Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία προγράμματος στο DSLR σας

Το Master Mode Mode μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους νέους στη φωτογραφία DSLR

Εάν είστε νέοι στη χρήση μιας φωτογραφικής μηχανής DSLR , θα θέλετε γρήγορα να μεταβείτε από μια πλήρως αυτόματη λειτουργία και να μάθετε πώς να ελέγχετε περισσότερες από τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής σας. Η λειτουργία προγράμματος θα συνεχίσει να σας δίνει καλές εκθέσεις ενώ θα σας επιτρέψει λίγο περισσότερη ελευθερία σε μερικές από τις προηγμένες δυνατότητες της κάμερας.

Όταν η καινοτομία της φωτογραφικής μηχανής έχει φθαρεί και είστε έτοιμοι να μετακινηθείτε από το Auto, μεταβείτε στον πίνακα προγραμματισμού (ή στη λειτουργία P) και αρχίστε πραγματικά να μάθετε τι μπορεί να κάνει η φωτογραφική μηχανή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε σε λειτουργία προγράμματος;

Η λειτουργία προγράμματος (το "P" στον επιλογέα τρόπου λειτουργίας των περισσότερων DSLR) σημαίνει ότι η φωτογραφική μηχανή θα καθορίσει ακόμα την έκθεσή σας για εσάς. Θα επιλέξει το σωστό διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου για το διαθέσιμο φως, πράγμα που σημαίνει ότι ο πυροβολισμός σας θα εκτεθεί σωστά. Η λειτουργία προγράμματος ξεκλειδώνει επίσης άλλες λειτουργίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πιο δημιουργικό έλεγχο της εικόνας σας.

Το πλεονέκτημα της λειτουργίας Προγράμματος είναι ότι σας επιτρέπει να μάθετε για άλλες πτυχές του DSLR χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την τελική σας έκθεση. Είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην εκμάθηση πώς να αποκλείσετε την κάμερά σας από τη ρύθμιση Αυτόματη!

Εδώ είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που η λειτουργία προγράμματος θα σας επιτρέψει να ελέγξετε.

Λάμψη

Σε αντίθεση με την κατάσταση αυτόματης λειτουργίας, όπου η κάμερα αποφασίζει εάν απαιτείται flash , η λειτουργία Προγραμματισμός σάς επιτρέπει να αντικαταστήσετε την κάμερα και να επιλέξετε αν θα προσθέσετε αναδυόμενο φλας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε υπερβολικά φωτισμένα προσκηνάρια και σκληρές σκιές.

Αντιστάθμιση έκθεσης

Φυσικά, η απενεργοποίηση του φλας θα μπορούσε να προκαλέσει την υποεκτέλεση της εικόνας σας. Μπορείτε να καλέσετε σε θετική αντιστάθμιση έκθεσης για να το διορθώσετε. Η δυνατότητα χρήσης της αντιστάθμισης έκθεσης σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να βοηθήσετε την κάμερα να βγει με δύσκολες συνθήκες φωτισμού (οι οποίες μπορεί μερικές φορές να συγχέουν τις ρυθμίσεις της).

ISO

Ένα υψηλό ISO, ειδικά σε φθηνότερες DSLR, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μη ελκυστικό θόρυβο (ή ψηφιακό κόκκο) στις εικόνες. Σε αυτόματη λειτουργία, η κάμερα έχει την τάση να αυξάνει το ISO αντί να ρυθμίζει το διάφραγμα ή την ταχύτητα κλείστρου. Με το χειροκίνητο έλεγχο αυτής της λειτουργίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλό ISO για την αποφυγή του θορύβου και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την αντιστάθμιση έκθεσης για να αντισταθμίσετε τυχόν απώλεια φωτός στην εικόνα.

Ισορροπία λευκού

Διαφορετικοί τύποι πηγών φωτός έχουν διαφορετικό χρώμα στις εικόνες σας. Η ρύθμιση αυτόματης εξισορρόπησης λευκού στις σύγχρονες συσκευές DSLR είναι συνήθως αρκετά ακριβής, αλλά ο ισχυρός τεχνητός φωτισμός, ειδικότερα, μπορεί να απορρίψει τις ρυθμίσεις της κάμερας. Στη λειτουργία Πρόγραμμα, μπορείτε να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού σας με το χέρι , επιτρέποντάς σας να τροφοδοτήσετε την κάμερα με τις πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον φωτισμό που χρησιμοποιείτε.