Για να περικόψετε ή να μην περικόψετε;

Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των πλήρων αισθητήρων πλαισίου και καλλιέργειας

Ένα από τα πιο συγκεχυμένα ζητήματα κατά την αναβάθμιση σε ένα DSLR είναι η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των πλήρων καρέ και των περικομμένων καμερών καρέ. Όταν χρησιμοποιείτε μια συμπαγή φωτογραφική μηχανή, αυτό δεν θα είναι μια πτυχή στην οποία πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσετε, καθώς οι ενσωματωμένοι φακοί έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις διαφορές ανεξάντλητες. Αλλά όταν αρχίζετε να εξετάζετε την αγορά ενός DSLR, η κατανόηση της σύγκρισης πλήρους πλαισίου έναντι αισθητήρα καλλιέργειας θα σας βοηθήσει πολύ.

Πλήρες πλαίσιο

Πίσω στις ημέρες της κινηματογραφικής φωτογραφίας, υπήρχε μόνο ένα μέγεθος αισθητήρα σε 35 χιλιοστά φωτογραφία: 24 χιλιοστά x 36 χιλιοστά. Έτσι, όταν οι άνθρωποι αναφέρονται σε κάμερες "πλήρους πλαισίου" στην ψηφιακή φωτογραφία, συζητούν το μέγεθος των αισθητήρων 24x36.

Δυστυχώς, οι κάμερες πλήρους καρέ τείνουν να έρχονται με έντονο τιμοκατάλογο. Η φθηνότερη πλήρης κάμερα Canon, για παράδειγμα, είναι μερικές χιλιάδες δολάρια. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές πλήρους καρέ χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι χρειάζονται τις πρόσθετες λειτουργίες. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι φωτογραφικές μηχανές "περικομμένου πλαισίου" ή κάμερες "αισθητήρα καλλιέργειας". Αυτά έχουν μια πολύ φθηνότερη τιμή, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο ελκυστικά σε όσους ξεκινούν με DSLR.

Περικοπή πλαισίου

Ένας περικομμένος καρέ ή αισθητήρας είναι παρόμοιος με τη λήψη του μέσου της εικόνας και την απόρριψη των εξωτερικών άκρων. Έτσι, ουσιαστικά, έχετε μείνει ελαφρώς λεπτότερη από την κανονική - παρόμοια σε σχήμα με τη βραχύχρονη μορφή ταινίας APS. Στην πραγματικότητα, η Canon , η Pentax και η Sony συνήθως αναφέρουν τους περικομμένους αισθητήρες τους ως κάμερες "APS-C". Ακριβώς για να μπερδέψει τα πράγματα όμως, η Nikon κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Οι φωτογραφικές μηχανές πλήρους καρέ της Nikon βρίσκονται κάτω από το μαρκάρισμα του "FX", ενώ οι περικομμένες καρέ κάμερες είναι γνωστές ως "DX". Τέλος, ο Olympus και η Panasonic / Leica χρησιμοποιούν ένα ελαφρώς διαφορετικό μορφοποιημένο σχήμα, γνωστό ως σύστημα Four Thirds.

Η συγκομιδή του αισθητήρα ποικίλλει λίγο μεταξύ των κατασκευαστών. Η καλλιέργεια των περισσότερων κατασκευαστών είναι μικρότερη από τον αισθητήρα πλήρους πλαισίου με αναλογία 1,6. Ωστόσο, ο λόγος Nikon είναι 1,5 και ο λόγος της Olympus είναι 2.

Φακοί

Εδώ είναι όπου οι διαφορές μεταξύ πλήρους και περικομμένου πλαισίου πραγματικά μπαίνουν στο παιχνίδι. Με την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής DSLR έρχεται η ευκαιρία να αγοράσετε μια ολόκληρη σειρά φακών (δεδομένου του προϋπολογισμού σας). Αν έρχεστε από φόντο κινηματογραφικής κάμερας, ίσως έχετε ήδη ένα πλήθος εναλλάξιμων φακών που βρίσκονται περίπου. Όμως, όταν χρησιμοποιείτε μια φωτογραφική μηχανή αισθητήρα με περικοπή, θα πρέπει να θυμάστε ότι η εστιακή απόσταση αυτών των φακών θα αλλάξει. Για παράδειγμα, με τις κάμερες Canon, θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε το εστιακό μήκος κατά 1,6, όπως προαναφέρθηκε. Έτσι, ένας τυπικός φακός των 50mm θα γίνει 80mm. Αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τηλεφακούς, καθώς θα έχετε ελεύθερα χιλιοστά, αλλά η άλλη πλευρά είναι ότι οι φακοί ευρείας γωνίας θα γίνουν τυπικοί φακοί.

Οι κατασκευαστές έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα. Για την Canon και τη Nikon, οι οποίες παράγουν και κάμερες πλήρους καρέ, η απάντηση ήταν να παραχθούν μια σειρά φακών ειδικά σχεδιασμένων για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές - η σειρά EF-S για τη Canon και η σειρά DX για τη Nikon. Αυτοί οι φακοί περιλαμβάνουν φακούς ευρύτερης γωνίας, οι οποίοι, όταν μεγεθυνθούν, εξακολουθούν να επιτρέπουν μια ευρεία οπτική γωνία. Για παράδειγμα, και οι δύο κατασκευαστές παράγουν έναν φακό ζουμ που αρχίζει στα 10mm, δίνοντας έτσι ένα πραγματικό εστιακό μήκος 16mm, που είναι ακόμα ένας φακός εξαιρετικά ευρείας γωνίας. Και αυτοί οι φακοί έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τη στρέβλωση και το vignetting στις άκρες της εικόνας. Είναι επίσης η ίδια ιστορία με εκείνους τους κατασκευαστές που παράγουν αποκλειστικά κομμένες κάμερες αισθητήρων, καθώς οι φακοί τους έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν παράλληλα με αυτά τα συστήματα κάμερας.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των τύπων των φακών;

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των φακών, ιδιαίτερα εάν αγοράζετε είτε σε συστήματα Canon ή Nikon. Και αυτοί οι δύο κατασκευαστές προσφέρουν το ευρύτερο φάσμα φωτογραφικών μηχανών και φακών, οπότε είναι πολύ πιθανό να επενδύσετε σε ένα από αυτά. Ενώ οι ψηφιακοί φακοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί, η ποιότητα των οπτικών απλά δεν είναι τόσο καλή όσο οι αρχικοί φακοί. Αν απλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας για τη βασική φωτογραφία, τότε πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε τη διαφορά. Αλλά, αν ψάχνετε να πάρετε σοβαρά για τη φωτογραφία σας, τότε αξίζει να επενδύσετε στην αρχική σειρά των φακών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι φακοί EF-S της Canon δεν θα λειτουργήσουν καθόλου στις φωτογραφικές μηχανές πλήρους καρέ της εταιρείας. Οι φακοί Nikon DX θα λειτουργήσουν σε κάμερες πλήρους καρέ, αλλά θα υπάρξει απώλεια της ανάλυσης από αυτό.

Ποια μορφή είναι κατάλληλη για εσάς;

Οι κάμερες πλήρους καρέ προσφέρουν προφανώς τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τους φακούς στα κανονικά εστιακά μήκη τους και να λάμψουν ιδιαίτερα στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα γυρίσματα σε υψηλότερα ISO. Αν πυροβολείτε πολύ σε φυσικό και χαμηλό φωτισμό, τότε αναμφισβήτητα θα βρείτε αυτό το χρήσιμο. Εκείνοι που τραβάνουν τοπία και αρχιτεκτονική φωτογραφία θα θέλουν επίσης να ελέγξουν τις επιλογές πλήρους καρέ, καθώς η ποιότητα της εικόνας και η ευρυγώνια ποιότητα φακού είναι ακόμα πολύ μπροστά.

Για τους λάτρεις της φύσης, της άγριας ζωής και των αθλητών, ένας αισθητήρας που έχει υποστεί περικοπή θα έχει πραγματικά μεγαλύτερη σημασία. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αυξημένο εστιακό μήκος που προσφέρουν οι διάφορες μεγεθύνσεις και αυτές οι κάμερες έχουν γενικά μια γρήγορη ταχύτητα συνεχούς βολής. Και, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε το εστιακό μήκος, θα διατηρήσετε το αρχικό διάφραγμα του φακού. Έτσι, αν έχετε σταθερό φακό 50mm που είναι f2.8, τότε θα διατηρήσει αυτό το άνοιγμα ακόμη και με τη μεγέθυνση στα 80mm.

Και οι δύο μορφές έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Οι κάμερες πλήρους καρέ είναι μεγαλύτερες, βαρύτερες και πολύ ακριβότερες. Έχουν πολλά οφέλη για τους επαγγελματίες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν πραγματικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην ξεγελιέστε από έναν πωλητή που σας λέει ότι χρειάζεστε υπερβολικά δαπανηρή κάμερα. Εφ 'όσον έχετε αυτές τις λίγες απλές συμβουλές στο μυαλό σας, θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι για να κάνετε τη σωστή επιλογή για τις ανάγκες σας.