Τι είναι η λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος;

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας είναι να αποκτήσετε γνώση του βάθους του πεδίου - με απλά λόγια, της απόστασης στη φωτογραφία σας ανάμεσα στο κοντινότερο αντικείμενο στο επίκεντρο και το πιο απομακρυσμένο. Η λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος είναι ακριβώς το εργαλείο που χρειάζεστε και ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πώς να το χρησιμοποιήσετε είναι απλώς να το πειραματιστείτε.

Πρώτον: Ποιο είναι το άνοιγμα;

Η ρύθμιση διαφράγματος ελέγχει το μέγεθος του φακού της κάμερας που ανοίγει για να τραβήξετε την εικόνα που τραβάτε. Λειτουργεί λίγο σαν το μάτι ενός ματιού: Όσο περισσότερο διπλασιάζεται ο μαθητής, τόσο περισσότερο φως και πληροφορίες εικόνας εισάγονται στον εγκέφαλο για επεξεργασία.

Οι φωτογράφοι μετρούν το μέγεθος του ανοίγματος σε f-στάσεις-για παράδειγμα, f / 2, f4, και ούτω καθεξής. Σε αντίθεση με όσα αναμένετε, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός στο f-stop, τόσο μικρότερο είναι το διάφραγμα. Έτσι, το f / 2 δηλώνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα φακού από το f / 4. (Σκεφτείτε τον αριθμό ως το ποσό κλεισίματος: Μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει μεγαλύτερο κλείσιμο.)

Χρήση της λειτουργίας προτεραιότητας διαφράγματος για τον έλεγχο βάθους πεδίου

Το μέγεθος του ανοίγματος λειτουργεί με την ταχύτητα κλείστρου για να καθορίσετε το βάθος πεδίου, το οποίο μπορεί να κάνει ή να σπάσει τις φωτογραφίες σας. Φανταστείτε ένα πλάνο τοπίου στο οποίο είναι μόνο οι πρώτες μερικές εκατοστά της εικόνας είναι αιχμηρές ή μια φωτογραφία μιας καρέκλας στην οποία αυτή και το υπόβαθρο της είναι σε ίση εστίαση.

Για να επιλέξετε τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος, αναζητήστε το A ή AV στον επιλογέα λειτουργίας στην κορυφή της φωτογραφικής μηχανής DSLR ή της προηγμένης φωτογραφικής μηχανής. Σε αυτή τη λειτουργία, επιλέγετε το διάφραγμα και, στη συνέχεια, η κάμερα θέτει την κατάλληλη ταχύτητα κλείστρου.

Συμβουλές για λήψη σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος

Όταν φωτογραφίζετε ένα τοπίο - το οποίο απαιτεί ένα μεγάλο ή μεγάλο βάθος πεδίου για να κρατάτε τα πάντα σε εστίαση - επιλέξτε ένα διάφραγμα γύρω από το f16 / 22. Κατά τη λήψη ενός μικρού αντικειμένου, όπως ενός κοσμήματος, όμως, ένα μικρό βάθος πεδίου θα βοηθήσει να θολώσει το φόντο και να αφαιρεθούν τα αποσπάσματα που αποσπούν την προσοχή. Ένα μικρό βάθος πεδίου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τραβήξετε ένα ενιαίο σχήμα ή αντικείμενο από ένα πλήθος. Ένα άνοιγμα μεταξύ των f1.2 και f4 / 5.6, ανάλογα με το πόσο μικρό είναι το αντικείμενο, θα ήταν μια καλή επιλογή.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε τελείως την ταχύτητα κλείστρου όταν εστιάζετε στο διάφραγμα σας. Κανονικά, η κάμερα δεν θα έχει πρόβλημα εντοπίζοντας την κατάλληλη ταχύτητα, αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύ βάθος πεδίου χωρίς πολύ φως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα ευρύ βάθος πεδίου χρησιμοποιεί ένα μικρό άνοιγμα (όπως το f16 / 22), το οποίο αφήνει πολύ λίγο φως στον φακό. Για να αντισταθμιστεί αυτό, η φωτογραφική μηχανή θα πρέπει να επιλέξει μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου για να επιτρέψει περισσότερο φωτισμό στην κάμερα.

Σε χαμηλό φωτισμό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κάμερα θα επιλέξει ταχύτητα κλείστρου που είναι πολύ αργή για να κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι χωρίς να προκαλέσετε θόλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιο κοινή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο . Αν δεν έχετε τρίποδο μαζί σας, μπορείτε να αυξήσετε το ISO σας για να αντισταθμίσετε την έλλειψη φωτισμού, η οποία στη συνέχεια θα αυξήσει την ταχύτητα κλείστρου σας. Απλά να γνωρίζετε ότι όσο περισσότερο πιέζετε το ISO σας, τόσο περισσότερο θόρυβος θα έχει η εικόνα σας.