Τι είναι μια στατική διεύθυνση IP;

Μια επεξήγηση μιας Στατικής Διεύθυνσης IP και πότε θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε μία

Μια στατική διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση IP που έχει διαμορφωθεί με μη αυτόματο τρόπο για μια συσκευή, σε σχέση με μία που έχει εκχωρηθεί μέσω διακομιστή DHCP . Ονομάζεται στατική επειδή δεν αλλάζει. Είναι ακριβώς το αντίθετο από μια δυναμική διεύθυνση IP , η οποία αλλάζει.

Οι δρομολογητές , τα τηλέφωνα, τα tablet , οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι φορητοί υπολογιστές και κάθε άλλη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διεύθυνση IP μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να διαθέτει μια στατική διεύθυνση IP. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συσκευής που δίνει διευθύνσεις IP (όπως ο δρομολογητής) ή πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP στη συσκευή από τη συσκευή.

Οι στατικές διευθύνσεις IP αναφέρονται επίσης μερικές φορές ως σταθερές διευθύνσεις IP ή αποκλειστικές διευθύνσεις IP .

Γιατί θα χρησιμοποιούσατε μια στατική διεύθυνση IP;

Ένας άλλος τρόπος να σκεφτείτε μια στατική διεύθυνση IP είναι να σκεφτείτε κάτι σαν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια φυσική διεύθυνση κατοικίας. Αυτές οι διευθύνσεις δεν αλλάζουν ποτέ - είναι στατικές - και κάνει επαφή ή εύρεση κάποιον πολύ εύκολο.

Ομοίως, μια στατική διεύθυνση IP είναι χρήσιμη εάν φιλοξενείτε έναν ιστότοπο από το σπίτι, έχετε έναν διακομιστή αρχείων στο δίκτυό σας, χρησιμοποιείτε εκτυπωτές δικτύου, προωθείτε θύρες σε μια συγκεκριμένη συσκευή, εκτελείτε διακομιστή εκτύπωσης ή χρησιμοποιείτε απομακρυσμένη πρόσβαση προγράμματος . Επειδή μια στατική διεύθυνση IP δεν αλλάζει ποτέ, άλλες συσκευές πάντα γνωρίζουν ακριβώς πώς να επικοινωνήσουν με μια συσκευή που χρησιμοποιεί μία.

Για παράδειγμα, ρυθμίστε μια στατική διεύθυνση IP για έναν από τους υπολογιστές του οικείου δικτύου σας. Μόλις ο υπολογιστής έχει μια συγκεκριμένη διεύθυνση συνδεδεμένη με αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε το δρομολογητή σας για να προωθήσει πάντα ορισμένες εισερχόμενες αιτήσεις απευθείας στον συγκεκριμένο υπολογιστή, όπως οι αιτήσεις FTP εάν ο υπολογιστής μοιράζεται αρχεία μέσω FTP.

Η μη χρήση μιας στατικής διεύθυνσης IP (χρησιμοποιώντας μια δυναμική διεύθυνση IP που αλλάζει) θα γίνει μια ταλαιπωρία εάν φιλοξενείτε έναν ιστότοπο, για παράδειγμα, επειδή με κάθε νέα διεύθυνση IP που λαμβάνει ο υπολογιστής θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του δρομολογητή να διαβιβάζουν αιτήματα σε αυτή τη νέα διεύθυνση. Παραμένοντας να το κάνετε αυτό, δεν θα μπορούσε κανείς να φτάσει στον ιστότοπό σας, επειδή ο δρομολογητής σας δεν έχει ιδέα ποια συσκευή στο δίκτυό σας είναι αυτή που εξυπηρετεί τον ιστότοπο.

Ένα άλλο παράδειγμα μιας στατικής διεύθυνσης IP στην εργασία είναι με τους διακομιστές DNS . Οι διακομιστές DNS χρησιμοποιούν στατικές διευθύνσεις IP, έτσι ώστε η συσκευή σας να γνωρίζει πάντα πώς να συνδεθεί με αυτές. Εάν αλλάζουν συχνά, θα πρέπει να επαναρυθμίζετε τακτικά αυτούς τους διακομιστές DNS στο δρομολογητή ή στον υπολογιστή σας για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο όπως συνηθίζετε.

Οι στατικές διευθύνσεις IP είναι επίσης χρήσιμες όταν το όνομα τομέα της συσκευής είναι απρόσιτο. Οι υπολογιστές που συνδέονται με ένα διακομιστή αρχείων στο δίκτυο ενός χώρου εργασίας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ρυθμιστούν ώστε να συνδέονται πάντοτε με το διακομιστή χρησιμοποιώντας τη στατική διεύθυνση IP του διακομιστή αντί για το όνομα του κεντρικού υπολογιστή . Ακόμα και αν ο διακομιστής DNS δεν λειτουργεί σωστά, οι υπολογιστές θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον διακομιστή αρχείων επειδή θα επικοινωνούσαν μαζί του απευθείας μέσω της διεύθυνσης IP.

Με εφαρμογές απομακρυσμένης πρόσβασης όπως η Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας των Windows, χρησιμοποιώντας μια στατική διεύθυνση IP σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή με την ίδια διεύθυνση. Η χρήση μιας διεύθυνσης IP που αλλάζει θα απαιτεί και πάλι να γνωρίζετε πάντα τι αλλάζει, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα διεύθυνση για την απομακρυσμένη σύνδεση.

Στατικές έναντι δυναμικών διευθύνσεων IP

Το αντίθετο από μια αμετάβλητη στατική διεύθυνση IP είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική διεύθυνση IP. Μια δυναμική διεύθυνση IP είναι απλά μια κανονική διεύθυνση, όπως μια στατική διεύθυνση IP, αλλά δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένη με κάποια συγκεκριμένη συσκευή. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επιστρέφονται σε μια ομάδα διευθύνσεων, έτσι ώστε άλλες συσκευές να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Αυτός είναι ένας λόγος που οι δυναμικές διευθύνσεις IP είναι τόσο χρήσιμες. Εάν ένας ISP πρόκειται να χρησιμοποιήσει στατικές διευθύνσεις IP για όλους τους πελάτες του, αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχε συνεχώς περιορισμένη προσφορά διευθύνσεων για νέους πελάτες. Οι δυναμικές διευθύνσεις παρέχουν έναν τρόπο για την επαναχρησιμοποίηση των διευθύνσεων IP, όταν δεν χρησιμοποιούνται αλλού, παρέχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο για πολλές άλλες συσκευές από ό, τι διαφορετικά θα ήταν δυνατή.

Οι στατικές διευθύνσεις IP περιορίζουν το χρόνο εκτός λειτουργίας. Όταν οι δυναμικές διευθύνσεις αποκτήσουν μια νέα διεύθυνση IP, οποιοσδήποτε χρήστης συνδέεται με τον υπάρχοντα θα ξεκινήσει από τη σύνδεση και πρέπει να περιμένει να βρει τη νέα διεύθυνση. Αυτό δεν θα ήταν μια σοφή ρύθμιση για να έχει εάν ο διακομιστής φιλοξενεί έναν ιστότοπο, μια υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων ή ένα online video game, τα οποία συνήθως απαιτούν συνεχώς ενεργές συνδέσεις.

Η δημόσια διεύθυνση IP που αντιστοιχεί στους δρομολογητές των περισσότερων οικιακών και επαγγελματικών χρηστών είναι μια δυναμική διεύθυνση IP. Οι μεγαλύτερες εταιρείες συνήθως δεν συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω δυναμικών διευθύνσεων IP. Αντίθετα, έχουν στατικές διευθύνσεις IP που τους έχουν εκχωρηθεί και οι οποίες δεν αλλάζουν.

Μειονεκτήματα της χρήσης μιας στατικής διεύθυνσης IP

Το κύριο μειονέκτημα ότι οι στατικές διευθύνσεις IP έχουν πάνω από δυναμικές διευθύνσεις είναι ότι πρέπει να διαμορφώσετε τις συσκευές χειροκίνητα. Τα παραδείγματα που δίνονται παραπάνω σε σχέση με έναν κεντρικό διακομιστή ιστού και προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης απαιτούν όχι μόνο να ρυθμίσετε τη συσκευή με μια διεύθυνση IP αλλά και να διαμορφώσετε σωστά τον δρομολογητή για να επικοινωνήσετε με τη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Αυτό απαιτεί σίγουρα περισσότερη δουλειά από την απλή σύνδεση ενός δρομολογητή και επιτρέποντάς του να δώσει δυναμικές διευθύνσεις IP μέσω DHCP.

Επιπλέον, εάν αντιστοιχίσετε τη συσκευή σας με μια διεύθυνση IP, για παράδειγμα, 192.168.1.110, αλλά μετά πηγαίνετε σε ένα άλλο δίκτυο που δίνει μόνο διευθύνσεις 10.XXX, δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε με τη στατική IP και θα πρέπει να επαναρυθμίσει τη συσκευή σας ώστε να χρησιμοποιεί DHCP (ή να επιλέξει μια στατική διεύθυνση IP που λειτουργεί με αυτό το νέο δίκτυο).

Η ασφάλεια μπορεί να είναι μια άλλη πτώση στη χρήση στατικών διευθύνσεων IP. Μια διεύθυνση που δεν αλλάζει ποτέ δίνει στους χάκερς ένα παρατεταμένο χρονικό πλαίσιο για να εντοπίσουν τρωτά σημεία στο δίκτυο της συσκευής. Η εναλλακτική λύση θα χρησιμοποιεί μια δυναμική διεύθυνση IP που αλλάζει και θα απαιτούσε, συνεπώς, από τον εισβολέα να αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τη συσκευή.

Πώς να ορίσετε μια στατική διεύθυνση IP στα Windows

Τα βήματα για τη διαμόρφωση μιας στατικής διεύθυνσης IP στα Windows είναι αρκετά παρόμοια στα Windows 10 μέσω των Windows XP . Δείτε αυτόν τον οδηγό στο How-To Geek για συγκεκριμένες οδηγίες σε κάθε έκδοση των Windows .

Μερικοί δρομολογητές σας επιτρέπουν να κάνετε κράτηση μιας διεύθυνσης IP για συγκεκριμένες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας. Αυτό γίνεται κανονικά μέσω του DHCP Reservation και λειτουργεί με τη συσχέτιση μιας διεύθυνσης IP με μια διεύθυνση MAC, έτσι ώστε κάθε φορά που η συγκεκριμένη συσκευή ζητάει μια διεύθυνση IP, ο δρομολογητής την εκχωρεί εκείνη που επιλέξατε να έχει συσχετιστεί με αυτή τη φυσική Διεύθυνση MAC.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της Κράτησης DHCP στον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή σας. Ακολουθούν οι σύνδεσμοι προς τις οδηγίες σχετικά με τη διεξαγωγή των παραπάνω σε δρομολογητές της D-Link, Linksys και NETGEAR.

Fake a static IP με μια δυναμική υπηρεσία DNS

Η χρήση μιας στατικής διεύθυνσης IP για το οικιακό σας δίκτυο θα κοστίσει περισσότερο από απλώς μια τακτική δυναμική διεύθυνση IP. Αντί να πληρώνετε για μια στατική διεύθυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λεγόμενη δυναμική υπηρεσία DNS .

Οι δυναμικές υπηρεσίες DNS σάς επιτρέπουν να συσχετίζετε τη μεταβαλλόμενη, δυναμική διεύθυνση IP σας σε ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή που δεν αλλάζει. Είναι λίγο σαν να έχετε τη δική σας στατική διεύθυνση IP, αλλά χωρίς επιπλέον κόστος από αυτό που πληρώνετε για τη δυναμική IP σας.

Το No-IP είναι ένα παράδειγμα μιας ελεύθερης δυναμικής υπηρεσίας DNS. Απλά κατεβάστε το πρόγραμμα-πελάτη ενημέρωσης DNS που πάντα ανακατευθύνει το όνομα κεντρικού υπολογιστή που επιλέγετε να συσχετιστεί με την τρέχουσα διεύθυνση IP σας. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε μια δυναμική διεύθυνση IP, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο δίκτυό σας χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα κεντρικού υπολογιστή.

Μια δυναμική υπηρεσία DNS είναι πολύ χρήσιμη εάν χρειάζεστε πρόσβαση στο οικιακό σας δίκτυο με ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης, αλλά δεν θέλετε να πληρώσετε για μια στατική διεύθυνση IP. Ομοίως, μπορείτε να φιλοξενήσετε τον δικό σας ιστότοπο από το σπίτι και να χρησιμοποιήσετε δυναμικό DNS για να εξασφαλίσετε ότι οι επισκέπτες σας έχουν πάντα πρόσβαση στον ιστότοπό σας.

Το ChangeIP.com και το DNSdynamic είναι δύο ακόμη δωρεάν δυναμικές υπηρεσίες DNS, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις στατικές διευθύνσεις IP

Σε ένα τοπικό δίκτυο, όπως στο σπίτι ή στον τόπο της επιχείρησής σας, όπου χρησιμοποιείτε μια ιδιωτική διεύθυνση IP , οι περισσότερες συσκευές είναι πιθανώς ρυθμισμένες για DHCP και έτσι χρησιμοποιούν δυναμικές διευθύνσεις IP.

Ωστόσο, εάν το DHCP δεν είναι ενεργοποιημένο και έχετε διαμορφώσει τις δικές σας πληροφορίες δικτύου, χρησιμοποιείτε μια στατική διεύθυνση IP.