Τι είναι μια διεύθυνση IP;

Ορισμός της διεύθυνσης IP και γιατί όλοι οι υπολογιστές και συσκευές χρειάζονται ένα

Μια διεύθυνση IP, σύντομη για τη διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet, είναι ένας αριθμός αναγνώρισης για ένα κομμάτι υλικού δικτύου. Η κατοχύρωση μιας διεύθυνσης IP επιτρέπει σε μια συσκευή να επικοινωνεί με άλλες συσκευές μέσω ενός δικτύου που βασίζεται σε IP, όπως το διαδίκτυο.

Οι περισσότερες διευθύνσεις IP μοιάζουν με αυτές:

151.101.65.121

Άλλες διευθύνσεις IP που ενδέχεται να συναντήσετε θα μπορούσαν να μοιάζουν περισσότερο:

2001: 4860: 4860: 8844

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σχετικά με το τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές στην ενότητα IP Versions (IPv4 vs IPv6) παρακάτω.

Τι είναι η διεύθυνση IP που χρησιμοποιείται για;

Μια διεύθυνση IP παρέχει ταυτότητα σε μια δικτυακή συσκευή. Παρόμοια με μια διεύθυνση κατοικίας ή επιχείρησης που παρέχει αυτή τη συγκεκριμένη φυσική τοποθεσία με μια αναγνωρίσιμη διεύθυνση, οι συσκευές σε ένα δίκτυο διαφοροποιούνται μεταξύ τους μέσω διευθύνσεων IP.

Αν πρόκειται να στείλω ένα πακέτο στον φίλο μου σε άλλη χώρα, πρέπει να γνωρίζω τον ακριβή προορισμό. Δεν αρκεί να βάλουμε ένα πακέτο με το όνομά του σε αυτό μέσω του ταχυδρομείου και να περιμένουμε να τον φτάσει. Πρέπει να προσθέσω μια συγκεκριμένη διεύθυνση σε αυτήν, την οποία θα μπορούσατε να κάνετε αναζητώντας τον σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο.

Αυτή η ίδια γενική διαδικασία χρησιμοποιείται όταν στέλνετε δεδομένα μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιήσετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο για να αναζητήσετε το όνομα κάποιου για να βρείτε τη φυσική διεύθυνση, ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί διακομιστές DNS για να αναζητήσει ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή για να βρει τη διεύθυνση IP του.

Για παράδειγμα, όταν μπαίνω σε έναν ιστότοπο όπως ο www. στο πρόγραμμα περιήγησής μου, το αίτημά μου να φορτώσω αυτή τη σελίδα αποστέλλεται στους διακομιστές DNS που αναζητούν το όνομα του κεντρικού υπολογιστή () για να βρει την αντίστοιχη διεύθυνση IP (151.101.65.121). Χωρίς τη συνημμένη διεύθυνση IP, ο υπολογιστής μου δεν θα έχει ιδέα για το τι είμαι μετά.

Διαφορετικοί τύποι διευθύνσεων IP

Ακόμα κι αν έχετε ακούσει τις διευθύνσεις IP πριν, ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι διευθύνσεων IP. Ενώ όλες οι διευθύνσεις IP αποτελούνται από αριθμούς ή γράμματα, δεν χρησιμοποιούνται όλες οι διευθύνσεις για τον ίδιο σκοπό.

Υπάρχουν ιδιωτικές διευθύνσεις IP , δημόσιες διευθύνσεις IP , στατικές διευθύνσεις IP και δυναμικές διευθύνσεις IP . Αυτή είναι μια μεγάλη ποικιλία! Μετά από αυτές τις συνδέσεις θα σας δώσουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνουν τα καθένα. Για να προσθέσετε στην πολυπλοκότητα, κάθε τύπος διεύθυνσης IP μπορεί να είναι μια διεύθυνση IPv4 ή μια διεύθυνση IPv6 - και πάλι, περισσότερα σε αυτά στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Με λίγα λόγια, οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται "μέσα" σε ένα δίκτυο, όπως αυτό που τρέχετε ίσως στο σπίτι. Αυτοί οι τύποι διευθύνσεων IP χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το δρομολογητή σας και με όλες τις άλλες συσκευές του ιδιωτικού σας δικτύου. Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP μπορούν να οριστούν με μη αυτόματο τρόπο ή να εκχωρηθούν αυτόματα από το δρομολογητή σας.

Οι δημόσιες διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται στο "έξω" του δικτύου σας και ορίζονται από τον ISP σας. Είναι η κύρια διεύθυνση που χρησιμοποιεί το σπίτι ή το επιχειρησιακό σας δίκτυο για να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες δικτυωμένες συσκευές σε όλο τον κόσμο (π.χ. το Διαδίκτυο). Παρέχει έναν τρόπο για παράδειγμα στις συσκευές του σπιτιού σας να φτάσουν στον ISP σας και ως εκ τούτου στον έξω κόσμο, επιτρέποντάς τους να κάνουν πράγματα όπως ιστοσελίδες πρόσβασης και να επικοινωνούν απευθείας με τους υπολογιστές άλλων ανθρώπων.

Τόσο οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP όσο και οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι είτε δυναμικές είτε στατικές, πράγμα που σημαίνει ότι είτε αλλάζουν είτε όχι.

Μια διεύθυνση IP που εκχωρείται από ένα διακομιστή DHCP είναι μια δυναμική διεύθυνση IP. Εάν μια συσκευή δεν έχει ενεργοποιημένη την DHCP ή δεν την υποστηρίζει, τότε η διεύθυνση IP πρέπει να εκχωρηθεί με μη αυτόματο τρόπο, οπότε η διεύθυνση IP ονομάζεται στατική διεύθυνση IP.

Πώς να βρείτε τη διεύθυνση IP σας

Διαφορετικές συσκευές και λειτουργικά συστήματα απαιτούν μοναδικά βήματα για να βρουν τη διεύθυνση IP. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν ψάχνετε για τη δημόσια διεύθυνση IP που σας παρέχεται από τον ISP σας ή εάν πρέπει να δείτε την ιδιωτική διεύθυνση IP που έχει εκδώσει ο δρομολογητής σας.

Δημόσια διεύθυνση IP

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, αλλά sites όπως IP Chicken, WhatsMyIP.org ή WhatIsMyIPAddress.com καθιστούν αυτό το εξαιρετικά εύκολο. Αυτοί οι ιστότοποι λειτουργούν σε οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο που υποστηρίζει ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, όπως το smartphone, το iPod, το φορητό υπολογιστή, το γραφείο, το tablet κ.λπ.

Η εύρεση της ιδιωτικής διεύθυνσης IP της συγκεκριμένης συσκευής που χρησιμοποιείτε δεν είναι τόσο απλή.

Ιδιωτική διεύθυνση IP

Στα Windows, μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση IP της συσκευής σας μέσω της Γραμμής εντολών , χρησιμοποιώντας την εντολή ipconfig .

Συμβουλή: Δείτε πώς μπορώ να βρω την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP Gateway; εάν πρέπει να βρείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας ή οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιεί το δίκτυό σας για πρόσβαση στο δημόσιο διαδίκτυο.

Οι χρήστες του Linux μπορούν να εκκινήσουν ένα παράθυρο τερματικού και να εισάγουν την εντολή hostname -I (που είναι κεφαλαία "i"), ifconfig ή ip addr show .

Για το macOS, χρησιμοποιήστε την εντολή ifconfig για να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP σας.

Οι συσκευές iPhone, iPad και iPod Touch εμφανίζουν την ιδιωτική διεύθυνση IP τους μέσω της εφαρμογής Settings (Ρυθμίσεις) στο μενού Wi-Fi . Για να το δείτε, πατήστε το μικρό κουμπί "i" δίπλα στο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο.

Μπορείτε να δείτε την τοπική διεύθυνση IP μιας συσκευής Android μέσω Ρυθμίσεις> Wi-Fi ή μέσω Ρυθμίσεων> Ρυθμίσεις ασύρματης λειτουργίας> Ρυθμίσεις Wi-Fi σε ορισμένες εκδόσεις Android. Απλώς αγγίξτε το δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε για να δείτε ένα νέο παράθυρο που εμφανίζει πληροφορίες δικτύου που περιλαμβάνουν την ιδιωτική διεύθυνση IP.

Εκδόσεις IP (IPv4 vs IPv6)

Υπάρχουν δύο εκδόσεις IP: IPv4 και IPv6 . Εάν έχετε ακούσει για αυτούς τους όρους, ίσως γνωρίζετε ότι η πρώτη είναι η παλαιότερη και τώρα ξεπερασμένη έκδοση ενώ το IPv6 είναι η αναβαθμισμένη έκδοση IP.

Ένας λόγος για τον οποίο αντικαθιστά το IPv6 το IPv4 είναι ότι μπορεί να παρέχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων IP από ό, τι επιτρέπει το IPv4. Με όλες τις συσκευές που συνδέουμε συνεχώς με το Διαδίκτυο, είναι σημαντικό να υπάρχει μια μοναδική διεύθυνση διαθέσιμη για κάθε μία από αυτές.

Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται οι διευθύνσεις IPv4 σημαίνει ότι είναι σε θέση να παρέχει πάνω από 4 δισεκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις IP (2 32 ). Ενώ αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός διευθύνσεων, δεν είναι αρκετό για τον σύγχρονο κόσμο με όλες τις διαφορετικές συσκευές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο.

Σκεφτείτε το - υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη. Ακόμα κι αν όλοι στον πλανήτη είχαν μόνο μία συσκευή που χρησιμοποιούσαν για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το IPv4 θα ήταν ακόμα ανεπαρκές για να παρέχει μια διεύθυνση IP για όλους τους.

Το IPv6, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ένα εκπληκτικό 340 τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων διευθύνσεων (2 128 ). Αυτό είναι 340 με 12 μηδενικά! Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο στη γη μπορεί να συνδέσει δισεκατομμύρια συσκευές στο Διαδίκτυο. Είναι αλήθεια, ένα κομμάτι μιας overkill, αλλά μπορείτε να δείτε πόσο αποτελεσματικά το IPv6 επιλύει αυτό το πρόβλημα.

Η απεικόνιση αυτή συμβάλλει στην κατανόηση του πόσα ακόμη διευθύνσεις IP διευθύνει το σύστημα διευθύνσεων IPv6 μέσω του IPv4. Προκαλέστε μια ταχυδρομική σφραγίδα θα μπορούσε να παρέχει αρκετό χώρο για να κρατήσει κάθε διεύθυνση IPv4. Το IPv6, στη συνέχεια, σε κλίμακα, θα χρειαζόταν ολόκληρο το ηλιακό σύστημα να περιέχει όλες τις διευθύνσεις του.

Εκτός από τη μεγαλύτερη προσφορά διευθύνσεων IP μέσω IPv4, το IPv6 έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχουν πλέον συγκρούσεις διεύθυνσης IP που προκαλούνται από ιδιωτικές διευθύνσεις, αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων, κανένας λόγος για μετάφραση δικτύου (NAT) , πιο αποτελεσματική δρομολόγηση, -στο ιδιωτικό απόρρητο και πολλά άλλα.

Το IPv4 εμφανίζει τις διευθύνσεις ως αριθμητικό αριθμό 32-bit γραμμένο σε δεκαδική μορφή, όπως 207.241.148.80 ή 192.168.1.1. Επειδή υπάρχουν τρισεκατομμύρια πιθανών διευθύνσεων IPv6, πρέπει να γράφονται σε δεκαεξαδικό για να εμφανίζονται, όπως 3ffe: 1900: 4545: 3: 200: f8ff: fe21: 67cf.