Πώς να ρυθμίσετε τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος στο DSLR σας

Όταν κάνετε τη μετάβαση από το σημείο και φωτογραφίζετε κάμερες σε DSLR, μια πτυχή του DSLR που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση είναι ο καθορισμός πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τις διάφορες λειτουργίες της κάμερας. Στη λειτουργία προτεραιότητας λήψης, η κάμερα θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου για μια συγκεκριμένη σκηνή και η κάμερα θα επιλέξει τις άλλες ρυθμίσεις (όπως διάφραγμα και ISO) με βάση την ταχύτητα κλείστρου που έχετε επιλέξει.

Η ταχύτητα κλείστρου είναι η μέτρηση του χρονικού διαστήματος που είναι ανοιχτό το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής DSLR. Καθώς το κλείστρο είναι ανοιχτό, το φως από το θέμα χτυπά τον αισθητήρα εικόνας της φωτογραφικής μηχανής, δημιουργώντας τη φωτογραφία. Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου σημαίνει ότι το κλείστρο είναι ανοιχτό για μικρότερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να φθάνει λιγότερο φως στον αισθητήρα εικόνας. Μια αργή ταχύτητα κλείστρου σημαίνει ότι φθάνει περισσότερο φως στον αισθητήρα εικόνας.

Η εκτίμηση του πότε είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την πραγματική χρήση της. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να μάθετε πώς μπορείτε να προσδιορίσετε πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου.

Περισσότερα φως επιτρέπει ταχύτερη ταχύτητα κλείστρου

Με το φωτεινό εξωτερικό φως, μπορείτε να φωτογραφίζετε με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, επειδή υπάρχει περισσότερο φως για να χτυπήσετε τον αισθητήρα εικόνας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χρειάζεστε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, ώστε αρκετός φωτισμός μπορεί να χτυπήσει τον αισθητήρα εικόνας ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό για τη δημιουργία της εικόνας.

Οι πιο γρήγορες ταχύτητες κλείστρου είναι σημαντικές για τη λήψη αντικειμένων ταχείας κίνησης. Εάν η ταχύτητα κλείστρου δεν είναι αρκετά γρήγορη, ένα γρήγορα κινούμενο θέμα μπορεί να εμφανιστεί θολή στη φωτογραφία.

Αυτό είναι όπου η λειτουργία προτεραιότητας λήψης μπορεί να είναι ευεργετική. Εάν θέλετε να τραβήξετε ένα θέμα που κινείται γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου για να ορίσετε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου από ότι η φωτογραφική μηχανή μπορεί να επιλέξει μόνη της σε πλήρως αυτόματη λειτουργία. Στη συνέχεια, θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τραβήξετε μια ωραία φωτογραφία.

Ρύθμιση της λειτουργίας προτεραιότητας κλείστρου

Η λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου συνήθως επισημαίνεται με ένα "S" στον περιστροφικό επιλογέα λειτουργίας στη φωτογραφική σας μηχανή DSLR. Ωστόσο, κάποιες κάμερες, όπως τα μοντέλα της Canon, χρησιμοποιούν τη λειτουργία τηλεόρασης για να επισημάνουν τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου. Γυρίστε τον επιλογέα λειτουργίας στη θέση "S" και η κάμερα θα συνεχίσει να λειτουργεί σε μια κυρίως αυτόματη λειτουργία, αλλά θα βασίσει όλες τις ρυθμίσεις εκτός της ταχύτητας κλείστρου που επιλέγετε χειροκίνητα. Αν η φωτογραφική μηχανή σας δεν διαθέτει επιλογέα φυσικής λειτουργίας, ορισμένες φορές μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου μέσω των μενού της οθόνης.

Ενώ σχεδόν κάθε φωτογραφική μηχανή DSLR διαθέτει λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου, γίνεται όλο και πιο κοινή στις σταθερές κάμερες φακού. Έτσι, φροντίστε να δείτε τα μενού της οθόνης της φωτογραφικής μηχανής για αυτήν την επιλογή.

Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου μπορεί να είναι 1 / 500th του δευτερολέπτου, η οποία θα εμφανίζεται ως 1/500 ή 500 στην οθόνη της φωτογραφικής σας μηχανής DSLR. Μια τυπική αργή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να είναι 1 / 60ο του δευτερολέπτου.

Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου στη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου, συνήθως θα χρησιμοποιείτε τα κουμπιά κατεύθυνσης στο κουμπί τετραγώνου της φωτογραφικής μηχανής ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επιλογέα εντολών. Στη λειτουργία προτεραιότητας λήψης, η ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου συνήθως θα εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στην οθόνη LCD της κάμερας, ενώ οι άλλες τρέχουσες ρυθμίσεις θα είναι λευκές. Καθώς αλλάζετε την ταχύτητα κλείστρου, μπορεί να αλλάξει σε κόκκινο χρώμα, αν η κάμερα δεν μπορεί να δημιουργήσει μια έκθεση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ταχύτητα κλείστρου που έχετε επιλέξει, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε τη ρύθμιση EV ή να αυξήσετε τη ρύθμιση ISO, πριν χρησιμοποιήσετε το επιλεγμένο κλείστρο Ταχύτητα.

Κατανόηση των επιλογών ρύθμισης της ταχύτητας κλείστρου

Καθώς προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις για την ταχύτητα κλείστρου , πιθανότατα θα βρείτε γρήγορες ρυθμίσεις που ξεκινούν από το 1/2000 ή το 1/4000 και οι οποίες μπορεί να τερματίζονται με τις πιο αργές ταχύτητες του 1 ή 2 δευτερολέπτων. Οι ρυθμίσεις σχεδόν πάντα θα είναι περίπου μισές ή διπλές από την προηγούμενη ρύθμιση, από 1/30 σε 1/60 έως 1/125 και ούτω καθεξής, παρόλο που κάποιες κάμερες προσφέρουν ακόμα πιο ακριβείς ρυθμίσεις ανάμεσα στις τυπικές ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου.

Θα υπάρξουν στιγμές λήψης φωτογραφιών με προτεραιότητα κλείστρου όπου μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε σχετικά αργή ταχύτητα κλείστρου. Αν σκοπεύετε να πυροβολήσετε με αργή ταχύτητα κλείστρου, οτιδήποτε 1 / 60ο ή πιο αργό, θα χρειαστείτε πιθανώς ένα τρίποδο, ένα απομακρυσμένο κλείστρο ή ένα λαμπάκι φωτοφράκτη για να τραβήξετε φωτογραφίες. Στις αργές ταχύτητες κλείστρου, ακόμη και η πράξη πατήματος ενός κουμπιού κλείστρου μπορεί να χαράξει την κάμερα αρκετά ώστε να προκαλέσει μια θολή φωτογραφία. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να κρατάτε μια φωτογραφική μηχανή σταθερή με το χέρι όταν φωτογραφίζετε σε αργές ταχύτητες κλείστρου, πράγμα που σημαίνει ότι το κούνημα της μηχανής μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρώς θολή φωτογραφία, εκτός αν χρησιμοποιείτε τρίποδο .