Χρησιμοποιώντας τη Διαγνωστική της Apple για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υλικού του Mac σας

Το Apple Diagnostics αντικαθιστά τη δοκιμή υλικού Apple το 2013 και αργότερα Mac

Η Apple έχει παράσχει λογισμικό δοκιμών για τη σειρά Mac της για όσο χρονικό διάστημα μπορώ να θυμηθώ. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η δοκιμαστική σουίτα έχει υποστεί αλλαγές, έχει ενημερωθεί και έχει προχωρήσει από τη συμπερίληψή της σε ειδικό CD, ώστε να μπορεί να εκτελέσει τις δοκιμές μέσω του Διαδικτύου.

Το 2013, η Apple άλλαξε το σύστημα δοκιμών για άλλη μια φορά. Με την εγκατάλειψη της παλαιότερης δοκιμής Apple Hardware Test (AHT) και της AHT μέσω του Διαδικτύου , η Apple μετακόμισε στο Apple Diagnostics, για να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν τι μπορεί να είναι λάθος με τους Mac.

Αν και το όνομα έχει αλλάξει σε Apple Diagnostics (AD), ο σκοπός της εφαρμογής δεν έχει. Το AD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει προβλήματα με το υλικό του Mac, συμπεριλαμβανομένης της κακής μνήμης RAM , προβλήματα με την παροχή ρεύματος, μπαταρία ή προσαρμογέα ρεύματος, αποτυχημένοι αισθητήρες, προβλήματα γραφικών, προβλήματα με τη λογική πλακέτα ή την CPU, , κακοί ανεμιστήρες, κάμερα, USB και Bluetooth.

Το Apple Diagnostics περιλαμβάνεται σε κάθε Mac 2013 ή αργότερα. Είναι εγκατεστημένο στην αρχική μονάδα εκκίνησης και χρησιμοποιείται με ειδική συντόμευση πληκτρολογίου κατά την εκκίνηση του Mac.

Το AD είναι επίσης διαθέσιμο ως ειδικό περιβάλλον εκκίνησης που μεταφορτώνεται μέσω Internet από τους διακομιστές της Apple. Γνωστή ως Διαγνωστικά της Apple μέσω Internet, αυτή η ειδική έκδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν έχετε αντικαταστήσει ή επαναδιαμορφώσει την αρχική μονάδα εκκίνησης και έτσι διαγράψετε την έκδοση AD που συμπεριελήφθη κατά την αγορά. Οι δύο μορφές AD είναι για όλους τους σκοπούς ταυτόσημες, αν και η AD μέσω του Διαδικτύου περιλαμβάνει μερικά επιπλέον βήματα για την εκκίνηση και τη χρήση.

Χρησιμοποιώντας το διαγνωστικό εργαλείο της Apple

Το AD είναι για μοντέλα Mac από το 2013 και αργότερα. εάν ο Mac σας είναι προηγούμενο μοντέλο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες:

Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή υλικού Apple (AHT) για να βρείτε προβλήματα με το υλικό του Mac σας

ή

Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet για να διαγνώσετε προβλήματα με το Mac σας

  1. Αρχίστε αποσυνδέοντας οποιεσδήποτε εξωτερικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Mac σας. Αυτό περιλαμβάνει εκτυπωτές, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, σαρωτές, iPhones, iPods και iPads. Στην ουσία, όλα τα περιφερειακά πλην του πληκτρολογίου, της οθόνης, του ενσύρματου Ethernet (εάν αυτή είναι η κύρια σύνδεση με το δίκτυό σας) και το ποντίκι πρέπει να αποσυνδεθεί από το Mac.
  1. Αν χρησιμοποιείτε σύνδεση Wi-Fi στο Internet, βεβαιωθείτε ότι έχετε γράψει τις πληροφορίες πρόσβασης, συγκεκριμένα το όνομα του ασύρματου δικτύου και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σε αυτό.
  2. Τερματίστε το Mac σας. Αν δεν μπορείτε να τερματίσετε τη λειτουργία χρησιμοποιώντας την κανονική εντολή τερματισμού από το μενού της Apple, μπορείτε να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λειτουργίας μέχρι να απενεργοποιηθεί το Mac.

Αφού απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής Mac, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη Διαγνωστική εφαρμογή της Apple ή το Διαγνωστικό πρόγραμμα της Apple μέσω του Διαδικτύου. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η εντολή πληκτρολογίου που χρησιμοποιείτε κατά την εκκίνηση και η ανάγκη για σύνδεση στο Internet για την εκτέλεση AD μέσω του Internet. Εάν διαθέτετε AD στο Mac σας, αυτή είναι η προτιμώμενη έκδοση της δοκιμής που θα εκτελεστεί. Δεν απαιτεί σύνδεση στο Internet, παρόλο που έχετε ένα, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο σύστημα βοήθειας της Apple, το οποίο περιλαμβάνει σημειώσεις διάγνωσης βάσει κωδικών σφαλμάτων AD που μπορεί να δημιουργηθούν.

Ας ξεκινήσουμε τη δοκιμή

  1. Πατήστε το κουμπί τροφοδοσίας του Mac.
  2. Αμέσως κρατήστε πατημένο το πλήκτρο D (AD) ή την επιλογή + πλήκτρα D (AD μέσω Internet).
  3. Συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο (τα κλειδιά) έως ότου δείτε την γκρι οθόνη της Mac να αλλάξει στο Apple Diagnostics.
  4. Εάν χρησιμοποιείτε ασύρματη σύνδεση, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε στο δίκτυό σας Wi-Fi, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που καταχωρίσατε νωρίτερα.
  1. Το Διαγνωστικό πρόγραμμα της Apple θα ξεκινήσει με την οθόνη σας να εμφανίζει ένα μήνυμα "Έλεγχος του υπολογιστή σας Mac" μαζί με μια γραμμή προόδου.
  2. Το διαγνωστικό πρόγραμμα της Apple διαρκεί 2 έως 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί.
  3. Αφού ολοκληρωθεί, η AD θα παρουσιάσει μια σύντομη περιγραφή οποιωνδήποτε προβλημάτων που έχουν αποκαλυφθεί, μαζί με έναν κωδικό σφάλματος.
  4. Καταγράψτε τυχόν κωδικούς σφάλματος που δημιουργούνται. μπορείτε να τα συγκρίνετε με τον παρακάτω πίνακα κωδικών σφάλματος.

Τελειώνω

Εάν το Mac σας προκάλεσε σφάλματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής AD, μπορείτε να στείλετε τους κωδικούς στην Apple, γεγονός που θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας σελίδας υποστήριξης της Apple που θα εμφανίζει επιλογές επισκευής ή συντήρησης του Mac σας.

  1. Για να συνεχίσετε στην τοποθεσία υποστήριξης της Apple, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Get Started.
  1. Το Mac θα ξεκινήσει εκ νέου με τη χρήση του OS X Recovery και το Safari θα ανοίξει στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας υποστήριξης και υποστήριξης της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Συμφωνώ για Αποστολή για να στείλετε τους κωδικούς σφαλμάτων AD στη Apple (δεν αποστέλλονται άλλα δεδομένα).
  3. Ο ιστότοπος της υπηρεσίας υποστήριξης και υποστήριξης της Apple θα εμφανίσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς σφαλμάτων και τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε για την επίλυση των προβλημάτων.
  4. Αν προτιμάτε απλώς να κλείσετε ή να επανεκκινήσετε τον Mac σας, απλά πατήστε S (Shut Down) ή R (Επανεκκίνηση). Αν θέλετε να επαναλάβετε τη δοκιμή, πατήστε το πλήκτρο + R.

Κωδικοί σφαλμάτων διάγνωσης της Apple

Κωδικοί σφαλμάτων AD
Κωδικός λάθους Περιγραφή
ADP000 Δεν βρέθηκαν προβλήματα
CNW001 - CNW006 Προβλήματα υλικού Wi-Fi
CNW007-CNW008 Δεν εντοπίστηκε κανένα υλικό Wi-Fi
NDC001 - NDC006 Θέματα φωτογραφικής μηχανής
NDD001 Ζητήματα υλικού USB
NDK001 - NDK004 Θέματα πληκτρολογίου
NDL001 Προβλήματα υλικού Bluetooth
NDR001 - NDR004 Προβλήματα του Trackpad
NDT001 - NDT006 Προβλήματα υλικού κεραυνό
NNN001 Δεν εντοπίστηκε σειριακός αριθμός
PFM001 - PFM007 Προβλήματα ελεγκτή συστήματος διαχείρισης
PFR001 Σφάλμα υλικολογισμικού για Mac
PPF001 - PPF004 Πρόβλημα με ανεμιστήρες
PPM001 Έκδοση μονάδας μνήμης
PPM002 - PPM015 Επίπεδο πρόβλημα μνήμης
PPP001 - PPP003 Αντικατάσταση του τροφοδοτικού
PPP007 Ο προσαρμογέας ρεύματος δεν έχει ελεγχθεί
PPR001 Πρόβλημα επεξεργαστή
PPT001 Η μπαταρία δεν ανιχνεύθηκε
PPT002 - PPT003 Η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί σύντομα
PPT004 Η μπαταρία απαιτεί συντήρηση
PPT005 Η μπαταρία δεν έχει εγκατασταθεί σωστά
PPT006 Η μπαταρία απαιτεί συντήρηση
PPT007 Η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί σύντομα
VDC001 - VDC007 Προβλήματα ανάγνωσης κάρτας SD
VDH002 - VDH004 Πρόβλημα συσκευής αποθήκευσης
VDH005 Δεν είναι δυνατή η εκκίνηση του Recovery OS X
VFD001 - VFD005 Προβλήματα οθόνης που συναντήσατε
VFD006 Προβλήματα επεξεργαστή γραφικών
VFD007 Προβλήματα οθόνης που συναντήσατε
VFF001 Προβλήματα υλικού ήχου

Είναι πιθανό ότι η δοκιμή AD δεν θα βρει κανένα πρόβλημα, παρόλο που έχετε προβλήματα που πιστεύετε ότι σχετίζονται με το υλικό του Mac σας. Η δοκιμή AD δεν είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη δοκιμή, αν και θα βρει τα περισσότερα από τα κοινά θέματα που σχετίζονται με το υλικό. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, μην αποκλείετε τέτοιες κοινές αιτίες όπως αποτυχημένες μονάδες δίσκου ή ακόμα και προβλήματα λογισμικού .

Δημοσίευση: 20/20/2015