Χρησιμοποιώντας το παράθυρο προτιμήσεων ασφαλείας Mac

Το παράθυρο προτίμησης ασφαλείας σας επιτρέπει να ελέγχετε το επίπεδο ασφαλείας των λογαριασμών χρηστών στο Mac σας. Επιπλέον, το παράθυρο προτίμησης ασφαλείας είναι εκεί που ρυθμίζετε το τείχος προστασίας του Mac σας, καθώς και ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε την κρυπτογράφηση δεδομένων για τον λογαριασμό χρήστη.

Το παράθυρο προτιμήσεων ασφαλείας χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Γενικά: Ελέγχει τη χρήση του κωδικού πρόσβασης, συγκεκριμένα, εάν απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης για ορισμένες δραστηριότητες. Ελέγχει την αυτόματη αποσύνδεση ενός λογαριασμού χρήστη. Σας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσετε εάν οι υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας του Mac σας.

FileVault : Ελέγχει την κρυπτογράφηση δεδομένων για τον οικείο φάκελο και όλα τα δεδομένα χρήστη.

Τείχος προστασίας: Σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε το ενσωματωμένο τείχος προστασίας του Mac σας, καθώς και να διαμορφώνετε τις διάφορες ρυθμίσεις του τείχους προστασίας .

Ας ξεκινήσουμε με τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων ασφαλείας για το Mac σας.

01 από 04

Εκκινήστε το παράθυρο προτιμήσεων ασφαλείας

Το παράθυρο προτίμησης ασφαλείας σας επιτρέπει να ελέγχετε το επίπεδο ασφαλείας των λογαριασμών χρηστών στο Mac σας. Υπολογιστής: iStock

Κάντε κλικ στο εικονίδιο System Preferences στο Dock ή επιλέξτε 'System Preferences' από το μενού της Apple.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο Ασφάλεια στην ενότητα "Προσωπικά" του παραθύρου "Προτιμήσεις συστήματος".

Μεταβείτε στην επόμενη σελίδα για να μάθετε σχετικά με τις Γενικές επιλογές διαμόρφωσης.

02 από 04

Χρήση του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας Mac - Γενικές ρυθμίσεις ασφαλείας Mac

Η γενική ενότητα του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας ελέγχει μια σειρά βασικών αλλά σημαντικών ρυθμίσεων ασφαλείας για το Mac.

Το παράθυρο προτιμήσεων ασφαλείας Mac έχει τρεις καρτέλες κατά μήκος του επάνω μέρους του παραθύρου. Επιλέξτε την καρτέλα Γενικά για να ξεκινήσετε με τη ρύθμιση των γενικών ρυθμίσεων ασφαλείας του Mac σας.

Η γενική ενότητα του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας ελέγχει μια σειρά βασικών αλλά σημαντικών ρυθμίσεων ασφαλείας για το Mac. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε τι κάνει κάθε ρύθμιση και πώς να κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποφασίσετε εάν χρειάζεστε τα βελτιωτικά ασφαλείας που είναι διαθέσιμα από το παράθυρο προτίμησης ασφαλείας.

Αν μοιράζεστε το Mac με άλλους ή το Mac σας βρίσκεται σε ένα μέρος όπου οι άλλοι μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, ίσως να θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυτές.

Γενικές ρυθμίσεις ασφαλείας Mac

Για να μπορέσετε να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές, πρέπει πρώτα να πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας με το Mac.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας.

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης διαχειριστή . Καταχωρίστε τις ζητούμενες πληροφορίες και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Το εικονίδιο κλειδώματος θα αλλάξει σε κατάσταση ξεκλειδώματος. Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Απαιτείται κωδικός πρόσβασης: Αν τοποθετήσετε εδώ ένα σημάδι ελέγχου, τότε εσείς (ή οποιοσδήποτε επιχειρεί να χρησιμοποιήσετε το Mac σας) θα σας ζητηθεί να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης για τον τρέχοντα λογαριασμό για να τερματίσετε τον ύπνο ή μια ενεργή προφύλαξη οθόνης. Αυτό είναι ένα καλό βασικό μέτρο ασφαλείας που μπορεί να κρατήσει τα αδιάκριτα μάτια από το να βλέπεις τι εργάζεσαι επί του παρόντος ή από την πρόσβαση στα δεδομένα του λογαριασμού σου.

Αν επιλέξετε αυτήν την επιλογή, μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε ένα χρονικό διάστημα πριν να χρειαστεί ο κωδικός πρόσβασης. Προτείνω να επιλέξετε ένα διάστημα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείτε να βγείτε από μια περίοδο λειτουργίας ύπνου ή οθόνης που ξεκινά απροσδόκητα, χωρίς να χρειάζεται να δώσετε κωδικό πρόσβασης. Πέντε δευτερόλεπτα ή 1 λεπτό είναι καλές επιλογές.

Απενεργοποίηση αυτόματης σύνδεσης: Αυτή η επιλογή απαιτεί από τους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους με τον κωδικό πρόσβασής τους κάθε φορά που συνδέονται.

Απαιτήστε έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε κάθε παράθυρο Προτιμήσεις συστήματος: Με αυτή την επιλογή επιλεγμένη, οι χρήστες πρέπει να δώσουν το αναγνωριστικό λογαριασμού τους και τον κωδικό πρόσβασής τους κάθε φορά που επιχειρούν να αλλάξουν οποιαδήποτε ασφαλής προτίμηση συστήματος. Κανονικά, ο πρώτος έλεγχος ταυτότητας ξεκλειδώνει όλες τις ασφαλείς προτιμήσεις συστήματος.

Αποσύνδεση μετά από xx λεπτά αδράνειας: Αυτή η επιλογή σάς επιτρέπει να επιλέξετε ένα καθορισμένο ποσό αδράνειας, μετά τον οποίο ο λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος αυτήν τη στιγμή θα αποσυνδεθεί αυτόματα.

Χρησιμοποιήστε ασφαλή εικονική μνήμη: Η επιλογή αυτής της επιλογής θα αναγκάσει τα δεδομένα RAM που είναι γραμμένα στη μονάδα σκληρού σας δίσκου να κρυπτογραφηθούν για πρώτη φορά. Αυτό ισχύει τόσο για τη χρήση της εικονικής μνήμης όσο και για την κατάσταση αναστολής όταν το περιεχόμενο της μνήμης RAM είναι γραμμένο στον σκληρό σας δίσκο.

Απενεργοποίηση υπηρεσιών τοποθεσίας: Η επιλογή αυτής της επιλογής θα εμποδίσει το Mac σας να παρέχει δεδομένα θέσης σε οποιαδήποτε εφαρμογή που ζητά τις πληροφορίες.

Κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά προειδοποιήσεων για να καταργήσετε δεδομένα τοποθεσίας που χρησιμοποιούνται ήδη από εφαρμογές.

Απενεργοποίηση δέκτη υπέρυθρου τηλεχειριστηρίου: Εάν ο υπολογιστής σας Mac είναι εξοπλισμένος με δέκτη IR, αυτή η επιλογή θα απενεργοποιήσει τον δέκτη, αποτρέποντας κάθε συσκευή IR να στέλνει εντολές στο Mac σας.

03 του 04

Χρησιμοποιώντας το παράθυρο προτιμήσεων ασφαλείας Mac - Ρυθμίσεις FileVault

Το FileVault μπορεί να είναι πολύ βολικό για όσους έχουν φορητές υπολογιστές Mac που ανησυχούν για απώλεια ή κλοπή.

Το FileVault χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης 128-bit (AES-128) για την προστασία των δεδομένων χρήστη από αδιάκριτα μάτια. Η κρυπτογράφηση του κεντρικού φακέλου καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρήστη στο Mac χωρίς το όνομα λογαριασμού και τον κωδικό πρόσβασης.

Το FileVault μπορεί να είναι πολύ βολικό για όσους έχουν φορητές υπολογιστές Mac που ανησυχούν για απώλεια ή κλοπή. Όταν είναι ενεργοποιημένο το FileVault, ο αρχικός φάκελός σας γίνεται κρυπτογραφημένη εικόνα δίσκου που έχει τοποθετηθεί για πρόσβαση μετά την είσοδό σας. Όταν αποσυνδεθείτε, απενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε, η εικόνα του αρχικού φακέλου είναι αποσυναρμολογημένη και δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Όταν ενεργοποιείτε για πρώτη φορά το FileVault, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διαδικασία κρυπτογράφησης μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Το Mac σας μετατρέπει όλα τα δεδομένα του φακέλου προέλευσης στην κρυπτογραφημένη εικόνα δίσκου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κρυπτογράφησης, ο υπολογιστής σας Mac θα κρυπτογραφήσει και θα αποκρυπτογραφήσει μεμονωμένα αρχεία, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ποινή απόδοσης, μία που σπάνια θα παρατηρήσετε, εκτός από την πρόσβαση σε πολύ μεγάλα αρχεία.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του FileVault, επιλέξτε την καρτέλα FileVault στο παράθυρο Προτιμήσεις ασφαλείας.

Ρύθμιση του FileVault

Για να μπορέσετε να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές, πρέπει πρώτα να πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας με το Mac.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας.

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης διαχειριστή. Καταχωρίστε τις ζητούμενες πληροφορίες και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Το εικονίδιο κλειδώματος θα αλλάξει σε κατάσταση ξεκλειδώματος. Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Ορισμός κύριου κωδικού πρόσβασης: Ο κύριος κωδικός πρόσβασης είναι ασφαλής. Σας επιτρέπει να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης χρήστη σε περίπτωση που ξεχάσετε τις πληροφορίες σύνδεσης. Ωστόσο, εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη και τον κύριο κωδικό πρόσβασης, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα χρήστη.

Ενεργοποίηση του FileVault: Αυτό θα ενεργοποιήσει το σύστημα κρυπτογράφησης FileVault για το λογαριασμό χρήστη σας. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού σας και στη συνέχεια θα λάβετε τις ακόλουθες επιλογές:

Χρήση ασφαλούς διαγραφής: Αυτή η επιλογή αντικαθιστά τα δεδομένα όταν αδειάζετε τον κάδο απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα κατακερματισμένα δεδομένα δεν είναι εύκολα ανακτήσιμα.

Χρησιμοποιήστε ασφαλή εικονική μνήμη: Η επιλογή αυτής της επιλογής θα αναγκάσει τα δεδομένα RAM που είναι γραμμένα στη μονάδα σκληρού σας δίσκου να κρυπτογραφηθούν για πρώτη φορά.

Όταν ενεργοποιήσετε το αρχείο FileVault, θα καταργηθεί η σύνδεση ενώ το Mac σας κρυπτογραφεί τα δεδομένα του φακέλου του σπιτιού σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά, ανάλογα με το μέγεθος του αρχικού σας φακέλου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κρυπτογράφησης, το Mac θα εμφανίσει την οθόνη σύνδεσης, από την οποία μπορείτε να καταχωρίσετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας για να συνδεθείτε.

04 του 04

Χρήση του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας για Mac - Ρύθμιση του τείχους προστασίας του Mac

Το τείχος προστασίας εφαρμογών διευκολύνει τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων του τείχους προστασίας. Αντί να χρειάζεται να γνωρίζετε ποιες θύρες και πρωτόκολλα είναι απαραίτητα, μπορείτε απλά να καθορίσετε ποιες εφαρμογές έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν εισερχόμενη ή εξερχόμενη σύνδεση.

Το Mac σας περιλαμβάνει ένα προσωπικό τείχος προστασίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε συνδέσεις δικτύου ή Internet. Το τείχος προστασίας του Mac βασίζεται σε ένα τυπικό τείχος προστασίας UNIX που ονομάζεται ipfw. Αυτό είναι ένα καλό, αν και βασικό, firewall φιλτραρίσματος πακέτων. Σε αυτό το βασικό τείχος προστασίας, η Apple προσθέτει ένα σύστημα φίλτρου υποδοχής, γνωστό και ως τείχος προστασίας εφαρμογών. Το τείχος προστασίας εφαρμογών διευκολύνει τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων του τείχους προστασίας. Αντί να χρειάζεται να γνωρίζετε ποιες θύρες και πρωτόκολλα είναι απαραίτητα, μπορείτε απλά να προσδιορίσετε ποιες εφαρμογές έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν εισερχόμενες ή εξερχόμενες συνδέσεις.

Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε την καρτέλα Τείχος προστασίας στο παράθυρο Προτιμήσεις ασφαλείας.

Ρύθμιση του τείχους προστασίας του Mac

Για να μπορέσετε να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές, πρέπει πρώτα να πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας με το Mac.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου προτιμήσεων ασφαλείας.

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης διαχειριστή. Καταχωρίστε τις ζητούμενες πληροφορίες και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Το εικονίδιο κλειδώματος θα αλλάξει σε κατάσταση ξεκλειδώματος. Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Έναρξη: Αυτό το κουμπί θα ξεκινήσει το τείχος προστασίας του Mac. Μόλις ξεκινήσει το τείχος προστασίας, το κουμπί "Έναρξη" θα αλλάξει σε ένα κουμπί "Διακοπή".

Για προχωρημένους: Κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί θα μπορείτε να ορίσετε τις επιλογές για το τείχος προστασίας του Mac. Το κουμπί "Για προχωρημένους" είναι ενεργοποιημένο μόνο όταν είναι ενεργοποιημένο το τείχος προστασίας.

Προχωρημένες επιλογές

Αποκλεισμός όλων των εισερχόμενων συνδέσεων: Επιλέγοντας αυτήν την επιλογή, το τείχος προστασίας θα αποτρέψει τυχόν εισερχόμενες συνδέσεις σε μη βασικές υπηρεσίες. Οι βασικές υπηρεσίες όπως ορίζονται από την Apple είναι:

Configd: Επιτρέπει την εμφάνιση υπηρεσιών DHCP και άλλων ρυθμίσεων δικτύου.

mDNSResponder: Επιτρέπει στο πρωτόκολλο Bonjour να λειτουργεί.

ρακέτα: Επιτρέπει στο IPSec (Ασφάλεια πρωτοκόλλου Internet) να λειτουργεί.

Αν επιλέξετε να αποκλείσετε όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις, οι περισσότερες υπηρεσίες αρχείων, οθονών και εκτύπωσης δεν θα λειτουργούν πλέον.

Αυτόματη ενεργοποίηση του υπογεγραμμένου λογισμικού για λήψη εισερχόμενων συνδέσεων: Όταν επιλεγεί, αυτή η επιλογή θα προσθέσει αυτόματα εφαρμογές λογισμικού που έχουν υπογράψει ασφαλώς στη λίστα εφαρμογών που επιτρέπεται να δέχονται συνδέσεις από εξωτερικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του Internet.

Μπορείτε να προσθέσετε με μη αυτόματο τρόπο εφαρμογές στη λίστα φίλτρων εφαρμογών του τείχους προστασίας χρησιμοποιώντας το κουμπί συν (+). Ομοίως, μπορείτε να καταργήσετε εφαρμογές από τη λίστα χρησιμοποιώντας το πλήκτρο μείον (-).

Ενεργοποίηση λειτουργίας μυστικότητας: Όταν είναι ενεργοποιημένη, αυτή η ρύθμιση θα αποτρέψει το Mac να αποκρίνεται σε ερωτήματα επισκεψιμότητας από το δίκτυο. Αυτό θα κάνει το Mac σας να φαίνεται ανύπαρκτο σε ένα δίκτυο.