Ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία οικιακού αυτοματισμού;

Η καλύτερη τεχνολογία αυτοματισμού στο σπίτι εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις επιθυμίες σας

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε με τον οικιακό αυτοματισμό είναι να επιλέξετε ένα πρωτόκολλο δικτύωσης - ένα ενσύρματο, ασύρματο ή συνδυασμό των δύο. Οι δημοφιλείς τεχνολογίες αυτοματισμού στο σπίτι περιλαμβάνουν τα UPB, INSTEON, Z-Wave , ZigBee και μερικά άλλα αξιόπιστα πρωτόκολλα. Η επιλογή που επιλέγετε καθορίζει την κατεύθυνση του μελλοντικού συστήματος αυτοματισμού στο σπίτι, καθώς κάθε νέα συσκευή πρέπει να είναι συμβατή με τα υπόλοιπα. Η απόφασή σας σχετικά με την τεχνολογία αυτοματισμού που είναι καλύτερη για εσάς μπορεί να επηρεαστεί από τις έξυπνες οικιακές συσκευές που έχετε ήδη ή από την επιθυμία σας να έχετε πρόσβαση σε αυτές από απόσταση μέσω του cloud.

Το X10 ήταν το πρωτόκολλο ενσύρματου οικιακού αυτοματισμού. Ωστόσο, δείχνει την ηλικία του. Πολλοί ενθουσιώδες πιστεύουν ότι η τεχνολογία X10 έχει καταστεί άνευ αντικειμένου , αντικαταστάθηκε από τις νεότερες και πιο ευέλικτες ενσύρματες ή ασύρματες τεχνολογίες.

UPB

Ο διαύλου Universal Powerline Bus (UPB) χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη καλωδίωση του σπιτιού για τη μετάδοση σημάτων ελέγχου αυτοματισμού στο σπίτι. Αναπτύχθηκε για να ξεπεράσει πολλές από τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει το X10, το UPB είναι μια ανώτερη τεχνολογία γραμμής ισχύος στο X10. Το UPB δεν είναι συμβατό με το X10. Αν έχετε ήδη προϊόντα συμβατά με το πρότυπο X10 και θέλετε τα συμβατά προϊόντα UPB και X10 να συνεργάζονται, χρειάζεστε έναν ελεγκτή ο οποίος μιλάει και στους δύο.

INSTEON

Σχεδιασμένο για να γεφυρώσει ασύρματο οικιακό αυτοματισμό με αυτοματισμό powerline, οι συσκευές INSTEON επικοινωνούν μέσω και των δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω ασύρματου δικτύου. Το INSTEON είναι επίσης συμβατό με το X10, προσφέροντας έτσι ασύρματη δυνατότητα σε ένα υπάρχον δίκτυο X10. Τέλος, η τεχνολογία INSTEON υποστηρίζει αρχάριους αυτοματισμούς: ακόμη και μη τεχνικά άτομα μπορούν να ρυθμίσουν και να προσθέσουν συσκευές στο δίκτυο.

Z-κύμα

Η αρχική τεχνολογία ασύρματης οικιακής αυτοματοποίησης , η Z-Wave ορίζει πρότυπα για ασύρματο αυτοματισμό στο σπίτι. Το Z-Wave επεκτείνει το εύχρηστο εύρος οικιακού αυτοματισμού κάνοντας όλες τις συσκευές διπλές ως επαναλήπτες. Αυξήθηκε η αξιοπιστία του δικτύου σε ενεργοποιημένες εμπορικές εφαρμογές. Οι συσκευές Z-Wave έχουν σχεδιαστεί για ευκολία στη ρύθμιση και τη χρήση και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κλειδωμένες, όπως επιτρέπει η βιομηχανία οικιακού αυτοματισμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους αρχάριους.

ZigBee

Παρόμοια με το Z-Wave, το ZigBee είναι μια τεχνολογία ασύρματης οικιακής αυτοματοποίησης. Η τεχνολογία ήταν αργή να αποκτήσει αποδοχή με τους λάτρεις του αυτοματισμού στο σπίτι, κυρίως επειδή οι συσκευές Zigbee συχνά δυσκολεύονται να επικοινωνούν με εκείνες που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Το Zigbee δεν συνιστάται για ανθρώπους νέους αυτοματισμούς στο σπίτι, εκτός εάν σκοπεύουν να χρησιμοποιούν μόνο συσκευές που κατασκευάζονται από τον ίδιο κατασκευαστή.

Wi-Fi

Οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν έξυπνες οικιακές συσκευές για να λειτουργούν με υπάρχοντα δίκτυα Wi-Fi στο σπίτι. Η σύνδεση με ένα οικιακό δίκτυο συνήθως απαιτεί μόνο τον κωδικό πρόσβασης. Το μειονέκτημα της λήψης αυτής της διαδρομής είναι το εύρος ζώνης. Εάν ήδη διαθέτετε πολλές συσκευές που έχουν συχνά πρόσβαση στο σήμα Wi-Fi, οι έξυπνες οικιακές συσκευές ενδέχεται να είναι αργά για να ανταποκριθούν. Επίσης, επειδή το Wi-Fi έχει πείνα στην κατανάλωση ενέργειας, απομακρύνει τις μπαταρίες των δικτυακών συσκευών που λειτουργούν με μπαταρία ταχύτερα από άλλα πρωτόκολλα.

Bluetooth

Οι κατασκευαστές έχουν αγκαλιάσει την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για επικοινωνίες σχετικά μικρής απόστασης. Αυτή η ασύρματη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη για έξυπνες κλειδαριές θυρών και λαμπτήρες, για παράδειγμα. Είναι εύκολα κατανοητό και απλό να εργαστείτε. Το Bluetooth είναι μια ασφαλής κρυπτογραφημένη τεχνολογία και αναμένεται να δει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη ασύρματη τεχνολογία για τα επόμενα χρόνια.

Νήμα

Το thread είναι το νέο παιδί στο μπλοκ για ασύρματες έξυπνες οικιακές συσκευές. Μπορείτε να συνδέσετε 250 έξυπνες συσκευές χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Thread και απαιτεί μικρή ισχύ. Οι περισσότερες από τις συσκευές που είναι συμβατές με το Thread λειτουργούν με μπαταρία. Όπως το ZigBee, το πρωτόκολλο Thread χρησιμοποιεί ραδιοφωνικά τσιπ για να σχηματίσει ένα ασφαλές δίκτυο χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.