Τι είναι το τηλεφωνικό σύστημα PBX;

Ιδιωτικό υποκατάστημα υποκαταστημάτων εξήγησε

Ένα PBX (Private Branch Exchange) είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε έναν οργανισμό να διαχειρίζεται εισερχόμενες και εξερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις και επίσης επιτρέπει εσωτερική επικοινωνία μέσα στον οργανισμό. Ένα PBX αποτελείται από υλικό και λογισμικό και συνδέεται με συσκευές επικοινωνίας όπως προσαρμογείς τηλεφώνου, κόμβους, διακόπτες, δρομολογητές και φυσικά τηλεφωνικές συσκευές.

Τα πιο πρόσφατα τηλεφωνικά κέντρα διαθέτουν πληθώρα πολύ ενδιαφερόντων χαρακτηριστικών που καθιστούν την επικοινωνία πιο εύκολη και ισχυρότερη για τους οργανισμούς και συμβάλλουν στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Τα μεγέθη και η πολυπλοκότητα τους ποικίλλουν, από πολύ ακριβές και πολύπλοκες εταιρικές επικοινωνιακές δομές μέχρι βασικά σχέδια που φιλοξενούνται στο σύννεφο για διψήφιο μηνιαίο τέλος. Μπορείτε επίσης να έχετε απλά συστήματα PBX στο σπίτι με βασικά χαρακτηριστικά ως αναβάθμιση στην υπάρχουσα παραδοσιακή τηλεφωνική σας γραμμή.

Τι κάνει ένα PBX;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι λειτουργίες ενός PBX μπορούν να είναι πολύ περίπλοκες, αλλά βασικά, όταν μιλάτε για PBX, μιλάτε για πράγματα που κάνουν αυτά τα πράγματα:

Το IP-PBX

Τα PBX άλλαξαν πολύ με την εμφάνιση της IP τηλεφωνίας ή VoIP. Μετά από τα αναλογικά PBXes που λειτουργούσαν μόνο στην τηλεφωνική γραμμή και τους διακόπτες, διαθέτουμε πλέον IP-PBXes, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία VoIP και δίκτυα IP, όπως το Internet, για να διοχετεύουν κλήσεις. IP PBxes συνήθως προτιμώνται λόγω του πλούτου των χαρακτηριστικών που έρχονται με. Με εξαίρεση τα παλιά ήδη υπάρχοντα αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν καλά τηλεφωνικά κέντρα και αυτά που επιλέγονται επειδή φτηνές, τα περισσότερα συστήματα PBX που χρησιμοποιούνται σήμερα τείνουν να είναι IP PBXes.

Το Hosted PBX

Δεν χρειάζεται πάντα να επενδύσετε στο υλικό, το λογισμικό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση του τηλεφωνικού σας κέντρου, ειδικά εάν εκτελείτε μια μικρή επιχείρηση και το κόστος ιδιοκτησίας σας απαγορεύει να επωφεληθείτε από αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλές εταιρείες σε απευθείας σύνδεση που σας προσφέρουν την υπηρεσία PBX έναντι μηνιαίας αμοιβής χωρίς να έχετε τίποτα εκτός από τα τηλέφωνα και το δρομολογητή σας. Αυτές ονομάζονται υπηρεσίες φιλοξενίας PBX και δουλεύουν στο σύννεφο. Η υπηρεσία διανέμεται μέσω του Διαδικτύου. Τα Hosted PBXs έχουν το μειονέκτημα ότι είναι γενικά έτσι ώστε να μην μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες σας, αλλά είναι αρκετά φτηνά και δεν απαιτούν καμία επένδυση εκ των προτέρων.