Τι είναι το ZigBee;

Ασύρματη τεχνολογία για εμπορικές χρήσεις

Ο τεχνικός ορισμός του ZigBee είναι ότι είναι ένα ανοικτό πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας που βασίζεται σε μια τυποποιημένη αρχιτεκτονική δικτύου που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο OSI μέσω ενός IEEE 802.15.4-2006 IP layer.

Σε απλά αγγλικά, σκεφτείτε το Zigbee ως γλώσσα που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να μιλούν ο ένας στον άλλο. Το ZigBee "μιλάει" με τους ίδιους γενικούς όρους που μπορεί να έχει μια Bluetooth ή ασύρματη συσκευή . Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επικοινωνούν χωρίς μεγάλη δυσκολία. Λειτουργεί επίσης σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, οι οποίες δεν έχουν τεράστιες ανάγκες εύρους ζώνης, οπότε αν μια συσκευή κοιμάται, το Zigbee μπορεί να στείλει ένα σήμα για να το ξυπνήσει, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να επικοινωνεί. Για το λόγο αυτό, είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο επικοινωνιών που χρησιμοποιείται σε έξυπνες οικιακές συσκευές . Το κλειδί για να θυμόμαστε, ωστόσο, είναι ότι ο Zigbee μιλάει για συσκευές, οπότε είναι τεχνικά μέρος του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) .

Πώς επικοινωνεί το Zigbee

Οι συσκευές ZigBee έχουν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η ZigBee έχει υιοθετήσει 2,4 GHz για την παγκόσμια πρότυπη συχνότητα. Λόγω πιθανής παρεμβολής στο εύρος ζώνης, το ZigBee χρησιμοποιεί 915 MHz στις Ηνωμένες Πολιτείες και 866 MHz στην Ευρώπη.

Οι συσκευές ZigBee είναι 3 τύπων, Συντονιστές, Routers και End Devices.

Είναι οι τελικές συσκευές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε δει Zigbee που σχετίζεται με την οικογένεια προϊόντων Philips Hue. Το Zigbee καθοδηγεί τα ασύρματα σήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο αυτών των συσκευών και περιλαμβάνεται σε άλλα είδη προϊόντων, όπως οι έξυπνοι διακόπτες, τα έξυπνα βύσματα και οι έξυπνοι θερμοστάτες.

ZigBee στον αυτοματισμό κατοικίας

Οι συσκευές ZigBee επιβραδύνουν την αποδοχή τους στην αγορά αυτοματισμού οικιακών συσκευών επειδή είναι ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι το πρωτόκολλο μπορεί να τροποποιηθεί από κάθε κατασκευαστή που την υιοθετεί. Ως αποτέλεσμα, οι συσκευές από έναν κατασκευαστή έχουν μερικές φορές δυσκολία επικοινωνίας με συσκευές από διαφορετικό κατασκευαστή. Αυτό μπορεί να αναγκάσει ένα οικιακό δίκτυο να έχει κακές και σποραδικές επιδόσεις.

Ωστόσο, καθώς η έννοια του έξυπνου σπιτιού ωριμάζει, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, διότι επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα ελέγχου με έναν ελάχιστο αριθμό έξυπνων κόμβων . Για παράδειγμα, η GE, η Samsung, η Logitech και η LG παράγουν όλα έξυπνες οικιακές συσκευές που αξιοποιούν το Zigbee. Ακόμη και η Comcast και η Time Warner έχουν συμπεριλάβει το Zigbee στα set-top boxes τους και η Amazon την έχει συμπεριλάβει στο πιο πρόσφατο Echo Plus , το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως έξυπνος κόμβος. Το Zigbee λειτουργεί επίσης με συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρίες, οι οποίες επεκτείνουν τις δυνατότητές του.

Η κύρια πτώση κατά τη χρήση του Zigbee είναι η περιοχή στην οποία επικοινωνεί. Αυτό είναι περίπου 35 πόδια (10 μέτρα), ενώ ορισμένες άλλες μάρκες πρωτοκόλλων επικοινωνίας μπορούν να επικοινωνούν μέχρι και 100 πόδια (30 μέτρα). Ωστόσο, οι ανεπάρκειες της εμβέλειας ξεπερνιούνται από το γεγονός ότι η Zigbee επικοινωνεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλα πρότυπα επικοινωνιών. Έτσι, για παράδειγμα, οι συσκευές Z-Wave μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά το Zigbee επικοινωνεί γρηγορότερα, έτσι ώστε οι εντολές να το κάνουν από τη μια συσκευή στην άλλη, μειώνοντας πιο γρήγορα τον απαιτούμενο χρόνο από την εντολή σε ενέργεια ή, για παράδειγμα, μειώνοντας τον χρόνο από που λέτε , "Alexa, ενεργοποιήστε τη λυχνία του καθιστικού", μέχρι τη στιγμή που ανάβει η λυχνία.

ZigBee στις Εμπορικές Εφαρμογές

Οι συσκευές ZigBee είναι επίσης γνωστές για να υπερέχουν σε εμπορικές εφαρμογές λόγω των δυνατοτήτων τους στο Internet των πραγμάτων. Η σχεδίαση του ZigBee προσφέρεται για εφαρμογές αίσθησης και παρακολούθησης και η χρήση του σε ασύρματη παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας αναπτύσσεται γρήγορα. Επίσης, οι περισσότερες εγκαταστάσεις IoT χρησιμοποιούν προϊόντα από έναν μόνο κατασκευαστή ή αν χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα, τα προϊόντα ελέγχονται διεξοδικά για συμβατότητα πριν από την εγκατάσταση.