Ασφάλεια υπολογιστών 101 (tm)

Μάθημα 1

Προκειμένου να εξασφαλίσετε καλύτερα τον οικιακό σας υπολογιστή ή το οικιακό σας δίκτυο , βοηθάει αν έχετε κάποιες βασικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί όλα, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εξασφαλίζετε και γιατί. Αυτό θα είναι το πρώτο σε μια σειρά 10 τμημάτων που θα σας βοηθήσει να δώσετε μια γενική εικόνα των όρων και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται και μερικές από τις συμβουλές, κόλπα, εργαλεία και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι ασφαλής.

Αρχικά, θα ήθελα να παράσχω κάποια κατανόηση για το τι είναι αυτοί οι όροι έτσι ώστε όταν διαβάζετε για τον τελευταίο κακόβουλο κώδικα που διαδίδεται μέσω του Internet και πώς εισέρχεται και μολύνει τον υπολογιστή σας, θα είστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσετε τους όρους techie και να καθορίσετε αυτό επηρεάζει εσάς ή τον υπολογιστή σας και τι μέτρα μπορείτε ή πρέπει να λάβετε για να το αποτρέψετε. Για το Μέρος 1 αυτής της σειράς θα καλύψουμε Hosts, DNS, ISPs και Backbone.

Ο όρος φιλοξενεί μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή έχει πολλές έννοιες στον κόσμο των υπολογιστών. Χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός υπολογιστή ή διακομιστή που παρέχει ιστοσελίδες. Σε αυτό το πλαίσιο λέγεται ότι ο υπολογιστής φιλοξενεί τον ιστότοπο. Ο κεντρικός υπολογιστής χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τις εταιρείες που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται το υλικό του διακομιστή τους και τη σύνδεσή τους στο Internet για να μοιράζονται αυτά ως υπηρεσία και όχι για κάθε εταιρεία ή άτομο που πρέπει να αγοράσει όλο τον δικό του εξοπλισμό.

Ένας υπολογιστής στο πλαίσιο των υπολογιστών στο Διαδίκτυο ορίζεται ως οποιοσδήποτε υπολογιστής που έχει ζωντανή σύνδεση με το Διαδίκτυο. Όλοι οι υπολογιστές στο Διαδίκτυο είναι ομότιμοι ο ένας στον άλλο. Μπορούν όλοι να ενεργούν ως διακομιστές ή ως πελάτες. Μπορείτε να εκτελέσετε έναν ιστότοπο στον υπολογιστή σας εξίσου εύκολα όπως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για να προβάλετε ιστότοπους από άλλους υπολογιστές. Το Διαδίκτυο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παγκόσμιο δίκτυο οικοδεσποτών που επικοινωνεί εμπρός και πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι υπολογιστές ή οι οικοδεσπότες στο Ίντερνετ είναι ίσοι.

Κάθε κεντρικός υπολογιστής έχει μια μοναδική διεύθυνση παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργεί η διεύθυνση διευθύνσεων. Δεν θα δούλευε απλά να απευθύνω μια επιστολή στον Joe Smith. Πρέπει επίσης να δώσετε τη διεύθυνση του δρόμου - για παράδειγμα 1234 Main Street. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία 1234 Main Street στον κόσμο, οπότε πρέπει επίσης να παρέχετε την πόλη - Anytown. Ίσως υπάρχει ένας Joe Smith στο 1234 Main Street στο Anytown σε περισσότερες από μία πολιτείες - οπότε πρέπει να το προσθέσετε και στη διεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, το ταχυδρομικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει προς τα πίσω για να φτάσει το ταχυδρομείο στο σωστό προορισμό. Πρώτα το φτάνουν στη σωστή κατάσταση, στη συνέχεια στη σωστή πόλη, στη συνέχεια στο σωστό άτομο παράδοσης για το Main Street 1234 και τελικά στο Joe Smith.

Στο Διαδίκτυο, ονομάζεται διεύθυνση IP (πρωτόκολλο Internet). Η διεύθυνση IP αποτελείται από τέσσερα τετράγωνα αριθμών μεταξύ 0 και 255. Διαφορετικές σειρές διευθύνσεων IP ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες ή παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Με την αποκρυπτογράφηση της διεύθυνσης IP μπορεί να διοχετευτεί στον κατάλληλο κεντρικό υπολογιστή. Πρώτα πηγαίνει στον ιδιοκτήτη αυτού του φάσματος διευθύνσεων και στη συνέχεια μπορεί να φιλτραριστεί προς τη συγκεκριμένη διεύθυνση για την οποία προορίζεται.

Μπορεί να ονομάσω τον υπολογιστή μου τον υπολογιστή μου, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρω πόσοι άλλοι άνθρωποι ονόμαζαν τον υπολογιστή μου My Computer έτσι δεν θα λειτουργούσε για να προσπαθήσει να στείλει τις επικοινωνίες στον υπολογιστή μου περισσότερο από το να απευθύνω μια επιστολή απλά στον Joe Smith παραδοθείτε σωστά. Με εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές στο Διαδίκτυο, είναι σχεδόν αδύνατο για τους χρήστες να θυμούνται τις διευθύνσεις κάθε ιστοτόπου ή εξυπηρετητή με τον οποίο επιθυμούν να επικοινωνούν, αν και έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους χρησιμοποιώντας ονόματα που είναι ευκολότερο να ανακαλέσουν.

Το Διαδίκτυο χρησιμοποιεί το DNS (σύστημα ονομάτων τομέα) για να μεταφράσει το όνομα στην πραγματική του διεύθυνση IP για να δρομολογήσει σωστά τις επικοινωνίες. Για παράδειγμα, μπορείτε απλά να εισάγετε το yahoo.com στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας. Αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα διακομιστή DNS ο οποίος ελέγχει τη βάση δεδομένων του και μεταφράζει τη διεύθυνση σε κάτι σαν το 64.58.79.230 το οποίο οι υπολογιστές μπορούν να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν για να βρουν την επικοινωνία στον προορισμό τους.

Οι διακομιστές DNS είναι διασκορπισμένοι σε όλο το Διαδίκτυο και όχι σε μια ενιαία κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό βοηθά στην προστασία του Διαδικτύου, επειδή δεν παρέχει ένα μόνο σημείο αποτυχίας που θα μπορούσε να πάρει τα πάντα. Βοηθά επίσης στην επιτάχυνση της επεξεργασίας και στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη μετάφραση των ονομάτων, διαιρώντας το φόρτο εργασίας μεταξύ πολλών εξυπηρετητών και τοποθετώντας τους διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρετε τη διεύθυνσή σας σε έναν διακομιστή DNS σε απόσταση μιλίων από την τοποθεσία σας, τον οποίο μοιράζεστε με μερικές χιλιάδες οικοδεσπότες, αντί να χρειάζεται να επικοινωνείτε με έναν κεντρικό διακομιστή στο μισό μέρος του πλανήτη που εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν.

Ο ISP σας (Internet Service Provider) έχει πιθανότατα τους δικούς του διακομιστές DNS. Ανάλογα με το μέγεθος του ISP, μπορεί να έχουν περισσότερους από έναν διακομιστές DNS και μπορεί να είναι διάσπαρτοι σε όλο τον πλανήτη για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Ένας ISP διαθέτει τον εξοπλισμό και κατέχει ή εκμισθώνει τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές που απαιτούνται για την παρουσία του στο Διαδίκτυο. Με τη σειρά τους, προσφέρουν πρόσβαση στους χρήστες μέσω των συσκευών και τηλεπικοινωνιακών γραμμών τους έναντι αμοιβής.

Οι μεγαλύτεροι ISP διαθέτουν τους κύριους αγωγούς του Διαδικτύου που αναφέρονται ως ραχοκοκαλιά. Φανταστείτε τον τρόπο με τον οποίο ο νωτιαίος μυελός διέρχεται από τη ραχοκοκαλιά σας και ενεργεί ως κεντρικός αγωγός για επικοινωνίες στο νευρικό σας σύστημα. Το νευρικό σας σύστημα παραμορφώνεται σε μικρότερες διαδρομές έως ότου φτάσει στις επιμέρους νευρικές απολήξεις παρόμοιες με τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος επικοινωνιών στο διαδίκτυο μετακινείται από τη ραχοκοκαλιά στους μικρότερους ISP και τελικά κατεβαίνει στον ατομικό σας κεντρικό υπολογιστή στο δίκτυο.

Αν συμβεί κάτι σε μία από τις εταιρείες που παρέχουν τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, μπορεί να επηρεάσει τεράστια τμήματα του Διαδικτύου επειδή θα επηρεαστούν επίσης και πολλοί μικρότεροι ISP που χρησιμοποιούν αυτό το τμήμα της ραχοκοκαλιάς.

Αυτή η εισαγωγή θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Διαδίκτυο είναι δομημένο με τους παρόχους ραχοκοκαλιάς που παρέχουν επικοινωνία πρόσβαση στους ISPs που με τη σειρά τους παρέχουν την πρόσβαση στους μεμονωμένους χρήστες όπως εσείς. Θα πρέπει επίσης να σας βοηθούσε να καταλάβετε πώς σχετίζεται ο υπολογιστής σας με τα εκατομμύρια άλλων κεντρικών υπολογιστών στο Διαδίκτυο και πώς χρησιμοποιείται το σύστημα DNS για να μεταφράσετε απλά-αγγλικά ονόματα σε διευθύνσεις που μπορούν να κατευθύνονται προς τους σωστούς προορισμούς τους. Στην επόμενη δόση θα καλύψουμε τα TCPIP , DHCP , NAT και άλλα διασκεδαστικά αρχεία διαδικτύου.