Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας: Time Machine και SuperDuper

01 από 05

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac: Επισκόπηση

Ήταν λίγο, δεδομένου ότι οι δισκέτες ήταν ένας κοινός προορισμός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αλλά ενώ οι δισκέτες μπορεί να έχουν φύγει, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ακόμα απαραίτητη. Martin Παιδί / Συντελεστής / Getty Images

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι μια από τις πιο σημαντικές δουλειές για όλους τους χρήστες Mac. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχετε ένα ολοκαίνουργιο Mac . Σίγουρα, θέλουμε να απολαύσουμε τη νεωτεριστικότητά του, να διερευνήσουμε τις δυνατότητές του. Μετά από όλα, είναι ολοκαίνουργιο, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Λοιπόν, είναι ένας θεμελιώδης νόμος του σύμπαντος, συνήθως αναφερόμενος λανθασμένα σε κάποιον που ονομάζεται Murphy, αλλά ο Murphy απλώς θυμόταν για το τι ήδη γνώριζαν οι σοφοί και οι σοφίες: εάν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα το κάνει.

Πριν ο Murphy και οι απαισιόδοξοι φίλοι του κατεβούν στον Mac σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια στρατηγική backup.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τον υπολογιστή σας Mac, καθώς και πολλές διαφορετικές εφαρμογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να διευκολύνετε την εργασία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός Mac που χρησιμοποιείται για προσωπική χρήση. Δεν θα ασχοληθούμε με τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών. Μας ενδιαφέρει εδώ μόνο μια βασική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για οικιακούς χρήστες, η οποία είναι ισχυρή, φθηνή και εύκολη στην υλοποίησή της.

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για το Mac σας

Θέλω να επισημάνω ότι άλλες εφαρμογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας πέρα ​​από αυτές που αναφέρω εδώ είναι επίσης καλές επιλογές. Για παράδειγμα, το Carbon Copy Cloner , ένα μακροχρόνιο αγαπημένο των χρηστών Mac, είναι μια εξαιρετική επιλογή και έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως το SuperDuper. Ομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου της Apple για να δημιουργήσετε κλώνους της μονάδας εκκίνησης .

Αυτό δεν θα είναι ένα βήμα προς βήμα tutorial, έτσι θα πρέπει να είστε σε θέση να προσαρμόσετε τη διαδικασία στην αγαπημένη σας εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Ας αρχίσουμε.

02 του 05

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας: Μέγεθος και θέση του μηχανήματος ώρας

Χρησιμοποιήστε το παράθυρο "Λήψη πληροφοριών" του Finder για να βοηθήσετε στην αποκρυπτογράφηση του μεγέθους που απαιτείται για τη μονάδα Time Machine. Adelevin / Getty Images

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac μου ξεκινά με το Time Machine. Η ομορφιά του Time Machine είναι η ευκολία δημιουργίας του, καθώς και η ευκολία ανάκτησης ενός αρχείου, ενός έργου ή ολόκληρης της μονάδας δίσκου θα πρέπει να πάει στραβά.

Το Time Machine είναι μια συνεχής εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Δεν δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, αλλά δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε. Μόλις το ρυθμίσετε, το Time Machine λειτουργεί στο παρασκήνιο. Ίσως δεν θα γνωρίζετε καν ότι τρέχει.

Πού να αποθηκεύσετε αντίγραφα ασφαλείας μηχανών

Θα χρειαστεί μια θέση για να χρησιμοποιήσει το Time Machine ως προορισμό για τα αντίγραφα ασφαλείας του. Συνιστώ έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτό μπορεί να είναι μια συσκευή NAS, όπως η ίδια η Time Capsule της Apple, ή ένας απλός εξωτερικός σκληρός δίσκος συνδεδεμένος απευθείας στο Mac σας.

Η προτίμησή μου είναι για έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που υποστηρίζει το USB 3 στο ελάχιστο . Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, ένα εξωτερικό με πολλαπλές διεπαφές, όπως το USB 3 και το Thunderbolt , μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, λόγω της ευελιξίας και της ικανότητάς του να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για κάτι παραπάνω από ένα backup drive. Εξετάστε τη δυσκολία των ατόμων να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε μια παλαιότερη εξωτερική μονάδα δίσκου FireWire και στη συνέχεια να χάνουν το Mac τους. Παίρνουν πολλά σε ένα MacBook για αντικατάσταση, μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν διαθέτουν θύρα FireWire, έτσι ώστε να μην μπορούν εύκολα να ανακτήσουν αρχεία από τα αντίγραφα ασφαλείας τους. Υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτό το δίλημμα, αλλά το πιο εύκολο είναι να προβλέψετε το πρόβλημα και να μην συνδεθείτε με ένα μόνο περιβάλλον.

Μέγεθος εφεδρικής μηχανής ώρας

Το μέγεθος της εξωτερικής μονάδας δίσκου υπαγορεύει τον αριθμό των εκδόσεων του Data Machine που έχετε αποθηκεύσει. Όσο μεγαλύτερη είναι η μονάδα δίσκου, τόσο πιο πίσω μπορείτε να πάτε για να επαναφέρετε τα δεδομένα. Το Time Machine δεν δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας για κάθε αρχείο στον Mac σας. Ορισμένα αρχεία συστήματος αγνοούνται και μπορείτε να ορίσετε με μη αυτόματο τρόπο άλλα αρχεία που το Time Machine δεν πρέπει να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας. Ένα καλό σημείο εκκίνησης για το μέγεθος της μονάδας δίσκου είναι το διπλάσιο του τρέχοντος χώρου που χρησιμοποιείται στη μονάδα εκκίνησης, καθώς και ο χώρος που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε πρόσθετη συσκευή αποθήκευσης που δημιουργείτε αντίγραφο ασφαλείας, καθώς και το ποσό του χώρου χρήστη που χρησιμοποιείται στη μονάδα εκκίνησης.

Ο συλλογισμός μου πηγαίνει έτσι:

Το Time Machine αρχικά θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων στη μονάδα εκκίνησης. αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα αρχεία συστήματος, τις εφαρμογές που έχετε στο φάκελο "Εφαρμογές" και όλα τα δεδομένα χρήστη που είναι αποθηκευμένα στο Mac σας. Αν έχετε επίσης το Backup Time Machine σε άλλες συσκευές, όπως μια δεύτερη μονάδα δίσκου, τότε αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται επίσης στο μέγεθος του χώρου που απαιτείται για την αρχική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, το Time Machine θα συνεχίσει να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που αλλάζουν. Τα αρχεία συστήματος είτε δεν αλλάζουν πάρα πολύ, είτε το μέγεθος των αρχείων που αλλάζουν δεν είναι πολύ μεγάλο. Οι εφαρμογές στο φάκελο "Εφαρμογές" δεν αλλάζουν τόσο πολύ αφού έχουν εγκατασταθεί, αν και μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες εφαρμογές με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, η περιοχή που είναι πιθανό να δει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα με τη μορφή αλλαγών είναι τα Δεδομένα χρήστη, ο χώρος που αποθηκεύει όλη την καθημερινή σας δραστηριότητα, όπως τα έγγραφα στα οποία εργάζεστε, τις βιβλιοθήκες πολυμέσων με τις οποίες συνεργάζεστε. έχετε την ιδέα.

Το αρχικό αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine περιλαμβάνει τα δεδομένα χρήστη, αλλά δεδομένου ότι θα αλλάζει τόσο συχνά, θα διπλασιάσουμε το χώρο που χρειάζονται τα δεδομένα χρήστη. Αυτό βάζει τον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο μου για μια κίνηση εφεδρικής μηχανής Time Machine να είναι:

Η μονάδα εκκίνησης της Mac χρησιμοποίησε χώρο + οποιονδήποτε πρόσθετο δίσκο χρησιμοποίησε χώρο + το τρέχον μέγεθος δεδομένων χρήστη.

Ας πάρουμε το Mac μου ως παράδειγμα, και να δούμε τι θα ήταν το ελάχιστο μέγεθος της μονάδας Time Machine.

Μονάδα εκκίνησης χρησιμοποιείται χώρος: 401 GB (2X) = 802 GB

Εξωτερική μονάδα δίσκου Θέλω να συμπεριληφθεί στο αντίγραφο ασφαλείας (χρησιμοποιείται χώρος μόνο): 119 GB

Μέγεθος του φακέλου Χρήστες στη μονάδα εκκίνησης: 268 GB

Συνολικός ελάχιστος απαιτούμενος χώρος για μια μονάδα Time Machine: 1,189 TB

Μέγεθος χρησιμοποιημένου χώρου στη μονάδα εκκίνησης

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder.
  2. Εντοπίστε τη μονάδα εκκίνησης στη λίστα Συσκευών στην πλευρική γραμμή του Finder.
  3. Κάντε δεξί κλικ στη μονάδα εκκίνησης και επιλέξτε Λήψη πληροφοριών από το αναδυόμενο μενού.
  4. Σημειώστε τη χρησιμοποιημένη τιμή στην ενότητα Γενικά του παραθύρου Λήψη πληροφοριών.

Μέγεθος δευτερογενών μονάδων δίσκου

Αν έχετε επιπλέον μονάδες δίσκου, θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο που περιγράφεται παραπάνω για να βρείτε τον χρησιμοποιημένο χώρο στη μονάδα δίσκου.

Μέγεθος του χώρου χρήστη

Για να βρείτε το μέγεθος του χώρου δεδομένων χρήστη, ανοίξτε ένα παράθυρο Finder.

  1. Πλοηγηθείτε στον / τόπο εκκίνησης /, όπου ο "τόμος εκκίνησης" είναι το όνομα της δισκέτας εκκίνησης.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο Χρήστες και επιλέξτε Λήψη πληροφοριών από το αναδυόμενο μενού.
  3. Θα ανοίξει το παράθυρο Λήψη πληροφοριών.
  4. Στην κατηγορία Γενικά, θα δείτε το μέγεθος που εμφανίζεται για το φάκελο Χρήστες. Σημειώστε αυτόν τον αριθμό.
  5. Κλείστε το παράθυρο Λήψη πληροφοριών.

Με όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, προσθέστε τα χρησιμοποιώντας τον παρακάτω τύπο:

(2x χώρος εκκίνησης χρησιμοποιημένος χώρος) + δευτερεύουσα μονάδα δίσκου χρησιμοποιημένος χώρος + μέγεθος φακέλου χρηστών.

Τώρα έχετε μια καλή ιδέα για το ελάχιστο μέγεθος του backup σας Time Machine. Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι μόνο ένα προτεινόμενο ελάχιστο. Μπορείτε να πάτε μεγαλύτερα, γεγονός που θα επιτρέψει τη διατήρηση περισσότερων αντιγράφων ασφαλείας Time Machine. Μπορείτε επίσης να πάτε λίγο μικρότερος, αν και όχι λιγότερο από 2 φορές τον χρησιμοποιούμενο χώρο στη μονάδα εκκίνησης.

03 του 05

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας: Χρήση του Time Machine

Το Time Machine μπορεί να ρυθμιστεί για να αποκλείσει τους δίσκους και τους φακέλους από το αντίγραφο ασφαλείας. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Τώρα που γνωρίζετε το προτιμώμενο ελάχιστο μέγεθος για τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, είστε έτοιμοι να ρυθμίσετε το Time Machine. Ξεκινήστε βεβαιώνοντας ότι η εξωτερική μονάδα δίσκου είναι διαθέσιμη για το Mac. Αυτό μπορεί να σημαίνει σύνδεση σε τοπικό εξωτερικό περιβάλλον ή ρύθμιση NAS ή Time Capsule. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή

Οι περισσότεροι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι μορφοποιημένοι για χρήση με τα Windows. Αν συμβαίνει αυτό με τη δική σας, θα πρέπει να τη μορφοποιήσετε χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου της Apple. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες στο άρθρο "Μορφοποιήστε το σκληρό σας δίσκο χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου" .

Ρύθμιση παραμέτρων του Time Machine

Μόλις διαμορφωθεί σωστά η εξωτερική σας μονάδα δίσκου, μπορείτε να διαμορφώσετε το Time Machine για να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες στο άρθρο "Χρόνος μηχάνημα: Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη" .

Χρησιμοποιώντας το Time Machine

Μόλις ρυθμιστεί, το Time Machine θα φροντίσει λίγο πολύ για τον εαυτό της. Όταν ο εξωτερικός δίσκος σας γεμίσει με αντίγραφα ασφαλείας, το Time Machine θα ξεκινήσει να αντικαθιστά τα παλαιότερα αντίγραφα ασφαλείας για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει χώρος για τα τρέχοντα δεδομένα.

Με το ελάχιστο μέγεθος "δύο φορές τα δεδομένα χρηστών" που προτείνουμε, το Time Machine θα πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσει:

04 του 05

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας: Κλωνοποιήστε τη μονάδα εκκίνησης με το SuperDuper

Το SuperDuper περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Time Machine είναι μια μεγάλη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, μία από τις οποίες συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά δεν είναι το τέλος για backup. Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν είναι σχεδιασμένα να το κάνουν αυτό που θέλω στην εφεδρική στρατηγική μου. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι να έχουμε ένα bootable αντίγραφο του δίσκου εκκίνησης μου.

Έχοντας ένα εκκινήσιμο αντίγραφο του δίσκου εκκίνησης σας, φροντίζει για δύο σημαντικές ανάγκες. Κατ 'αρχάς, με την εκκίνηση από έναν άλλο σκληρό δίσκο, μπορείτε να κάνετε συνήθη συντήρηση στη μονάδα κανονικής εκκίνησης. Αυτό περιλαμβάνει την επαλήθευση και την επιδιόρθωση δευτερευουσών ζητημάτων δίσκου, κάτι που κάνω συνήθως για να εξασφαλίσω μια μονάδα εκκίνησης που λειτουργεί καλά και είναι αξιόπιστη.

Ο άλλος λόγος για να έχετε έναν κλώνο της μονάδας εκκίνησης είναι για έκτακτες ανάγκες . Από την προσωπική εμπειρία, γνωρίζω ότι ο καλός φίλος μας Murphy αγαπά να πετάξει καταστροφές σε εμάς όταν τα περιμένουμε λιγότερο και μπορούμε τουλάχιστον να τα αντέξουμε. Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, ίσως μια προθεσμία για να ανταποκριθεί, ίσως να μην είστε σε θέση να αφιερώσετε χρόνο για να αγοράσετε ένα νέο σκληρό δίσκο, να εγκαταστήσετε OS X ή macOS και να επαναφέρετε το backup του Time Machine . Θα πρέπει ακόμα να κάνετε αυτά τα πράγματα για να λειτουργήσετε το Mac σας, αλλά μπορείτε να αναβάλλετε τη διαδικασία αυτή ενώ ολοκληρώσετε οποιεσδήποτε σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε εκκινώντας από την κλωνοποιημένη μονάδα εκκίνησης.

SuperDuper: Τι χρειάζεστε

Ένα αντίγραφο του SuperDuper. Αναφέρω στην πρώτη σελίδα ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας εφαρμογή κλωνοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του Carbon Copy Cloner. Εάν χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή, θεωρείτε ότι πρόκειται για οδηγό περισσότερο από τις οδηγίες βήμα προς βήμα.

Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος που είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλος όσο ο τρέχων δίσκος εκκίνησης. 2012 και νωρίτερα οι χρήστες Mac Pro μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο , αλλά για την πιο ευελιξία και ασφάλεια, μια εξωτερική είναι μια καλύτερη επιλογή.

Χρησιμοποιώντας το SuperDuper

Το SuperDuper διαθέτει πολλά ελκυστικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ικανότητά του να κάνει έναν κλώνο ή ένα ακριβές αντίγραφο μιας μονάδας εκκίνησης. Το SuperDuper ονομάζει αυτό το "Backup - όλα τα αρχεία". Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης την επιλογή για να διαγράψουμε τη μονάδα προορισμού πριν εκτελεστεί το αντίγραφο ασφαλείας. Το κάνουμε αυτό για τον απλό λόγο ότι η διαδικασία είναι ταχύτερη. Εάν διαγράψουμε τη μονάδα προορισμού, το SuperDuper μπορεί να χρησιμοποιήσει μια λειτουργία αντιγραφής σε μπλοκ που είναι ταχύτερη από την αντιγραφή αρχείου δεδομένων ανά αρχείο.

  1. Ξεκινήστε το SuperDuper.
  2. Επιλέξτε τη μονάδα εκκίνησης ως πηγή αντιγραφής.
  3. Επιλέξτε τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο ως προορισμό 'Αντιγραφή σε'.
  4. Επιλέξτε "Backup - όλα τα αρχεία" ως μέθοδο.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλογές" και επιλέξτε "Κατά τη διάρκεια αντιγραφής διαγράψτε τη θέση αντιγράφου ασφαλείας και στη συνέχεια αντιγράψτε τα αρχεία από το xxx" όπου το xxx είναι η μονάδα εκκίνησης που έχετε ορίσει και η θέση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι το όνομα της εφεδρικής μονάδας δίσκου.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "OK", στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί "Αντιγραφή τώρα".
  7. Μόλις δημιουργήσετε τον πρώτο κλώνο, μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή Αντιγραφή σε Smart Update, η οποία θα επιτρέψει στην SuperDuper να ενημερώσει τον υπάρχοντα κλώνο με νέα δεδομένα, μια πολύ ταχύτερη διαδικασία από τη δημιουργία ενός νέου κλώνου κάθε φορά.

Αυτό είναι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχετε έναν bootable κλώνο της μονάδας εκκίνησης.

Πότε να δημιουργήσετε κλώνους

Πόσο συχνά να δημιουργείτε κλώνους εξαρτάται από το στυλ εργασίας σας και πόσο χρόνο μπορείτε να αντέξετε οικονομικά για έναν κλώνο που είναι ξεπερασμένος. Δημιουργώ έναν κλώνο μία φορά την εβδομάδα. Για άλλους, κάθε μέρα, κάθε δύο εβδομάδες, ή μία φορά το μήνα μπορεί να είναι αρκετό. Το SuperDuper διαθέτει μια λειτουργία προγραμματισμού που μπορεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία κλωνοποίησης, ώστε να μην χρειάζεται να θυμάστε να το κάνετε

05 του 05

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας: Αίσθημα ασφάλειας και ασφάλειας

Ένα προσωπικό σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να κάνει να χρειάζεται να αντικαταστήσετε μια κίνηση του iMac με μια πιο εύκολη εργασία. Ευγενική προσφορά του Pixabay

Η προσωπική διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μου έχει μερικές τρύπες, θέσεις όπου οι εφεδρικοί επαγγελματίες θα έλεγαν ότι θα μπορούσα να είμαι σε κίνδυνο να μην έχω βιώσιμη υποστήριξη όταν την χρειάζομαι.

Αλλά αυτός ο οδηγός δεν προορίζεται να είναι η τέλεια διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αντίθετα, πρόκειται για μια εύλογη μέθοδο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για προσωπικούς χρήστες Mac που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά μετρητά για συστήματα και διαδικασίες backup, αλλά που επιθυμούν να αισθάνονται ασφαλείς και ασφαλείς. Στον πιο πιθανό τύπο αποτυχιών Mac, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα βιώσιμο αντίγραφο ασφαλείας.

Αυτός ο οδηγός είναι μόνο μια αρχή που οι αναγνώστες των Mac μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως σημείο εκκίνησης για να αναπτύξουν τη δική τους διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.