Συμβουλές ασφάλειας για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox

Συμβουλές για να είστε ασφαλείς κατά την περιήγηση στο web με τον Firefox

Ο αγώνας των φυλλομετρητών ξεσπάει. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το Google Chrome, κάποιοι επιλέγουν το Safari. Προσωπικά προτιμώ τον Firefox. Είχα πολλά προβλήματα με άλλα προγράμματα περιήγησης, αλλά ο Firefox φαίνεται να είναι αρκετά σταθερός, εκτός από το περιστασιακό τυχαίο κλείσιμο ή δύο. Ο Firefox έχει επίσης μερικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που το καθιστούν τον προτιμώμενο browser μου επιλογής.

Οι χάκερ μοιάζουν επίσης με τον Firefox επειδή τους επιτρέπει να κάνουν όλα τα είδη των δυσάρεστων πράξεων, όπως η χρήση ενός plug-in που ονομάζεται Firesheep για να καταγράψει την κυκλοφορία Ιστού στα καταστήματα καφέ και σε άλλα ανοικτά δημόσια hotspot Wi-Fi.

Ας επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε την εμπειρία περιήγησης ιστού του Firefox πιο ασφαλή. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ενισχύσετε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox:

Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα "Να μην παρακολουθήσετε" του Firefox:

Υπάρχει μια δυνατότητα που σχετίζεται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον Firefox, ο οποίος ενημερώνει τους ιστότοπους ότι δεν θέλετε να παρακολουθείτε τις ενέργειές σας από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιστότοποι θα σέβονται το απόρρητό σας ή θα εκπληρώσουν το αίτημά σας, αλλά τουλάχιστον κάνουν τις προθέσεις σας γνωστές. Ας ελπίσουμε ότι ορισμένες τοποθεσίες θα τιμήσουν τις επιθυμίες σας.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία "Να μην παρακολουθήσετε":

1. Κάντε κλικ στο μενού "Προτιμήσεις" του Firefox.

2. Επιλέξτε την καρτέλα "Απόρρητο".

3. Επιλέξτε το πλαίσιο που λέει "Πείτε στους ιστοτόπους που δεν θέλω να παρακολουθώ"

Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες αποκλεισμού ηλεκτρονικού "ψαρέματος" ( phishing) και κακόβουλων προγραμμάτων του Firefox

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας του Firefox που αξίζει να ενεργοποιηθεί είναι η ενσωματωμένη προστασία phishing και malware. Αυτές οι λειτουργίες ελέγχουν τον ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε σε μια λίστα με γνωστούς ιστότοπους ηλεκτρονικού "ψαρέματος" ή κακόβουλου λογισμικού και σας ειδοποιούν όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε σε έναν γνωστό κακό ιστότοπο. Η λίστα ενημερώνεται κάθε 30 λεπτά για να παραμείνει τρέχουσα.

Για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αποκλεισμού του phishing και του κακόβουλου λογισμικού του Firefox.

1. Κάντε κλικ στο μενού "Προτιμήσεις" του Firefox.

2. Επιλέξτε την καρτέλα "Ασφάλεια".

3. Ενεργοποιήστε την επιλογή "Block Reported Sites Attack" και "Block Blocked Reporting Sites".

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και κακόβουλου λογισμικού (malware) δεν αποτελεί υποκατάστατο του αποκλειστικού κακόβουλου λογισμικού και της προστασίας από ιούς, αλλά θα λειτουργήσει ως δεύτερο επίπεδο άμυνας στη γενική στρατηγική άμυνας σε βάθος .

Εγκαταστήστε το πρόσθετο Noscript Anti-XSS και Anti- Clickjacking Firefox

Το να επιτρέπεται η εκτέλεση σεναρίων σε ιστοσελίδες είναι ένα δίκοπο σπαθί. Τα scripts χρησιμοποιούνται από τους σχεδιαστές ιστοσελίδων για να κάνουν όλα τα απαραίτητα πράγματα όπως φόρτωση και μορφοποίηση περιεχομένου, παρέχουν στοιχεία πλοήγησης που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το site και άλλα πράγματα, ωστόσο, scripts μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού και phishers για clickjacking και cross- site scripting attacks.

Το πρόσθετο Noscript σάς τοποθετεί στο κάθισμα του οδηγού και σας επιτρέπει να αποφασίσετε ποιοι από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε επιτρέπεται να εκτελούν σενάρια. Θα θέλετε προφανώς να ενεργοποιήσετε ιστότοπους που εμπιστεύεστε όπως η τράπεζά σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ενεργοποιήσετε όλους τους ιστότοπους που εμπιστεύεστε καθώς θα πρέπει να τις επισκεφθείτε και κάντε κλικ στο κουμπί "Να επιτρέπεται" για κάθε ιστότοπο στον οποίο θέλετε να επιτρέπεται η εκτέλεση σεναρίων. Μετά από λίγες μέρες, δεν θα γνωρίζετε καν ότι είναι εκεί μέχρι να επισκεφτείτε έναν ιστότοπο που κανονικά δεν συχνάζουν

Αν παρατηρήσετε ότι ένας ιστότοπος δεν φαίνεται να λειτουργεί αφού έχετε φορτώσει το πρόσθετο Noscript, πιθανώς επειδή έχετε ξεχάσει να κάνετε κλικ στο κουμπί "Επιτρέπονται" για αυτό το ιστότοπο. Μπορείτε επίσης να "απαγορεύσετε" τους ιστότοπους που έχετε επιτρέψει στο παρελθόν εάν αισθάνεστε ότι ένας ιστότοπος ενδέχεται να έχει παραβιαστεί.

Για να προσθέσετε το Noscript στον Firefox:

1. Μεταβείτε στον ιστότοπο πρόσθετων του Mozilla.

2. Αναζητήστε "noscript".

3. Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη στο Firefox" στα δεξιά του πρόσθετου.

4. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να εγκαταστήσετε το Noscript.

Ενεργοποιήστε τον αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων του Firefox:

Εκτός αν σας αρέσει τα αναδυόμενα παράθυρα να διακόπτουν την περιήγησή σας κάθε δύο λεπτά, ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε, τα οποία θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένα. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε εξαιρέσεις για ιστότοπους που απαιτούν αναδυόμενα παράθυρα, όπως συγκεκριμένους ιστότοπους αγορών ή τραπεζών.

Για να ενεργοποιήσετε τον αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων του Firefox:

1. Κάντε κλικ στο μενού "Προτιμήσεις" του Firefox.

2. Επιλέξτε την καρτέλα "Περιεχόμενο".

3. Ελέγξτε το πλαίσιο "Block pop-up windows"

Λάβετε υπόψη ότι αν χρησιμοποιείτε το Firefox 9.x ή νεότερη για Windows, τότε οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις θα βρίσκονται στο μενού "Εργαλεία" στο "Επιλογές".