Ποιότητα Υπηρεσίας - QoS και VoIP

Τι είναι η ποιότητα της υπηρεσίας (QoS);

Το QoS σημαίνει ποιότητα της υπηρεσίας. Είναι ένας εξαιρετικά αόριστος όρος δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστικός ορισμός γι 'αυτό. Ανάλογα με το πού, πώς και γιατί χρησιμοποιείται, οι άνθρωποι το βλέπουν με διαφορετικές γωνίες και έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις γι 'αυτό.

Ο πιο συνηθισμένος ορισμός που έχουμε για το QoS είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων της κυκλοφορίας και των τύπων υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι διαφορετικοί τύποι υπηρεσιών και κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο, ένας τύπος μπορεί να ευνοηθεί σε σχέση με τον άλλο.

Το QoS είναι πιο απαιτητικό από τα εταιρικά δίκτυα LAN , τα ιδιωτικά δίκτυα και τα intranets ( ιδιωτικά δίκτυα που διασυνδέουν μέρη των οργανισμών) παρά μέσω του Διαδικτύου και των δικτύων ISP . Για παράδειγμα, είναι πιθανό να δείτε το QoS να αναπτύσσεται σε μια πανεπιστημιούπολη, όπου οι φοιτητές στο dorm παίζουν ημιζωή πάνω από το δίκτυο της πανεπιστημιούπολης, συνεπαγόμενος συνεπώς το δίκτυο και παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία για άλλους πιο σημαντικούς τύπους δεδομένων.

Η ανάπτυξη QoS, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ευνοήσει περισσότερο την κυκλοφορία των σημαντικότερων δεδομένων γραφείου εις βάρος των τυχερών δικτύων τυχερών παιχνιδιών, χωρίς ωστόσο να σκοτώσει τους τελευταίους. Από την άλλη πλευρά, σερφάρισμα στο παγκόσμιο Διαδίκτυο, υπάρχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του κανένα πραγματικό QoS (εκτός εάν ο ISP σας έχει αναπτύξει μηχανισμούς QoS).

Επομένως, πόσο γρήγορα μπορείτε να σχεδιάσετε την κυκλοφορία ήχου, κειμένου ή βίντεο εξαρτάται γενικά από το μεγαλύτερο μέρος του μέσου εκτύπωσης. Το κείμενο έρχεται πρώτο, φυσικά. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας παρέχει QoS, για παράδειγμα, ευνοώντας τη φωνή, η φωνητική σας λήψη θα είναι μεγάλη και ανάλογα με το εύρος ζώνης σας, ενδέχεται να υποφέρουν και άλλοι τύποι μέσων.

Το QoS είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία του VoIP. Μέσα από τα χρόνια οι μηχανισμοί QoS έχουν γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένοι. Τώρα, μπορείτε να έχετε μηχανισμούς QoS για μικρά δίκτυα LAN μέχρι και γιγαντιαία δίκτυα.

Τι είναι η Ποιότητα;

Στη δικτύωση, η ποιότητα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Στο VoIP, η ποιότητα απλά σημαίνει ότι μπορείς να ακούς και να μιλάς με μια σαφή και συνεχή φωνή, χωρίς ανεπιθύμητο θόρυβο. Η ποιότητα εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα της φωνής VoIP : Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα VoIP;

Τι είναι η υπηρεσία;

Η υπηρεσία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα στη δικτύωση, καθώς φέρει κάποια ασάφεια στο νόημα. Στο VoIP, γενικά σημαίνει αυτό που προσφέρεται στους καταναλωτές όσον αφορά τις δυνατότητες επικοινωνίας.

εύρος ζώνης

Όπως αναφέρω τόσες πολλές φορές, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εγγυηθείτε για να εξασφαλίσετε ποιότητα για το VoIP είναι το επαρκές εύρος ζώνης . Και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα δίκτυα σήμερα: πώς να επιτύχουμε καλή ποιότητα φωνής με περιορισμένο και συχνά κοινόχρηστο εύρος ζώνης. Αυτό είναι όπου το QoS μπαίνει στο παιχνίδι.

Παράδειγμα: Ο οργανισμός σας εκτελεί VoIP μέσω ιδιωτικού τοπικού δικτύου , το οποίο φιλοξενεί και άλλους τύπους δεδομένων - για πλοήγηση, λήψη, αποστολή φαξ και μερικές φορές αναπαραγωγή παιχνιδιών LAN (ειδικά όταν εσείς, ο προϊστάμενος δεν βρίσκεστε) κ.λπ. Μπορείτε να επωφεληθείτε Το QoS να ευνοεί μία από αυτές τις κατηγορίες υπηρεσιών έναντι των άλλων ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε μεγάλη ποιότητα VoIP , ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θυσιάζετε άλλους τύπους δεδομένων, τότε μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις QoS έτσι ώστε τα φωνητικά δεδομένα να ευνοούνται μέσω του δικτύου.

Αριθμομηχανές VoIP Bandwidth

Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε εάν το εύρος ζώνης που διαθέτετε είναι κατάλληλο για VoIP, μπορείτε να υπολογίσετε το εύρος ζώνης σας. Υπάρχουν πολλά μέρη στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να τα έχετε κάνει δωρεάν.

Πώς να επιτύχετε QoS;

Σε επίπεδο προσωπικής (μικρής κλίμακας), το QoS έχει οριστεί σε επίπεδο δρομολογητή. Εάν θέλετε να επιβάλλετε πολιτικές QoS στο δίκτυό σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε δρομολογητή που είναι εξοπλισμένο με λογισμικό QoS, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαμορφώσετε την ποιότητα της υπηρεσίας που χρειάζεστε.

Αν είστε μεμονωμένος χρήστης, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πάροχος υπηρεσιών VoIP να εφαρμόζει ήδη QoS στο διακομιστή τους, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαμορφώσεις QoS θα είναι τέτοιες ώστε να ευνοούν τη φωνή σε σχέση με άλλους τύπους δεδομένων. Αλλά στη συνέχεια, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιήσετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο από έναν πάροχο άλλου τύπου (ISP σας), το αποτέλεσμα είναι κάπως αραιωμένο. εκτός εάν εφαρμόσετε QoS στον ATA ή στον δρομολογητή σας. Μερικά τηλέφωνα IP επιτρέπουν και αυτό.