο του 2006.

HDMI 1.2

Εισήχθη τον Αύγουστο του 2005, το HDMI 1.2 ενσωματώνει τη δυνατότητα μεταφοράς των ηχητικών σημάτων SACD σε ψηφιακή μορφή από συμβατό παίκτη σε δέκτη.

HDMI 1.1

Το HDMI 1.1, που εισήχθη τον Μάιο του 2004, παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς όχι μόνο βίντεο και καναλιών δύο καναλιών σε ένα μόνο καλώδιο, αλλά και την δυνατότητα μεταφοράς σημάτων surround Dolby Digital , DTS και DVD-Audio, καθώς και μέχρι 7,1 κανάλια του ήχου PCM .

HDMI 1.0

Εισήχθη το Δεκέμβριο του 2002, το HDMI 1.0 ξεκίνησε υποστηρίζοντας τη δυνατότητα μεταφοράς ενός σήματος ψηφιακού βίντεο (τυπικού ή υψηλής ευκρίνειας) με ένα ηχητικό σήμα δύο καναλιών πάνω σε ένα μόνο καλώδιο, όπως μεταξύ ενός DVD player εξοπλισμένου με HDMI και της τηλεόρασης ή βιντεοπροβολέα.

Καλώδια HDMI

Κατά την αγορά για καλώδια HDMI , υπάρχουν επτά κατηγορίες προϊόντων διαθέσιμες:

Για λεπτομέρειες σχετικά με κάθε κατηγορία, ανατρέξτε στην Επίσημη σελίδα "Εύρεση σωστού καλωδίου" στη διεύθυνση HDMI.org.

Ορισμένες συσκευασίες, κατά την κρίση του κατασκευαστή, ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετες σημειώσεις για συγκεκριμένες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (10Gbps ή 18Gbps), HDR ή / και ευρεία συμβατότητα γκάμας χρωμάτων.

Η κατώτατη γραμμή

Το HDMI είναι το προεπιλεγμένο πρότυπο σύνδεσης ήχου / βίντεο που ενημερώνεται συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες μορφές βίντεο και ήχου.

Αν έχετε εξαρτήματα που διαθέτουν παλαιότερες εκδόσεις HDMI, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε λειτουργίες από τις επόμενες εκδόσεις, αλλά θα εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα παλαιότερα εξαρτήματα HDMI με νεότερα στοιχεία, απλά δεν θα έχετε πρόσβαση στα πρόσφατα προστεθέντα (ανάλογα με το τι πράγματι ενσωματώνει ο κατασκευαστής σε ένα συγκεκριμένο προϊόν).

Με άλλα λόγια, μην σηκώνετε τα χέρια σας στον αέρα με απογοήτευση, πέφτετε στα βάθη της απελπισίας ή αρχίζετε να σχεδιάζετε μια πώληση γκαράζ για να απαλλαγείτε από τον παλιό σας εξοπλισμό HDMI - αν τα εξαρτήματά σας συνεχίσουν να λειτουργούν όπως θέλετε και εσείς είστε εντάξει - η επιλογή αναβάθμισης εξαρτάται από εσάς.

Το HDMI είναι επίσης συμβατό με την παλαιότερη διεπαφή σύνδεσης DVI μέσω προσαρμογέα σύνδεσης. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι το DVI μεταδίδει μόνο σήματα βίντεο, αν χρειάζεστε ήχο, θα πρέπει να κάνετε μια πρόσθετη σύνδεση με αυτόν τον σκοπό.

Παρόλο που η HDMI έχει προχωρήσει πολύ για την τυποποίηση της σύνδεσης ήχου και βίντεο και τη μείωση της ακαταστασίας των καλωδίων, έχει τους περιορισμούς και τα προβλήματά της, τα οποία διερευνώνται περαιτέρω στα συνοδευτικά άρθρα μας:

Πώς να συνδέσετε HDMI σε μεγάλες αποστάσεις .

Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης HDMI .