Πώς να παρακολουθήσετε και να προστατεύσετε την ηλεκτρονική φήμη σας

Είναι άνθρωποι που λένε κακά πράγματα για εσάς ή την επιχείρησή σας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι λένε οι άνθρωποι για εσάς ή την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο; Τι γίνεται αν κάποιος συκοφαντεί το όνομά σας, κλέβει το περιεχόμενό σας ή σας απειλεί; Πώς μπορείτε να μάθετε για αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει;

Η ηλεκτρονική φήμη σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Επιχειρήσεις όπως εστιατόρια μπορούν να ζήσουν ή να πεθάνουν από τα σχόλια που γίνονται σχετικά με αυτά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή ιστολόγια. Εκτός από την Googling εσείς ή το όνομα της εταιρείας σας κάθε μέρα, ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τι λέγεται για εσάς ή την επιχείρησή σας;

Πώς μπορείτε να μάθετε τι λέγεται για εσάς online;

Η Google παρέχει ένα δωρεάν εργαλείο που ονομάζεται "Εγώ στον Ιστό" που μπορεί να σας ειδοποιήσει οποτεδήποτε τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται ηλεκτρονικά σε έναν δημόσιο ιστότοπο που σαρώθηκε από την Google. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο "Εγώ στο Διαδίκτυο" για να ορίσετε μια ειδοποίηση έτσι ώστε οπωσδήποτε να εμφανίζεται ηλεκτρονικά το όνομά σας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η φυσική διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου σας ή οποιαδήποτε άλλη σειρά πληροφοριών που λέτε στην Google για αναζήτηση.

Η λήψη αυτών των ειδοποιήσεων θα σας βοηθήσει να ξέρετε εάν κάποιος προσπαθεί να σας μιμηθεί στο διαδίκτυο, να σας παρενοχλήσει, να απειλήσει τον χαρακτήρα σας κ.λπ.

Για να ρυθμίσετε μια ειδοποίηση προσωπικών δεδομένων Google:

1. Μεταβείτε στη διεύθυνση www.google.com/dashboard και συνδεθείτε με το αναγνωριστικό σας Google (π.χ. Gmail, Google+ κ.λπ.).

2. Στην ενότητα "Εγώ στο διαδίκτυο", κάντε κλικ στον σύνδεσμο "Ρύθμιση ειδοποιήσεων αναζήτησης για τα δεδομένα σας".

3. Κάντε κλικ στα πλαίσια ελέγχου για "Το όνομά σας", "Το email σας" ή πληκτρολογήστε μια ειδοποίηση προσαρμοσμένης αναζήτησης για τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνσή σας ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά δεδομένα θέλετε να ειδοποιήσετε. Θα ήθελα να σας συμβουλέψω να μην ψάξετε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας, διότι αν ο λογαριασμός σας στο Google είναι hacked και οι χάκερς εξετάσουν τις ειδοποιήσεις σας, τότε θα έβλεπαν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης αν είχατε μια ειδοποίηση που είχε οριστεί γι 'αυτό.

4. Επιλέξτε πόσο συχνά θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις προσωπικών δεδομένων κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο δίπλα στις λέξεις "Πόσο συχνά". Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ "Όπως συμβαίνει", "Μία φορά την ημέρα" ή "Μία φορά την εβδομάδα".

5. Κάντε κλικ στο κουμπί "Αποθήκευση".

Άλλες υπηρεσίες παρακολούθησης φήμης σε απευθείας σύνδεση:

Εκτός από το Google, υπάρχουν άλλα διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησης της φήμης στο διαδίκτυο, όπως:

Reputation.com - προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία παρακολούθησης φήμης που αναθεωρεί τα blogs, τις online βάσεις δεδομένων, τα φόρουμ και πολλά άλλα για να αναφέρετε το όνομά σας
TweetBeep - μια υπηρεσία τύπου Google Alert-like για δημοσιεύσεις Twitter.
MonitorThis - επιτρέπει την παρακολούθηση πολλαπλών μηχανών αναζήτησης για συγκεκριμένο όρο και την αποστολή των αποτελεσμάτων μέσω RSS
Technorati - παρακολουθεί τη blogosphere για το όνομά σας ή για οποιονδήποτε όρο αναζήτησης.

Τι μπορείτε να κάνετε αν βρείτε κάτι για τον εαυτό σας ή την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο Αυτό είναι ψευδές, συκοφαντικό ή απειλητικό;

Αν βρείτε κάποια ενοχλητική φωτογραφία ή πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας στο διαδίκτυο, μπορείτε να επιχειρήσετε να το καταργήσετε από την αναζήτηση Google ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Συνδεθείτε στον Πίνακα ελέγχου Google.

2. Στην ενότητα "Εγώ στο διαδίκτυο", κάντε κλικ στον σύνδεσμο "Πώς να αφαιρέσετε το ανεπιθύμητο περιεχόμενο".

3. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Κατάργηση περιεχομένου από άλλο ιστότοπο από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google".

4. Επιλέξτε τον σύνδεσμο για τον τύπο περιεχομένου που θέλετε να αφαιρέσετε (π.χ. κείμενο, εικόνα κ.λπ.) και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται αφού κάνετε κλικ στον τύπο.

Εκτός από την αφαίρεση της προσβλητικής εικόνας ή του κειμένου από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google, θα θέλετε να επικοινωνήσετε με τον webmaster του ιστοτόπου που παραβιάζει το περιεχόμενο, για να ζητήσετε την κατάργηση περιεχομένου. Αν αυτό αποτύχει, τότε ίσως θελήσετε να ζητήσετε βοήθεια από το Κέντρο Internet Complaint Criminal Internet (IC3)

Εάν κινδυνεύετε online και αισθάνεστε ότι η ζωή σας κινδυνεύει, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τοπική ή / και την κρατική αστυνομία σας.