Πώς να επαναφέρετε το PRAM ή NVRAM του Mac (παράμετρος RAM)

Επαναφορά της μνήμης RAM του Mac σας μπορεί να διορθώσει πολλά δεινά

Ανάλογα με την ηλικία του Mac, περιέχει μια μικρή ποσότητα ειδικής μνήμης που ονομάζεται NVRAM (μη πτητική μνήμη RAM) ή PRAM (Parameter RAM). Και οι δύο ρυθμίσεις αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από το Mac σας για τον έλεγχο της διαμόρφωσης διαφόρων συστημάτων και συσκευών.

Η διαφορά μεταξύ NVRAM και PRAM είναι ως επί το πλείστον επιφανειακή. Το παλαιότερο PRAM χρησιμοποίησε μια μικρή ειδική μπαταρία για να κρατήσει τη μνήμη RAM ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν ο Mac ήταν αποσυνδεδεμένος από την τροφοδοσία. Το νεότερο NVRAM χρησιμοποιεί έναν τύπο μνήμης RAM παρόμοια με την αποθήκευση που βασίζεται σε φλας που χρησιμοποιείται σε SSD για την αποθήκευση των πληροφοριών των παραμέτρων χωρίς να χρειάζεται η μπαταρία να τη διατηρεί ασφαλείς.

Εκτός από τον τύπο της μνήμης RAM που χρησιμοποιείται και την αλλαγή ονόματος, και οι δύο εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία αποθήκευσης σημαντικών πληροφοριών που χρειάζεται το Mac σας όταν εκκινεί ή έχει πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες.

Τι έχει αποθηκευτεί στη μονάδα NVRAM ή PRAM;

Οι περισσότεροι χρήστες Mac δεν σκέφτονται πολύ για την παράμετρο μνήμης RAM του Mac, αλλά λειτουργούν σκληρά ούτως ή άλλως, παρακολουθώντας τα εξής:

Όταν ξεκινά το Mac σας, ελέγχει την παράμετρο RAM για να δείτε ποια ένταση θα εκκινήσει και πώς να ορίσετε άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Περιστασιακά, τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην παράμετρο RAM είναι κακή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα με το Mac σας, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων κοινών προβλημάτων:

Πώς παραμένει η παράμετρος RAM κακή;

Ευτυχώς, η παράμετρος RAM δεν είναι πραγματικά κακή. είναι μόνο τα δεδομένα που περιέχει που γίνονται διεφθαρμένα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί. Μια κοινή αιτία είναι μια νεκρή ή πεθαμένη μπαταρία σε εκείνους τους Mac που χρησιμοποιούν PRAM, η οποία είναι μια μπαταρία τύπου μικρού κουμπιού στο Mac. Μια άλλη αιτία είναι η κατάψυξη του Mac σας ή η προσωρινή απώλεια ενέργειας στη μέση μιας ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού.

Τα πράγματα μπορούν επίσης να πάνε στραβά όταν αναβαθμίζετε το Mac με νέο υλικό , προσθέτετε μνήμη, εγκαθιστάτε μια νέα κάρτα γραφικών ή αλλάζετε τόμους εκκίνησης. Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γράψουν νέα δεδομένα στην παράμετρο RAM. Η εγγραφή δεδομένων στην παράμετρο RAM δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων όταν αλλάζετε πολλά στοιχεία στο Mac. Για παράδειγμα, αν εγκαταστήσετε νέα μνήμη RAM και στη συνέχεια αφαιρέσετε ένα RAM stick επειδή είναι κακό, η RAM παραμέτρων μπορεί να αποθηκεύσει λάθος διαμόρφωση μνήμης. Ομοίως, εάν επιλέξετε έναν τόμο εκκίνησης και, στη συνέχεια, αργότερα αφαιρέσετε φυσικά αυτή τη μονάδα , η παράμετρος RAM ενδέχεται να διατηρήσει λανθασμένες πληροφορίες όγκου εκκίνησης.

Επαναφορά της μνήμης RAM

Μια εύκολη λύση για πολλά ζητήματα είναι απλά να επαναφέρετε την παράμετρο RAM στην προεπιλεγμένη της κατάσταση. Αυτό θα προκαλέσει την απώλεια ορισμένων δεδομένων, συγκεκριμένα την ημερομηνία, την ώρα και την επιλογή έντασης εκκίνησης. Ευτυχώς, μπορείτε να διορθώσετε εύκολα αυτές τις ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας τις Προτιμήσεις συστήματος του Mac.

Τα βήματα που απαιτούνται για την επαναφορά της παραμέτρου RAM είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το αν το Mac σας χρησιμοποιεί NVRAM ή PRAM.

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Γυρίστε ξανά το Mac σας.
  3. Αμέσως πατήστε και κρατήστε πατημένο τα ακόλουθα πλήκτρα: εντολή + επιλογή + P + R. Αυτά είναι τα τέσσερα πλήκτρα: το πλήκτρο εντολών, το πλήκτρο επιλογής, το γράμμα P και το γράμμα R. Πρέπει να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένα αυτά τα τέσσερα πλήκτρα προτού δείτε τη γκρι οθόνη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης.
  4. Συνεχίστε να κρατάτε πατημένα τα τέσσερα πλήκτρα. Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία το Mac σας θα ξεκινήσει από μόνο του.
  5. Τέλος, όταν ακούσετε τη δεύτερη κουδούνι εκκίνησης, μπορείτε να απελευθερώσετε τα πλήκτρα.
  6. Το Mac σας θα ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκίνησης .

Επαναφορά της τεχνολογίας NVRAM στα μεταγενέστερα 2016 MacBook Pros και αργότερα

Τα μοντέλα MacBook Pro που παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2016 έχουν μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία για την επαναφορά του NVRAM στις προεπιλεγμένες τιμές του. Ενώ κρατάτε ακόμα τα συνηθισμένα τέσσερα πλήκτρα, δεν χρειάζεται πλέον να περιμένετε για δεύτερη επανεκκίνηση ή να ακούσετε προσεκτικά τα κουμπιά εκκίνησης.

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Ενεργοποιήστε το Mac σας.
  3. Αμέσως πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο + επιλογή + πλήκτρα P + R.
  4. Συνεχίστε να κρατάτε τα πλήκτρα + επιλογή + πλήκτρα P + R για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. μακρύτερο είναι καλό, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  5. Μετά από 20 δευτερόλεπτα, μπορείτε να απελευθερώσετε τα πλήκτρα.
  6. Ο Mac σας θα συνεχίσει τη διαδικασία εκκίνησης.

Εναλλακτική μέθοδος για την επαναφορά του NVRAM

Υπάρχει και άλλη μέθοδος για την επαναφορά του NVRAM στο Mac. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, πρέπει να είστε σε θέση να εκκινήσετε το Mac σας και να συνδεθείτε. Μόλις εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας, εκτελέστε τα εξής:

  1. Terminal Launch, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  2. Στο παράθυρο του τερματικού που ανοίγει πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στη γραμμή εντολών του τερματικού: nvram -c
  3. Στη συνέχεια, πατήστε επιστροφή ή εισάγετε στο πληκτρολόγιό σας.
  4. Αυτό θα προκαλέσει την εκκαθάριση του NVRAM και την επαναφορά στην προεπιλεγμένη κατάσταση.
  5. Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία επαναφοράς, πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του Mac.

Μετά την επαναφορά της λειτουργίας PRAM ή NVRAM

Μόλις ολοκληρωθεί η εκκίνηση του Mac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Προτιμήσεις συστήματος για να ορίσετε τη ζώνη ώρας, να ρυθμίσετε την ημερομηνία και την ώρα, να επιλέξετε τον τόμο εκκίνησης και να ρυθμίσετε τις επιλογές εμφάνισης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Προτιμήσεις συστήματος" στο Dock . Στην ενότητα Σύστημα του παραθύρου "Προτιμήσεις συστήματος", κάντε κλικ στο εικονίδιο "Ημερομηνία & ώρα" για να ορίσετε τη ζώνη ώρας, την ημερομηνία και την ώρα και κάντε κλικ στο εικονίδιο Εκκίνηση δίσκου για να επιλέξετε μια δισκέτα εκκίνησης. Για να διαμορφώσετε τις επιλογές εμφάνισης , κάντε κλικ στο εικονίδιο Εμφανίζει στην ενότητα Υλικό στο παράθυρο "Προτιμήσεις συστήματος".

Ακόμα έχετε προβλήματα; Δοκιμάστε να επαναφέρετε το SMC ή να εκτελέσετε τη δοκιμή υλικού Apple .