Τι είναι το λογισμικό προστασίας από ιούς;

Το λογισμικό προστασίας από ιούς έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την κατάργηση κακόβουλου λογισμικού, γνωστού και ως κακόβουλο λογισμικό. Η ταξινόμηση των κακόβουλων προγραμμάτων περιλαμβάνει ιούς , σκουλήκια , trojans και scareware , καθώς και (ανάλογα με τον σαρωτή) ορισμένες μορφές δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων (όπως το adware και το spyware ).

Στον πυρήνα του, το λογισμικό εντοπισμού ιών παρέχει ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται σε υπογραφή (κακόβουλο λογισμικό). Μια υπογραφή ιών (aka μοτίβο) βασίζεται σε ένα μοναδικό τμήμα κώδικα μέσα στο κακόβουλο λογισμικό, τυπικά ενημερωμένο / hashed και διανεμημένο με τη μορφή ενημερώσεων υπογραφής κατά antivirus (aka pattern).

Από την έναρξή της στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το λογισμικό προστασίας από ιούς έχει εξελιχθεί μαζί με τις απειλές που προστατεύει. Ως αποτέλεσμα, η σημερινή ανίχνευση στατικής υπογραφής (αντιστοίχιση προτύπων) ενισχύεται συχνά με πιο δυναμικές τεχνολογίες συμπεριφοράς και πρόληψης εισβολής.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι συχνά αντικείμενο διαφωνίας. Τα πιο συνηθισμένα θέματα είναι η διαφωνία σχετικά με την δωρεάν έναντι αμοιβής antivirus, η υπόθεση ότι η ανίχνευση υπογραφών είναι αναποτελεσματική και η θεωρία συνωμοσίας που κατηγορεί τους προμηθευτές ιών ότι γράφουν το κακόβουλο λογισμικό που έχουν σχεδιαστεί για ανίχνευση των σαρωτών. Ακολουθεί μια σύντομη συζήτηση για κάθε ένα από αυτά τα επιχειρήματα.

Ελεύθερο κόστος Versus

Το λογισμικό προστασίας από ιούς πωλείται ή διανέμεται σε πολλές μορφές, από αυτόνομους ανιχνευτές ιών για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ασφαλείας του Διαδικτύου που συνδυάζουν το λογισμικό προστασίας από ιούς με τείχος προστασίας, στοιχεία ελέγχου ιδιωτικότητας και άλλες πρόσθετες υπηρεσίες προστασίας της ασφάλειας. Ορισμένοι προμηθευτές, όπως οι Microsoft, AVG, Avast και AntiVir, προσφέρουν δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς για οικιακή χρήση (μερικές φορές το επεκτείνει και για μικρά οικιακά γραφεία - γνωστός και ως SOHO - και για χρήση).

Περιοδικά, θα ακολουθήσουν συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς είναι τόσο ικανό όσο το καταβεβλημένο antivirus. Μια μακροχρόνια ανάλυση των δοκιμών λογισμικού προστασίας από ιούς AV-Test.org υποδεικνύει ότι τα προϊόντα που καταβάλλονται έχουν την τάση να επιδεικνύουν υψηλότερα επίπεδα πρόληψης και αφαίρεσης από ότι το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς. Από την άλλη πλευρά, το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς τείνει να είναι λιγότερο πλούσιο σε χαρακτηριστικά, καταναλώνοντας έτσι λιγότερους πόρους του συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να τρέχει καλύτερα σε παλαιότερους υπολογιστές ή υπολογιστές με περιορισμένη χωρητικότητα συστήματος.

Είτε επιλέγετε δωρεάν ή αμοιβή που βασίζεται antivirus είναι μια προσωπική απόφαση που θα πρέπει να βασίζεται στις οικονομικές δυνατότητές σας και τις ανάγκες του υπολογιστή σας. Αυτό που πρέπει πάντα να αποφύγετε, ωστόσο, είναι τα αναδυόμενα παράθυρα και οι διαφημίσεις που υπόσχονται δωρεάν ανίχνευση ιών. Αυτές οι διαφημίσεις είναι ψεύτικα - ψευδή προϊόντα που κάνουν εσφαλμένες αξιώσεις ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος, προκειμένου να σας εξαπατήσουν να αγοράσετε ένα πλαστό antivirus scanner.

Οι υπογραφές δεν μπορούν να συνεχίσουν

Παρά την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πλειοψηφία των κακόβουλων προγραμμάτων, ένα σημαντικό ποσοστό κακόβουλου λογισμικού μπορεί να μην εντοπιστεί από το παραδοσιακό λογισμικό προστασίας από ιούς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, μια πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφάλειας παρέχει την καλύτερη κάλυψη, ιδιαίτερα όταν η πολυεπίπεδη προστασία παρέχεται από διαφορετικούς προμηθευτές. Αν όλη η ασφάλεια παρέχεται από έναν μόνο προμηθευτή, η επιφάνεια επίθεσης γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε ευπάθεια στο λογισμικό του πωλητή - ή σε μια ανίχνευση που χάθηκε - μπορεί να έχει πολύ πιο δυσμενείς επιπτώσεις από ό, τι θα συνέβαινε σε ένα πιο διαφορετικό περιβάλλον.

Ανεξάρτητα από το αν το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν είναι ένα catch-all για κάθε κομμάτι κακόβουλου λογισμικού και χρειάζονται πρόσθετα επίπεδα ασφάλειας, το λογισμικό προστασίας από ιούς πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα οποιουδήποτε συστήματος προστασίας που αποφασίζετε, καθώς θα είναι ο άξονας εργασίας που αποτρέπει την πλειοψηφία των απειλών με τις οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε.

Οι προμηθευτές ιών καταγράφουν τους ιούς

Η θεωρία συνωμοσίας ότι οι προμηθευτές ιών γράφουν ιών είναι μια παλιά, ανόητη και εντελώς αβάσιμη ιδέα. Η κατηγορία είναι παρόμοια με την αξίωση ότι οι γιατροί δημιουργούν ασθένειες ή ότι η αστυνομία ληστεύει τις τράπεζες με αντάλλαγμα την ασφάλεια της εργασίας.

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια malware, με πάνω από δεκάδες χιλιάδες νέες απειλές που ανακαλύπτονται καθημερινά. Αν οι πωλητές προστασίας από ιούς έγραψαν το κακόβουλο λογισμικό, θα υπήρχε πολύ λιγότερος από αυτό, καθώς κανείς στον κλάδο της προστασίας από ιούς δεν είναι λαός για τιμωρία. Οι εγκληματίες και οι επιτιθέμενοι γράφουν και διανέμουν κακόβουλα προγράμματα. Οι υπάλληλοι του πωλητή εντοπισμού ιών εργάζονται για μεγάλες και δύσκολες ώρες για να εξασφαλίσουν ότι ο υπολογιστής σας είναι ασφαλής από την επίθεση. Τέλος της ιστορίας.