Ορισμοί και παραδείγματα ασύρματης τεχνολογίας

Με τα smartphones, τα tablet και τους φορητούς υπολογιστές που αναλαμβάνουν τον κόσμο, ο όρος "ασύρματα" έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Στην πιο βασική και προφανή έννοια, το "ασύρματο" αναφέρεται σε επικοινωνίες που αποστέλλονται χωρίς καλώδια ή καλώδια, αλλά μέσα σε αυτή την ευρεία έννοια είναι πιο συγκεκριμένες χρήσεις του όρου ασύρματη, από κυψελοειδή δίκτυα έως τοπικά δίκτυα Wi-Fi .

Το "Ασύρματο" είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει όλα τα είδη τεχνολογιών και συσκευών που μεταδίδουν δεδομένα μέσω του αέρα και όχι μέσω καλωδίων, συμπεριλαμβανομένων κυψελοειδών επικοινωνιών, δικτύωσης μεταξύ υπολογιστών με ασύρματο προσαρμογέα και ασύρματων αξεσουάρ υπολογιστή.

Οι ασύρματες επικοινωνίες ταξιδεύουν στον αέρα μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπως ραδιοσυχνοτήτων, υπέρυθρων και δορυφορικών. Η FCC ρυθμίζει τις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων σε αυτό το φάσμα έτσι ώστε να μην είναι πολύ γεμάτο και διασφαλίζει ότι οι ασύρματες συσκευές και οι υπηρεσίες θα λειτουργούν αξιόπιστα.

Σημείωση: Το ασύρματο μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η συσκευή αντλεί ενέργεια ασύρματα, αλλά τις περισσότερες φορές, το ασύρματο σημαίνει απλώς ότι δεν υπάρχουν καλώδια που να συμμετέχουν στις μεταφορές δεδομένων.

Παραδείγματα ασύρματων συσκευών

Όταν κάποιος λέει τη λέξη "ασύρματα", θα μπορούσαν να μιλάνε για διάφορα πράγματα (κανονιστικά κατοχυρωμένα ή όχι) τα οποία δεν περιλαμβάνουν καλώδια. Τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασύρματες συσκευές, όπως τα τηλεχειριστήρια τηλεόρασης, τα ραδιόφωνα και τα συστήματα GPS.

Άλλα παραδείγματα ασύρματων συσκευών περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, PDA, ασύρματα ποντίκια, ασύρματα πληκτρολόγια, ασύρματους δρομολογητές , κάρτες ασύρματου δικτύου και σχεδόν οτιδήποτε άλλο δεν χρησιμοποιεί καλώδια για τη μετάδοση πληροφοριών.

Οι ασύρματοι φορτιστές είναι ένας άλλος τύπος ασύρματης συσκευής. Παρόλο που δεν αποστέλλονται δεδομένα μέσω ασύρματου φορτιστή, αλληλεπιδρά με άλλη συσκευή (όπως τηλέφωνο) χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Ασύρματη δικτύωση και Wi-Fi

Οι τεχνολογίες δικτύωσης που συνδέουν πολλούς υπολογιστές και συσκευές μαζί χωρίς καλώδια (όπως σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο ) εμπίπτουν επίσης στην ασύρματη ομπρέλα. Συχνά, αντί να αναφέρεται μόνο σε "ασύρματο" για αυτές τις τεχνολογίες, θα χρησιμοποιείται ο όρος Wi-Fi (ο οποίος είναι εμπορικό σήμα της Wi-Fi Alliance).

Το Wi-Fi καλύπτει τεχνολογίες που περιλαμβάνουν πρότυπα 802.11 , όπως κάρτες δικτύου 802.11g ή 802.11ac και ασύρματο δρομολογητή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi για να εκτυπώσετε ασύρματα μέσω του δικτύου σας, να συνδεθείτε απευθείας με άλλους υπολογιστές του δικτύου σας και, όταν δεν έχετε διαθέσιμο Wi-Fi, μετατρέψτε το τηλέφωνό σας σε φορητό σημείο πρόσβασης Wi-Fi υπολογιστές και άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας τα κυψελοειδή δεδομένα σας για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Συμβουλή: Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ κυψελοειδών ασύρματων δεδομένων και τη χρήση του Wi-Fi για Internet-on-the-go.

Το Bluetooth είναι μια άλλη ασύρματη τεχνολογία που μάλλον γνωρίζετε. Εάν οι συσκευές σας είναι αρκετά κοντά μαζί και υποστηρίζουν Bluetooth, μπορείτε να τις διασυνδέσετε για να μεταδώσετε δεδομένα χωρίς καλώδια. Αυτές οι συσκευές ενδέχεται να περιλαμβάνουν το φορητό υπολογιστή, το τηλέφωνο, τον εκτυπωτή, το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, τα ανοιχτά ακουστικά και τις "έξυπνες συσκευές" (π.χ. λαμπτήρες και ζυγαριές μπάνιου).

Η Ασύρματη Βιομηχανία

Το "ασύρματο" από μόνο του χρησιμοποιείται συνήθως για προϊόντα και υπηρεσίες από τη βιομηχανία κυψελοειδών τηλεπικοινωνιών. Η CTIA, για παράδειγμα, αποτελείται από ασύρματους φορείς (π.χ. Verizon, AT & T, T-Mobile και Sprint), κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων όπως η Motorola και Samsung και άλλοι στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Τα διαφορετικά ασύρματα (κυψελοειδή) πρωτόκολλα και τα πρότυπα τηλεφώνου περιλαμβάνουν CDMA , GSM , EV-DO, 3G , 4G και 5G .

Ο όρος "ασύρματο διαδίκτυο" αναφέρεται συχνότερα σε κυψελοειδή δεδομένα, αν και η φράση μπορεί επίσης να σημαίνει πρόσβαση δεδομένων μέσω δορυφόρου.