Έχετε ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών (DRP);

Μάθετε γιατί ένα καλό DRP μπορεί να σώσει τόσο τη δουλειά σας όσο και το γάμο σας.

Είτε είστε χρήστης οικιακού υπολογιστή είτε διαχειριστής δικτύου, χρειάζεστε πάντα ένα σχέδιο για το πότε θα συμβεί κάτι απροσδόκητο στους υπολογιστές και / ή στο δίκτυό σας. Ένα σχέδιο αποκατάστασης από καταστροφές (DRP) είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε ότι δεν θα απολύσετε αφού ένας διακομιστής γίνει τηγανισμένος σε φωτιά ή, στην περίπτωση του οικιακού χρήστη, ότι δεν βγείτε έξω από το σπίτι όταν το μάμα ανακαλύπτει ότι μόλις χάσατε χρήματα για αναντικατάστατες ψηφιακές φωτογραφίες μωρών.

Ένα DRP δεν πρέπει να είναι υπερβολικά περίπλοκο. Απλά πρέπει να καλύψετε τα βασικά πράγματα που θα χρειαστούν για να επανέλθουμε και να τρέξουμε ξανά αν συμβεί κάτι κακό. Εδώ είναι μερικά στοιχεία που πρέπει να είναι σε κάθε καλό σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών:

1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τα αντίγραφα ασφαλείας αμέσως μετά που έχουμε χάσει τα πάντα σε μια πυρκαγιά, πλημμύρα ή διάρρηξη. Σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, "ελπίζω ότι έχω ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων μου κάπου". Δυστυχώς, η επιθυμία και η ελπίδα δεν θα φέρει πίσω τα νεκρά αρχεία ή θα κρατήσει τη γυναίκα σας να σας μαστίζει για το κεφάλι και το λαιμό αφού χάσατε gigabytes οικογενειακών φωτογραφιών. Πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των κρίσιμων αρχείων σας, έτσι ώστε όταν συμβεί μια καταστροφή, μπορείτε να ανακτήσετε αυτό που χάθηκε.

Υπάρχουν διαθέσιμες δεκάδες online υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που θα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε μια θέση εκτός του ιστότοπου μέσω ασφαλούς σύνδεσης. Αν δεν εμπιστεύεστε το "The Cloud" μπορείτε να επιλέξετε να κρατάτε τα πράγματα στο σπίτι αγοράζοντας μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας, όπως ένα Drobo.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όλων των αρχείων σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με δυνατές εφεδρικές αντιδράσεις κάθε νύχτα, αν είναι δυνατόν. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε περιοδικά ένα αντίγραφο του αντιγράφου ασφαλείας σας και να το αποθηκεύσετε εκτός χώρου σε ασφαλή χώρο πυρασφάλειας, θυρίδα ασφαλείας ή κάπου αλλού εκτός από τον τόπο διαμονής των υπολογιστών σας. Τα αντίγραφα ασφαλείας εκτός χώρου είναι σημαντικά επειδή το αντίγραφο ασφαλείας σας είναι άχρηστο αν έχει καεί στην ίδια φωτιά που μόλις έπληξε τον υπολογιστή σας.

2. Έγγραφο κρίσιμων πληροφοριών

Εάν συναντήσετε μια μεγάλη καταστροφή, θα χάσετε πολλές πληροφορίες που μπορεί να μην είναι μέσα σε ένα αρχείο. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι κρίσιμες για να επανέλθουν στο φυσιολογικό και περιλαμβάνουν στοιχεία όπως:

3. Σχέδιο για εκτεταμένο χρόνο διακοπής λειτουργίας

Αν είστε διαχειριστής δικτύου, θα χρειαστεί να έχετε ένα σχέδιο που να καλύπτει τι θα κάνετε εάν ο χρόνος διακοπής από την καταστροφή αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες. Θα χρειαστεί να εντοπίσετε πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες για να φιλοξενήσετε τους διακομιστές σας, εάν οι εγκαταστάσεις σας πρόκειται να είναι άχρηστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελέγξτε με τη διοίκησή σας πριν ψάξετε εναλλακτικές για να λάβετε το buy-in τους. Ζητήστε τους ερωτήσεις όπως:

4. Σχέδιο επιστροφής στην κανονική

Θα χρειαστείτε σχέδιο μετάβασης για τη μετακίνηση των αρχείων σας από τον δανειστή που δανείστηκε και στο νέο PC που αγοράσατε με τον ασφαλιστικό σας έλεγχο ή για τη μετακίνηση από τον εναλλακτικό ιστότοπό σας πίσω στο αρχικό δωμάτιο διακομιστή μετά την αποκατάσταση του στο φυσιολογικό.

Δοκιμάστε και ενημερώστε τακτικά το DRP σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το DRP σας με όλες τις τελευταίες πληροφορίες (ενημερωμένα σημεία επαφής, πληροφορίες έκδοσης λογισμικού κ.λπ.). Ελέγξτε τα μέσα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν κάτι επάνω και όχι μόνο καθιστούν αδράνεια. Ελέγξτε τα αρχεία καταγραφής για να βεβαιωθείτε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας εκτελούνται στο πρόγραμμα που έχετε ρυθμίσει.

Και πάλι, το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών δεν πρέπει να είναι υπερβολικά περίπλοκο. Θέλετε να το κάνετε χρήσιμο και κάτι που είναι πάντοτε μέσα στα όπλα. Διατηρήστε επίσης αντίγραφο αυτού εκτός χώρου. Τώρα, αν ήμουν εσύ, θα ξεκινήσω να δημιουργώ αντίγραφα ασφαλείας για τα μωρά!