Πώς να προστατεύσετε το δίκτυό σας από μια φυσική καταστροφή

Επειδή η τεχνολογία της πληροφορίας και το νερό δεν παίζουν καλά

Είτε διαχειρίζεστε δραστηριότητες προετοιμασίας καταστροφών για μια μικρή επιχείρηση είτε για μια μεγάλη επιχείρηση, πρέπει να προγραμματίσετε φυσικές καταστροφές, διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η τεχνολογία της πληροφορίας και το νερό δεν αναμειγνύονται καλά. Ας περάσουμε μερικά βασικά βήματα που πρέπει να λάβετε για να διασφαλίσετε ότι οι επενδύσεις σας στο δίκτυο και τις τεχνολογίες πληροφορικής θα επιβιώσουν σε περίπτωση καταστροφής όπως πλημμύρα ή τυφώνα.

1. Ανάπτυξη σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών

Το κλειδί για την επιτυχή ανάκαμψη από μια φυσική καταστροφή είναι να έχουμε ένα καλό σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών στη θέση του πριν συμβεί κάτι κακό. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ελέγχεται περιοδικά ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος καταστροφής.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) διαθέτει εξαιρετικούς πόρους για τον τρόπο ανάπτυξης σχεδίων αποκατάστασης καταστροφών. Ελέγξτε την ειδική έκδοση NIST 800-34 σχετικά με τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης για να μάθετε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάπτυξη ενός rock-solid σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών.

2. Πάρτε προτεραιότητες προτεραιότητές σας: Ασφάλεια πρώτα.

Προφανώς, η προστασία του λαού σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ποτέ μην τοποθετείτε το δίκτυό σας και τους διακομιστές σας προτού κρατήσετε το προσωπικό σας ασφαλή. Ποτέ μην λειτουργείτε σε επικίνδυνο περιβάλλον. Πάντα βεβαιωθείτε ότι οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός κρίθηκαν ασφαλείς από τις αρμόδιες αρχές πριν αρχίσουν οι εργασίες ανάκτησης ή διάσωσης.

Αφού αντιμετωπιστούν τα θέματα ασφάλειας, θα πρέπει να έχετε προτεραιότητα αποκατάστασης συστήματος, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσετε την κρίσιμη υποδομή και τους διακομιστές σας σε μια εναλλακτική τοποθεσία. Έχετε τη διοίκηση να εντοπίσει ποιες επιχειρηματικές λειτουργίες θέλουν να επιστρέψουν πρώτα στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να επικεντρωθούν στον προγραμματισμό για την αποκατάσταση ό,

3. Ετικέτα και τεκμηρίωση του δικτύου και του εξοπλισμού σας.

Προσποιείτε ότι μόλις ανακαλύψατε ότι μια μεγάλη καταιγίδα είναι δύο μέρες μακριά και πρόκειται να πλημμυρίσει το κτίριό σας. Το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής σας βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρετε τον εξοπλισμό αλλού. Η διαδικασία υποδιαρθρώσεων πιθανότατα θα βιαστούμε, οπότε πρέπει να έχετε το δίκτυό σας καλά τεκμηριωμένο ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τις εργασίες σε μια εναλλακτική θέση.

Τα ακριβή διαγράμματα δικτύου είναι απαραίτητα για την καθοδήγηση τεχνικών δικτύου καθώς ανακατασκευάζουν το δίκτυό σας στην εναλλακτική τοποθεσία. Ετικέτα τα πράγματα όσο μπορείτε με απλές συμβάσεις ονομασίας που όλοι στην ομάδα σας καταλαβαίνει. Κρατήστε ένα αντίγραφο όλων των πληροφοριών διαγράμματος δικτύου σε μια θέση εκτός του χώρου.

4. Προετοιμαστείτε για να μετακινήσετε τις επενδύσεις πληροφορικής στην ανώτερη γη.

Δεδομένου ότι η βαρύτητα του φίλου μας αρέσει να διατηρεί το νερό στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, θα θελήσετε να σχεδιάσετε να μεταφέρετε τον εξοπλισμό υποδομής σας σε υψηλότερο επίπεδο σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας. Συνεννοήστε με το διαχειριστή του κτιρίου σας για να έχετε μια ασφαλή θέση αποθήκευσης σε ένα μη επιρρεπές σε πλημμύρες πάτωμα όπου μπορείτε να μετακινήσετε προσωρινά εξοπλισμό δικτύου που μπορεί να πλημμυρίσει σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Εάν ολόκληρο το κτίριο είναι πιθανό να καταστραφεί ή πλημμυρίσει, βρείτε έναν εναλλακτικό ιστότοπο που δεν βρίσκεται σε ζώνη πλημμύρας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του FloodSmart.gov και να εισαγάγετε στη διεύθυνση του πιθανού εναλλακτικού ιστότοπού σας για να δείτε αν βρίσκεται ή όχι σε μια ζώνη πλημμύρας. Εάν βρίσκεται σε περιοχή πλημμυρών υψηλού κινδύνου, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη μετεγκατάσταση του εναλλακτικού ιστότοπού σας.

Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών καλύπτει την υλικοτεχνική υποστήριξη του ποιος πρόκειται να μετακινήσει τι, πώς πρόκειται να το κάνουν και πότε πρόκειται να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις στην εναλλακτική τοποθεσία.

Μετακινήστε πρώτα τα ακριβότερα στοιχεία (διακόπτες, δρομολογητές, τείχη προστασίας, διακομιστές) και τα τελευταία φτηνά προϊόντα (υπολογιστές και εκτυπωτές).

Εάν σχεδιάζετε ένα δωμάτιο διακομιστή ή ένα κέντρο δεδομένων, σκεφτείτε το να το εντοπίσετε σε μια περιοχή του κτιρίου σας που δεν θα είναι επιρρεπής σε πλημμύρες, όπως σε ένα όροφο χωρίς έδαφος, αυτό θα σας εξοικονομήσει τον πονοκέφαλο της μετεγκατάστασης του εξοπλισμού κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας .

5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλά αντίγραφα ασφαλείας πριν από μια καταστροφή που προκαλεί καταστροφή.

Αν δεν έχετε καλά αντίγραφα ασφαλείας για να επαναφέρετε από τότε δεν θα έχει σημασία αν έχετε έναν εναλλακτικό ιστότοπο, επειδή δεν θα είστε σε θέση να επαναφέρετε κάτι που αξίζει. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τα προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας λειτουργούν και ελέγξτε τα μέσα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά καταγράφουν δεδομένα.

Να είσαι προσεκτικός. Βεβαιωθείτε ότι οι διαχειριστές σας ελέγχουν τα αρχεία καταγραφής αντιγράφων ασφαλείας και ότι τα αντίγραφα ασφαλείας δεν σιωπούν.