Τι είναι VoIP και IP τηλεφωνία, και είναι τα ίδια;

Μια επεξήγηση της IP τηλεφωνίας και VoIP

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρησιμοποιούν τους όρους Voice over Internet Protocol (VoIP) και IP τηλεφωνίας (IPT) εναλλακτικά, εξισώνοντας το ένα με το άλλο.

Ωστόσο, για να το θέσουμε απλά, το VoIP είναι πραγματικά μόνο ένα υποσύνολο της IP τηλεφωνίας.

Το VoIP είναι ένα είδος τηλεφωνίας IP

Αυτό μπορεί να ακούγεται συγκεχυμένο, αλλά επειδή η λέξη "τηλεφωνία" αναφέρεται σε τηλέφωνα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η τηλεφωνία πρωτοκόλλου Internet ασχολείται με την ψηφιακή πλευρά των τηλεπικοινωνιών και το κάνει με το πρωτόκολλο διαδικτύου που ονομάζεται Voice over IP ή VoIP.

Αυτό σημαίνει ότι με την κυριολεκτική έννοια των λέξεων είναι ότι μεταφέρετε τη φωνή χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο. Το πρωτόκολλο καθορίζει τον τρόπο μετακίνησης της φωνής μέσω δικτύου, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο το HTTP (HyperText Transfer Protocol) καθορίζει τον τρόπο κατανόησης, μετάδοσης, μορφοποίησης και εμφάνισης των δεδομένων σε διακομιστές ιστού και προγράμματα περιήγησης ιστού.

Για να το δείτε σε μια ευρύτερη εικόνα, σκεφτείτε την IP Telephony ως τη γενική ιδέα και το VoIP ως μέσο μετάδοσης φωνής για την εφαρμογή αυτής της έννοιας. Ένα σύστημα IP τηλεφωνίας μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένα IP- PBX , το οποίο έχει VoIP και τα πρότυπα του ( SIP , H.323 κλπ.) Μαζί με πολλά άλλα πράγματα (π.χ. CRM), με στόχο την καλύτερη παραγωγικότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά?

Η IP Τηλεφωνία είναι ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα ψηφιακό σύστημα τηλεφώνου για να επωφεληθείτε από το Διαδίκτυο και από οποιοδήποτε υλικό ή εφαρμογές που συνδέονται με αυτό.

Ο κύριος στόχος της IP Τηλεφωνίας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τεχνολογία αναφέρεται καλύτερα σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Από την άλλη πλευρά, το VoIP είναι απλά ένα ψηφιακό όχημα μεταφοράς για τηλεφωνικές κλήσεις. Στις διαφορετικές της γεύσεις, εργάζεται για την προσφορά φθηνών ή δωρεάν κλήσεων και για να προσθέσει περισσότερα χαρακτηριστικά στις φωνητικές επικοινωνίες.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να τεθεί η διαφορά απλά. Κάποιοι περιγράφουν την IP Τηλεφωνία ως τη συνολική εμπειρία της αποτελεσματικής και αξιόπιστης επικοινωνίας με πρωτόκολλα Διαδικτύου. Αυτό επιτυγχάνεται αξιοποιώντας τη δύναμη του VoIP χάρη στα φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά του.

Η διαφορά είναι αρκετά λεπτή, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η χρήση των δύο όρων εναλλακτικά μπορεί να γίνει αποδεκτή σε πολλά πλαίσια, ακόμα και αν απλά για να αποφευχθεί σύγχυση.

Πώς μπορώ να κάνω δωρεάν κλήσεις μέσω Internet;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κατεβάσετε μια εφαρμογή για το tablet ή το τηλέφωνό σας, επειδή τότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακριβώς όπως ένα κανονικό τηλέφωνο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη χρήση των λεπτών κλήσης.

Το Viber, το Skype, το Facebook Messenger, το Google Voice, το BlackBerry Messenger (BBM) και το WhatsApp είναι μόνο μερικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να καλείτε άλλα άτομα με αυτές τις εφαρμογές δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Για να κάνετε δωρεάν κλήσεις από ένα Mac, συγκεκριμένα, δείτε αυτές τις εφαρμογές VoIP για δωρεάν κλήσεις σε Mac .