Εξασφάλιση του οικιακού δικτύου και του υπολογιστή σας μετά από μια χάκεια

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ίσως να έπεσε για την απάτη 'Ammyy' , να χτυπήσει με κλικ , να χτυπηθεί με ransomware ή ο υπολογιστής σας να συσπάσει έναν άσχημο ιό. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που χάσατε, αισθάνεστε ευάλωτοι, σαν να ήρθατε σπίτι σε ένα σπίτι που έχει λεηλατηθεί. Τι κάνεις τώρα?

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο. πρόκειται να συζητήσουμε πώς να ανακάμψετε από ένα hack και να σας δείξουμε πώς να εξασφαλίσουμε καλύτερα το δίκτυό σας και τον υπολογιστή σας με την ελπίδα να αποτρέψουμε μελλοντικά περιστατικά.

Βήμα 1 - Απομόνωση και καραντίνα

Για να ανακτήσετε από ένα hack, πρέπει πρώτα να απομονώσετε τον υπολογιστή σας ώστε ο χάκερ να μην μπορεί να τον ελέγξει ή να τον χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές (ειδικά εάν έχει γίνει μέρος ενός botnet ). Θα πρέπει φυσικά να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή σας από το Internet. Εάν πιστεύετε ότι ο δρομολογητής σας μπορεί επίσης να έχει συμβιβαστεί, θα πρέπει να τον αποσυνδέσετε από το μόντεμ διαδικτύου.

Για φορητούς υπολογιστές, μην βασίζεστε στην αποσύνδεση μέσω λογισμικού, καθώς η σύνδεση μπορεί να δείξει ότι την απενεργοποιήσατε, όταν στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη. Πολλοί φορητοί υπολογιστές έχουν έναν φυσικό διακόπτη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση Wi-Fi. Μόλις αποσυνδέσετε τη σύνδεση χάκερς στον υπολογιστή σας ή / και στο δίκτυο, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης.

Βήμα 2 - Εξετάστε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε τον δρομολογητή σας στις εργοστασιακές προεπιλογές και να τον επαναπροσδιορίσετε

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να έχει παραβιάσει τον δρομολογητή Internet, ίσως να θέλετε να εξετάσετε την πραγματοποίηση μιας προεπιλεγμένης επαναφοράς από το εργοστάσιο. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν συμβιβασμένους κωδικούς πρόσβασης, θα αφαιρέσει τυχόν κανόνες τείχους προστασίας που προστίθενται από τους χάκερς κ.λπ.

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει το προεπιλεγμένο όνομα λογαριασμού διαχειριστή και τον κωδικό πρόσβασης από το εγχειρίδιο χρήστη ή τον ιστότοπο υποστήριξης του κατασκευαστή του δρομολογητή πριν επαναφέρετε τον δρομολογητή στις εργοστασιακές προεπιλογές του. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε και να καταγράψετε όλες τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης που βρίσκονται στις σελίδες ρυθμίσεων πριν από την επαναφορά. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή σε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης αμέσως μετά την επαναφορά (και βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τι είναι).

Βήμα 3 - Λάβετε μια διαφορετική διεύθυνση IP από τον ISP σας, εάν είναι δυνατόν

Ενώ δεν είναι απαραίτητο, ίσως είναι καλή ιδέα να δούμε αν μπορείτε να αποκτήσετε μια νέα διεύθυνση IP από τον παροχέα υπηρεσιών Internet. Μπορείτε να το επιχειρήσετε μόνοι σας προσπαθώντας να απελευθερώσετε και να ανανεώσετε τη DHCP από τη σελίδα σύνδεσης WAN του δρομολογητή σας. Μερικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα σας δώσουν την ίδια διεύθυνση IP που είχατε προηγουμένως, μερικοί θα σας δώσουν ένα νέο.

Γιατί μια νέα IP θα είναι καλύτερη από αυτή που είχατε προηγουμένως; Εάν το κακόβουλο λογισμικό ενός hacker συνδεθεί στον υπολογιστή σας με τη διεύθυνση IP του, μια νέα διεύθυνση IP θα είναι παρόμοια με την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου σας. Κάνει πιο δύσκολο για τον χάκερ να μεταφέρει τον υπολογιστή σας και να αποκαταστήσει τις συνδέσεις του με τα botnets.

Βήμα 4 - Απολυμάνετε τους μολυσμένους υπολογιστές σας

Θα θελήσετε να απαλλαγείτε από τον υπολογιστή σας από το κακόβουλο λογισμικό που εγκατέστησε ο χάκερ ή σας εξαπάτησε στην εγκατάσταση. Αυτή η διαδικασία συζητείται σε μεγάλο βαθμό στο άρθρο μας: Έχω χάσει! Και τώρα τι? Ακολουθήστε τις οδηγίες του άρθρου για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε όλα τα σημαντικά αρχεία σας από τον μολυσμένο υπολογιστή και να τα απολυμάνετε.

Βήμα 5 - Ενισχύστε τις άμυνές σας

Θα πρέπει να αναπτύξετε μια πολυεπίπεδη στρατηγική άμυνας σε βάθος για την προστασία του δικτύου και των υπολογιστών σας από μελλοντικές απειλές. Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με την ανάπτυξη στρατηγικής άμυνας σε βάθος για την προστασία του οικιακού σας υπολογιστή για λεπτομέρειες.

Βήμα 6 - Εμπλοκή και ενημέρωση

Το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό είναι τόσο καλό όσο η τελευταία του ενημέρωση. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού έχει οριστεί για αυτόματη ενημέρωση, ώστε να είναι έτοιμο για όλα τα δυσάρεστα νέα κακόβουλα προγράμματα που βρίσκονται εκτός φυσικού περιβάλλοντος. Ελέγχετε περιοδικά την ημερομηνία του αρχείου ορισμών κατά του κακόβουλου λογισμικού, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένο. Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα και οι εφαρμογές σας είναι ενημερωμένες και ενημερωμένες.

Βήμα 7 - Δοκιμάστε τις άμυνες σας

Πρέπει να δοκιμάσετε το τείχος προστασίας σας και να σκεφτείτε τη σάρωση του υπολογιστή σας με σαρωτή ευπάθειας ασφαλείας και ενδεχομένως έναν δεύτερο ανιχνευτή malware για να βεβαιωθείτε ότι οι άμυνές σας είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και ότι δεν υπάρχουν τρύπες στους εικονικούς τοίχους σας.