Πώς να σταματήσετε την οθόνη του iPhone από περιστροφή

Κάθε χρήστης iPhone έχει αυτή την ενοχλητική εμπειρία: κρατάτε το iPhone σας σε λάθος γωνία και η οθόνη στρέφει τον προσανατολισμό του, καθιστώντας σας χάσει τη θέση σας σε αυτό που κάνατε. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πρόβλημα αν χρησιμοποιείτε το iPhone σας ενώ βρίσκεστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι.

Γιατί η οθόνη του iPhone περιστρέφεται

Η ανεπιθύμητη περιστροφή της οθόνης μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά είναι στην πραγματικότητα το (αθέλητο) αποτέλεσμα ενός χρήσιμου χαρακτηριστικού. Μια από τις πιο cool πτυχές του iPhone, του iPod touch και του iPad είναι ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν πώς τους συγκρατείτε και περιστρέψτε ανάλογα την οθόνη. Το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο που είναι ενσωματωμένοι στις συσκευές. Αυτοί είναι οι ίδιοι αισθητήρες που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τα παιχνίδια μετακινώντας τη συσκευή.

Αν κρατάτε τις συσκευές πλευρικά (επίσης γνωστή και σε κατάσταση οριζόντιου προσανατολισμού), η οθόνη αναδιπλώνεται για να ταιριάζει με αυτόν τον προσανατολισμό. Ditto όταν τα κρατάτε όρθια σε κατάσταση πορτραίτου. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την προβολή ενός ιστότοπου κατά τρόπο που διευκολύνει την ανάγνωση ή την προβολή βίντεο ολόκληρης της οθόνης.

Πώς να αποφύγετε την περιστροφή της οθόνης iPhone (iOS 7 και επάνω)

Τι γίνεται αν δεν θέλετε να περιστρέφεται η οθόνη όταν αλλάζετε τη θέση της συσκευής; Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία κλειδώματος περιστροφής οθόνης ενσωματωμένη στο iOS. Δείτε πώς:

  1. Στο iOS 7 και επάνω , βεβαιωθείτε ότι το Κέντρο ελέγχου είναι ενεργοποιημένο.
  2. Σύρετε το δάχτυλό σας από το κάτω μέρος της οθόνης (ή σύρετε προς τα κάτω από το επάνω μέρος στο iPhone X ) για να αποκαλύψετε το Κέντρο ελέγχου.
  3. Η θέση της κλειδαριάς περιστροφής οθόνης εξαρτάται από την έκδοση του iOS που εκτελείτε. Στο iOS 11 και πάνω, βρίσκεται στα αριστερά, ακριβώς κάτω από την πρώτη ομάδα κουμπιών. Στο iOS 7-10, είναι πάνω δεξιά. Για όλες τις εκδόσεις, αναζητήστε μόνο το εικονίδιο που δείχνει μια κλειδαριά με ένα κυρτό βέλος γύρω από αυτό.
  4. Πατήστε το εικονίδιο κλειδώματος περιστροφής για να κλειδώσετε την οθόνη στην τρέχουσα θέση της. Θα γνωρίζετε ότι το κλείδωμα της οθόνης είναι ενεργοποιημένο όταν το εικονίδιο επισημαίνεται σε λευκό (iOS 7-9) ή κόκκινο (iOS 10-11).
  5. Όταν τελειώσετε, κάντε ξανά κλικ στο κουμπί "Αρχική" (ή σύρετε το δάχτυλό σας προς τα επάνω στο iPhone X) για να επιστραφεί στις εφαρμογές σας ή σπρώξτε το Κέντρο ελέγχου προς τα κάτω (ή προς τα πάνω, στο iPhone X) για να το αποκρύψετε.

Για να απενεργοποιήσετε το κλείδωμα οθόνης:

  1. Ανοίξτε το Κέντρο ελέγχου.
  2. Αγγίξτε ξανά το κουμπί ασφάλισης περιστροφής οθόνης για να εξαφανιστεί το λευκό ή το κόκκινο χρώμα.
  3. Κλείστε το Κέντρο ελέγχου.

Απενεργοποίηση περιστροφής οθόνης (iOS 4-6)

Τα βήματα για την περιστροφή της οθόνης ασφάλισης στο iOS 4-6 είναι ελαφρώς διαφορετικά:

  1. Κάντε διπλό κλικ στο κουμπί Αρχική σελίδα για να εμφανιστεί η μπάρα πολλαπλών εντολών στο κάτω μέρος της οθόνης.
  2. Σύρετε προς τα αριστερά προς τα δεξιά μέχρι να μην μπορείτε να περάσετε πια. Αυτό αποκαλύπτει τα χειριστήρια αναπαραγωγής μουσικής και το εικονίδιο κλειδώματος περιστροφής οθόνης στην άκρη αριστερά.
  3. Πατήστε το εικονίδιο κλειδώματος περιστροφής οθόνης για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία (μια κλειδαριά εμφανίζεται στο εικονίδιο για να υποδείξει ότι είναι ενεργοποιημένη).

Απενεργοποιήστε την ασφάλεια πατώντας το εικονίδιο για δεύτερη φορά.

Πώς να ξέρετε εάν είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα περιστροφής

Στο iOS 7 και πάνω, μπορείτε να δείτε ότι το κλείδωμα οθόνης ενεργοποιείται ανοίγοντας το Κέντρο ελέγχου (ή προσπαθώντας να περιστρέψετε τη συσκευή σας), αλλά υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος: η μπάρα εικονιδίων στην κορυφή της οθόνης iPhone. Για να ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένο το κλείδωμα περιστροφής, κοιτάξτε στην κορυφή της οθόνης σας δίπλα στην μπαταρία. Αν το κλείδωμα περιστροφής είναι ενεργοποιημένο, θα εμφανιστεί το εικονίδιο κλειδώματος περιστροφής - η κλειδαριά με το καμπύλο βέλος - που εμφανίζεται στα αριστερά της μπαταρίας. Αν δεν βλέπετε αυτό το εικονίδιο, το κλείδωμα περιστροφής είναι απενεργοποιημένο.

Αυτό το εικονίδιο είναι κρυφό από την αρχική οθόνη στο iPhone X. Σε αυτό το μοντέλο εμφανίζεται μόνο στην οθόνη του Κέντρου Ελέγχου.

Άλλη επιλογή για την ενεργοποίηση του κλειδώματος περιστροφής;

Τα παραπάνω βήματα είναι σήμερα ο μόνος τρόπος για να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε τον προσανατολισμό της οθόνης - αλλά υπήρχε σχεδόν άλλη επιλογή.

Στις πρώιμες εκδόσεις beta του iOS 9 , η Apple πρόσθεσε ένα χαρακτηριστικό που επέτρεψε στο χρήστη να αποφασίσει εάν ο διακόπτης κουδουνίσματος στο πλάι του iPhone θα πρέπει να σίγαση του κουδουνιού ή να κλειδώσει τον προσανατολισμό της οθόνης. Αυτή η λειτουργία ήταν διαθέσιμη στο iPad εδώ και χρόνια , αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο iPhone.

Όταν κυκλοφόρησε επίσημα το iOS 9, το χαρακτηριστικό γνώρισμα είχε αφαιρεθεί. Η προσθήκη και η αφαίρεση των λειτουργιών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της δοκιμής beta δεν είναι ασυνήθιστες για την Apple. Αν και δεν επέστρεψε στο iOS 10 ή 11, δεν θα ήταν επίσης εκπληκτικό να το δούμε να επιστρέφει σε μια μεταγενέστερη έκδοση. Εδώ ελπίζουμε η Apple να την προσθέσει πίσω. καλό είναι να υπάρχει ευελιξία για αυτές τις ρυθμίσεις.