Δυναμική διεύθυνση IP

Ορισμός δυναμικής διεύθυνσης IP

Τι είναι μια Δυναμική Διεύθυνση IP;

Μια δυναμική διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση IP που εκχωρείται αυτόματα σε κάθε σύνδεση ή κόμβο ενός δικτύου, όπως το smartphone, τον επιτραπέζιο υπολογιστή, το ασύρματο tablet ... οτιδήποτε άλλο.

Αυτή η αυτόματη αντιστοίχιση των διευθύνσεων IP γίνεται από αυτό που ονομάζεται διακομιστής DHCP .

Μια διεύθυνση IP που έχει αντιστοιχιστεί σε ένα διακομιστή DHCP ονομάζεται δυναμική διότι συχνά θα είναι διαφορετική στις μελλοντικές συνδέσεις στο δίκτυο.

Το "αντίθετο" μιας δυναμικής διεύθυνσης IP ονομάζεται στατική διεύθυνση IP (μία που έχει διαμορφωθεί με το χέρι).

Πού χρησιμοποιούνται δυναμικές διευθύνσεις IP;

Η δημόσια διεύθυνση IP που ανατίθεται στον δρομολογητή των περισσότερων οικιακών και επαγγελματικών χρηστών από τους ISP τους είναι μια δυναμική διεύθυνση IP. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνήθως δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω δυναμικών διευθύνσεων IP και, αντίθετα, έχουν αντιστοιχιστεί στατικές διευθύνσεις IP και μόνο αυτές.

Σε ένα τοπικό δίκτυο, όπως στο σπίτι ή στον τόπο της επιχείρησής σας, όπου χρησιμοποιείτε μια ιδιωτική διεύθυνση IP , οι περισσότερες συσκευές είναι πιθανώς ρυθμισμένες για DHCP, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν δυναμικές διευθύνσεις IP. Εάν το DHCP δεν είναι ενεργοποιημένο, κάθε συσκευή στο οικείο σας δίκτυο θα χρειαστεί να ρυθμίσει χειροκίνητα τις πληροφορίες δικτύου, οπότε πιθανότατα θα το γνωρίζετε ήδη.

Σημείωση: Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου εκχωρούν "κολλώδεις" δυναμικούς παραλήπτες IP που αλλάζουν, μόνο λιγότερο συχνά από μια τυπική δυναμική διεύθυνση IP.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των δυναμικών διευθύνσεων IP;

Ειλικρινά, το κύριο πλεονέκτημα της δυναμικής αντιστοίχισης των διευθύνσεων IP είναι ότι είναι πιο ευέλικτο και πιο εύκολο στη ρύθμιση και τη διαχείριση, παρά στις στατικές διευθύνσεις IP.

Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής που συνδέεται στο δίκτυο μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP και όταν αποσυνδέεται, αυτή η διεύθυνση είναι πλέον ελεύθερη να χρησιμοποιηθεί από άλλη συσκευή που συνδέεται αργότερα, ακόμα και αν δεν είναι ο ίδιος φορητός υπολογιστής.

Με αυτόν τον τύπο αντιστοίχισης διεύθυνσης IP, υπάρχει μικρός περιορισμός στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο, καθώς εκείνες που δεν χρειάζεται να συνδεθούν μπορούν να αποσυνδέσουν και να ελευθερώσουν την ομάδα διαθέσιμων διευθύνσεων για άλλη συσκευή.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν ο διακομιστής DHCP να θέσει στην άκρη μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP για κάθε συσκευή, μόνο σε περίπτωση που θέλει να συνδεθεί στο δίκτυο. Σε αυτό το σενάριο, μερικές εκατοντάδες συσκευές, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι, θα είχαν το καθένα τη δική τους διεύθυνση IP, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση για νέες συσκευές.

Όπως ανέφερα παραπάνω, ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης δυναμικών διευθύνσεων IP είναι ότι είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί από τις στατικές διευθύνσεις IP. Τίποτα δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε με μη αυτόματο τρόπο για νέες συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο ... το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το DHCP είναι ενεργοποιημένο στο δρομολογητή.

Δεδομένου ότι σχεδόν κάθε συσκευή δικτύου έχει ρυθμιστεί από προεπιλογή για να πάρει μια διεύθυνση IP από την διαθέσιμη ομάδα διευθύνσεων, όλα είναι αυτόματα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των δυναμικών διευθύνσεων IP;

Ενώ είναι εξαιρετικά κοινό και τεχνικά αποδεκτό, για ένα οικιακό δίκτυο να χρησιμοποιεί μια διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί δυναμικά για το δρομολογητή του, δημιουργείται ένα πρόβλημα αν προσπαθείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό το δίκτυο από ένα εξωτερικό δίκτυο.

Ας υποθέσουμε ότι το οικιακό σας δίκτυο έχει εκχωρηθεί από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου μια δυναμική διεύθυνση IP, αλλά πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση από τον οικιακό σας υπολογιστή από τον υπολογιστή εργασίας σας από απόσταση.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης / επιφάνειας εργασίας απαιτούν να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας για να φτάσετε στον υπολογιστή μέσα σε αυτό το δίκτυο, αλλά η διεύθυνση IP του δρομολογητή σας αλλάζει περιοδικά επειδή είναι δυναμική, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε προβλήματα.