Πώς να κλειδώσετε το σπίτι σας από το smartphone σας

Δεν κλείνω πάντα το σπίτι μου, αλλά όταν το κάνω, χρησιμοποιώ το smartphone μου.

Έχετε αφήσει ποτέ για ένα ταξίδι και σκέφτηκε τον εαυτό σας: "Μήπως θυμάμαι να κλειδώσω την πόρτα;" Αυτή η ερώτηση μπορεί να σας ενοχλεί όλο το χρόνο ενώ βρίσκεστε μακριά. Δεν θα ήταν πραγματικά δροσερό εάν θα μπορούσατε να κλειδώσετε τις κλειδαριές του σπιτιού σας από απόσταση ή να ελέγξετε εάν είναι κλειδωμένες μέσω του smartphone σας;

Λοιπόν, φίλοι μου, το μέλλον είναι τώρα. Με λίγα χρήματα, σύνδεση στο Internet και ένα smartphone μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ένα «έξυπνο σπίτι» που περιλαμβάνει έξυπνες κλειδαριές που μπορείτε να ελέγξετε μέσω του iPhone ή του Android smartphone σας.

Ας δούμε τι χρειάζεστε για να ελέγξετε εξ αποστάσεως τις κλειδαριές πόρτας, τα φώτα, το θερμοστάτη κτλ.

Το Z-Wave είναι το όνομα μάρκετινγκ που δίνεται στο δίκτυο πλέγματος που επιτρέπει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της «έξυπνης οικίας». Υπάρχουν άλλα πρότυπα ελέγχου στο σπίτι, όπως το X10 , το Zigbee και άλλα, αλλά πρόκειται να επικεντρωθούμε στο Z-Wave για αυτό το άρθρο, επειδή φαίνεται να αυξάνεται σε δημοτικότητα και υποστηρίζεται από ορισμένους κατασκευαστές συστημάτων συναγερμού στο σπίτι και παρόχους υπηρεσιών.

Για να ρυθμίσετε απομακρυσμένους ελεγχόμενους μανδάλες, όπως αυτός που βλέπετε στην εικόνα, θα χρειαστείτε πρώτα έναν ελεγκτή με δυνατότητα κύματος Ζ. Αυτοί είναι οι εγκέφαλοι πίσω από τη λειτουργία. Ο ελεγκτής Z-Wave δημιουργεί ένα ασφαλές ασύρματο δίκτυο mesh που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με συσκευές με δυνατότητα Z-Wave.

Κάθε συσκευή Z-Wave, όπως μια ασύρματη κλειδαριά πόρτας ή ένας διακόπτης φωτισμού, λειτουργεί ως αναμεταδότης δικτύου, ο οποίος βοηθά στην επέκταση του φάσματος του δικτύου και παρέχει πλεονασμό επικοινωνιών για άλλες συσκευές και συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Υπάρχουν διάφοροι ελεγκτές Z-Wave στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Vera System της MiCasa Verde, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα ελέγχου Z-Wave, το οποίο δεν απαιτεί από τον χρήστη να πληρώνει τέλη παρόχου υπηρεσιών (εκτός από τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο).

Πολλές λύσεις ελέγχου οικιακού ελέγχου Z-Wave προσφέρονται από παρόχους υπηρεσιών συναγερμού στο σπίτι, όπως το Alarm.com ως πρόσθετη υπηρεσία. Βασίζονται στο δίκτυο Z-Wave που δημιουργήθηκε από τον ελεγκτή συστήματος συναγερμού, όπως το ασύρματο σύστημα συναγερμού 2GiG Technologies Go! Control που διαθέτει ενσωματωμένο ελεγκτή Z-Wave.

Υπάρχει ένας τόνος εξ αποστάσεως ελέγξιμων συσκευών με δυνατότητα Z-Wave που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως:

Πώς μπορείτε να κλειδώσετε τις πόρτες σας και να ελέγξετε άλλες συσκευές στο σπίτι σας από το Διαδίκτυο;

Αφού έχετε ρυθμίσει τον ελεγκτή Z-Wave και έχετε συνδέσει τις συσκευές Z-Wave σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια σύνδεση με τον ελεγκτή Z-Wave σας από το Internet.

Εάν χρησιμοποιείτε το Alarm.com ή άλλο φορέα παροχής υπηρεσιών, θα χρειαστεί να πληρώσετε για ένα πακέτο που επιτρέπει τον έλεγχο των συσκευών σας Z-Wave.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τη λύση DIY από την MiCasa Verde, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του ασύρματου δρομολογητή σας για να δέχεστε συνδέσεις με τον ελεγκτή MiCasa Verde από το Internet.

Μόλις έχετε έναν παροχέα υπηρεσιών ή έχετε ρυθμίσει τη σύνδεσή σας με τον ελεγκτή σας, τότε θα χρειαστεί να κατεβάσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ελέγχου Z-Wave για τον ελεγκτή σας. Η MiCasa Verde παρέχει το iPhone και το Android Apps και το Alarm.com έχει Android, iPhone και BlackBerry εκδόσεις της εφαρμογής της επίσης.

Οι δύο κύριοι μπουζί Z-Wave που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ο Smartkode του Kwikset με το Home Connect και το Shilage's. Ο ελεγκτής σας μπορεί να είναι συμβατός μόνο με μια συγκεκριμένη μάρκα ηλεκτρονικών μανδρών, οπότε βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τον ιστότοπο του ελεγκτή Z-Wave για πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των ζαντών Z-Wave είναι ότι μπορούν να καθορίσουν εάν είναι κλειδωμένα ή όχι και μπορούν να σας μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες στο smartphone σας, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν τους έχετε κλειδώσει ή όχι. Ορισμένα μοντέλα σας επιτρέπουν επίσης να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το σύστημα ασφαλείας μέσω του πληκτρολογίου της κλειδαριάς.

Εάν θέλετε να γίνετε πραγματικά δημιουργικοί, μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε τα εσωτερικά φώτα ενεργοποίησης Z-Wave να ανάβουν καθώς η ασφάλεια κλειδώματος είναι αποσυνδεδεμένη από το πληκτρολόγιο.

Οι διακόπτες / ρυθμιστές φωτισμού Z-Wave και άλλες συσκευές με δυνατότητα Z-Wave ξεκινούν από περίπου 30 δολάρια και είναι διαθέσιμα σε ορισμένα καταστήματα υλικού καθώς και μέσω διαδικτυακών λιανοπωλητών όπως το Amazon. Οι κλειδαριές με κλειδαριά με δυνατότητα Z-Wave ξεκινούν από περίπου $ 200.

Το κύριο δυνητικό μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας έξυπνης οικιακής σύνδεσης στο διαδίκτυο / smartphone είναι η πιθανότητα χάκερ και κακοί να χάσουν. Είναι ένα πράγμα αν ένας χάκερ κάνει κάτι κακό στον υπολογιστή σας, αλλά όταν ξεκινάει να μπερδεύει με το θερμοστάτη, τις κλειδαριές των θυρών και τα φώτα, τότε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσωπική σας ασφάλεια με έναν απτό τρόπο. Πριν αγοράσετε μια συσκευή Z-Wave, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή της για να δείτε πώς εφαρμόζουν την ασφάλεια.