Τι είναι μια εικονική μηχανή;

Μια εικονική μηχανή χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό λογισμικού και του υπάρχοντος υπολογιστή σας για να μιμηθεί επιπλέον υπολογιστές, όλα μέσα σε μία φυσική συσκευή.

Οι εικονικές μηχανές παρέχουν τη δυνατότητα να μιμηθούν ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα (τον επισκέπτη) και επομένως έναν ξεχωριστό υπολογιστή, από το δικαίωμα στο υπάρχον λειτουργικό σας σύστημα (ο κεντρικός υπολογιστής). Αυτό το ανεξάρτητο παράδειγμα εμφανίζεται στο δικό του παράθυρο και τυπικά απομονώνεται ως ένα εντελώς αυτόνομο περιβάλλον, αν και η διαδραστικότητα μεταξύ επισκέπτη και φιλοξενούμενου συχνά επιτρέπεται για εργασίες όπως μεταφορές αρχείων.

Καθημερινές αιτίες για τη χρήση μιας εικονικής μηχανής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εκτελέσετε ένα VM, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ή της δοκιμής του λογισμικού σε διάφορες πλατφόρμες χωρίς στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη συσκευή. Ένας άλλος σκοπός θα μπορούσε να είναι η πρόσβαση σε εφαρμογές που είναι εγγενείς σε ένα λειτουργικό σύστημα διαφορετικό από το δικό σας. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν να θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι αποκλειστικά για τα Windows όταν το μόνο που έχετε είναι ένας Mac.

Επιπλέον, τα VM παρέχουν ένα επίπεδο ευελιξίας όσον αφορά τον πειραματισμό που δεν είναι πάντοτε εφικτό στο κύριο λειτουργικό σας σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού VM σας επιτρέπει να τραβήξετε στιγμιότυπα του λειτουργικού συστήματος guest, το οποίο μπορείτε αργότερα να επιστρέψετε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όπως τα βασικά αρχεία που αλλοιώνονται ή ακόμα και μια λοίμωξη malware που λαμβάνει χώρα.

Γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν εικονικές μηχανές

Σε μια μεγαλύτερη, μη προσωπική κλίμακα, πολλές οργανώσεις αναπτύσσουν και συντηρούν αρκετές εικονικές μηχανές. Αντί να έχουν πολλούς μεμονωμένους υπολογιστές που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή, οι εταιρείες επιλέγουν να διαθέτουν μια δέσμη VM που φιλοξενούνται σε ένα πολύ μικρότερο υποσύνολο ισχυρών διακομιστών, εξοικονομώντας χρήματα όχι μόνο από τον φυσικό χώρο, αλλά και από την ηλεκτρική ενέργεια και τη συντήρηση. Αυτά τα VM μπορούν να ελέγχονται από μια ενιαία διοικητική διεπαφή και να γίνονται προσβάσιμα στους υπαλλήλους από τους δικούς τους απομακρυσμένους σταθμούς εργασίας, συχνά απλωμένα σε πολλαπλές γεωγραφικές τοποθεσίες. Λόγω της απομονωμένης φύσης των περιπτώσεων της εικονικής μηχανής, οι εταιρείες μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα εταιρικά τους δίκτυα μέσω αυτής της τεχνολογίας στους προσωπικούς υπολογιστές τους - προσθέτοντας τόσο ευελιξία όσο και εξοικονόμηση κόστους.

Ο πλήρης έλεγχος είναι ένας άλλος λόγος που αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους διαχειριστές, καθώς κάθε VM μπορεί να χειριστεί, να ξεκινήσει και να σταματήσει αμέσως με ένα απλό κλικ του ποντικιού ή την είσοδο γραμμής εντολών. Το ζευγάρι που με δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και προηγμένη εποπτεία ασφαλείας και εικονικές μηχανές είναι μια αρκετά βιώσιμη επιλογή.

Κοινή Περιορισμός Εικονικών Μηχανών

Ενώ τα VMs είναι σίγουρα χρήσιμα, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί που πρέπει να γίνουν κατανοητοί εκ των προτέρων, έτσι ώστε οι προσδοκίες απόδοσης να είναι ρεαλιστικές. Ακόμη και αν η συσκευή που φιλοξενεί το VM περιέχει ισχυρό υλικό, η ίδια η εικονική παρουσία μπορεί να τρέχει σημαντικά πιο αργά από ό, τι θα ήταν στον δικό της ανεξάρτητο υπολογιστή. Οι εξελίξεις στην υποστήριξη υλικού εντός VMs έχουν αποβεί πολύ μακρύ τα τελευταία χρόνια, αλλά το γεγονός παραμένει ότι αυτός ο περιορισμός δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί πλήρως.

Ένας άλλος προφανής περιορισμός είναι το κόστος. Εκτός από τα τέλη που σχετίζονται με κάποιο λογισμικό εικονικών μηχανών, η εγκατάσταση και η εκτέλεση ενός λειτουργικού συστήματος - ακόμα και εντός ενός VM - απαιτεί ακόμη άδεια χρήσης ή άλλη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, η εκτέλεση στιγμιότυπου φιλοξενίας των Windows 10 απαιτεί έγκυρο κλειδί άδειας χρήσης, όπως ακριβώς και εάν εγκαταστήσατε το λειτουργικό σύστημα σε έναν πραγματικό υπολογιστή. Ενώ μια εικονική λύση είναι συνήθως πιο φθηνή στις περισσότερες περιπτώσεις από το να χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον φυσικά μηχανήματα, το κόστος μπορεί να αυξηθεί όταν χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα.

Άλλοι δυνητικοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η έλλειψη υποστήριξης για ορισμένα συστατικά στοιχεία του υλικού, καθώς και πιθανών περιορισμών δικτύου. Με όλα αυτά που είπατε, εφ 'όσον κάνετε την έρευνά σας και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, η υλοποίηση εικονικών μηχανών στο σπίτι ή στο επιχειρηματικό περιβάλλον σας θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός αλλαγέας παιχνιδιών.

Hypervisors και άλλο λογισμικό εικονικής μηχανής

Ανάλογα με το είδος του κεντρικού υπολογιστή που διαθέτετε και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, υπάρχει πιθανότητα μια εφαρμογή εικονικής μηχανής εκεί έξω που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας. Το λογισμικό VM βασισμένο σε εφαρμογές, κοινώς γνωστό ως hypervisor, έρχεται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη και είναι συνήθως προσαρμοσμένο τόσο για προσωπική όσο και για επαγγελματική χρήση.

Η λίστα με τις καλύτερες εφαρμογές εικονικής μηχανής θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.