Χρησιμοποιήστε το Βιβλίο γραμματοσειρών για να εγκαταστήσετε και να διαγράψετε τις γραμματοσειρές στο Mac

Το Βιβλίο γραμματοσειρών μπορεί να διαχειριστεί όλες τις ανάγκες γραμματοσειράς Mac

Το Βιβλίο γραμματοσειρών αποτελεί τον τυπικό τρόπο διαχείρισης των γραμματοσειρών στο OS X από το OS X 10.3 (Panther) . Υπάρχουν ορισμένα συστήματα διαχείρισης γραμματοσειρών τρίτων, αλλά το Βιβλίο γραμματοσειρών παρέχει τις περισσότερες από τις λειτουργίες που χρειάζονται οι χρήστες Mac, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσθήκης, διαγραφής και διαχείρισης γραμματοσειρών.

Το Mac έρχεται με μια σειρά προ-εγκατεστημένων γραμματοσειρών, αλλά είναι μόνο ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων δυνατοτήτων. Εκτός από τις εμπορικές γραμματοσειρές, υπάρχουν διαθέσιμες εκατοντάδες δωρεάν γραμματοσειρές στον ιστό.

Η απόκτηση νέων γραμματοσειρών είναι εύκολη. η εγκατάσταση τους είναι εξίσου εύκολη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε με το χέρι, να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης γραμματοσειρών που περιλαμβάνεται σε πολλές γραμματοσειρές, να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης τρίτου μέρους ή να χρησιμοποιήσετε το Βιβλίο γραμματοσειρών.

Δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το Βιβλίο γραμματοσειρών και να το χρησιμοποιήσετε για να εγκαταστήσετε και να διαγράψετε γραμματοσειρές.

Ρύθμιση προτιμήσεων του βιβλίου γραμματοσειρών

Το Βιβλίο γραμματοσειρών παρέχει δύο επιλογές για την εγκατάσταση γραμματοσειρών. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς (η προεπιλογή) ή μπορείτε να εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας. Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη θέση εγκατάστασης, κάντε κλικ στο μενού Γραμματοσειρά και επιλέξτε Προτιμήσεις. Από το αναπτυσσόμενο μενού Προεπιλεγμένη εγκατάσταση τοποθεσίας, επιλέξτε Υπολογιστής.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Βιβλίο γραμματοσειρών για να επικυρώσετε τις γραμματοσειρές πριν τις εγκαταστήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τα αρχεία γραμματοσειρών. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι να επικυρώσετε τις γραμματοσειρές πριν από την εγκατάσταση. συνιστούμε να διατηρήσετε την προεπιλεγμένη ρύθμιση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικύρωση των γραμματοσειρών, ανατρέξτε στο ακόλουθο άρθρο: Χρήση της γραμματοσειράς για την επικύρωση των γραμματοσειρών

Η επιλογή αυτόματης ενεργοποίησης γραμματοσειρών θα ενεργοποιήσει τις γραμματοσειρές (αν είναι διαθέσιμες στον υπολογιστή σας) για οποιαδήποτε εφαρμογή που χρειάζεται ειδικές γραμματοσειρές, ακόμη και αν δεν έχετε εγκαταστήσει τις γραμματοσειρές με το βιβλίο γραμματοσειρών. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να έχετε το Font Book να σας ζητήσει να ενεργοποιήσετε αυτόματα τις γραμματοσειρές επιλέγοντας "Ask me before activation".

Τέλος, το Βιβλίο γραμματοσειρών μπορεί να σας ειδοποιήσει εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τυχόν γραμματοσειρές συστήματος που χρησιμοποιεί το OS X για την εμφάνιση του κειμένου στην οθόνη. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και σας συνιστούσαμε να την αφήσετε επιλεγμένη.

Εγκατάσταση γραμματοσειρών με βιβλίο γραμματοσειράς

Το Mac OS X υποστηρίζει μορφές γραμματοσειρών τύπου 1 (PostScript), TrueType (.ttf), Συλλογή TrueType (.ttc), OpenType (.tf), .dfont και Multiple Master (OS X 10.2 και μεταγενέστερες). Πολλές γραμματοσειρές που είναι διαθέσιμες για λήψη από τον ιστό περιγράφονται ως γραμματοσειρές Windows, αλλά αν βρίσκονται σε μία από τις μορφές γραμματοσειρών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, θα πρέπει να λειτουργούν επίσης καλά με το Mac.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Εάν δεν εγκαταλείψετε μια εφαρμογή πριν να εγκαταστήσετε μια νέα γραμματοσειρά, ίσως χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση της εφαρμογής πριν εμφανιστεί η νέα γραμματοσειρά.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές με μη αυτόματο τρόπο, όπως εξηγούμε στην παρακάτω συμβουλή: Πώς να εγκαταστήσετε τις γραμματοσειρές στο OS X

Αλλά θα έχετε περισσότερο έλεγχο των γραμματοσειρών σας εάν χρησιμοποιείτε το Font Book (ή ένα πρόγραμμα διαχείρισης γραμματοσειρών τρίτου μέρους) για να τα εγκαταστήσετε. Το Βιβλίο γραμματοσειρών μπορεί να επικυρώσει μια γραμματοσειρά πριν την εγκαταστήσει, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το αρχείο, το οποίο είναι ένα άλλο σημείο υπέρ του. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Βιβλίο γραμματοσειρών για να επικυρώσετε γραμματοσειρές που είναι ήδη εγκατεστημένες.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια γραμματοσειρά κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο γραμματοσειράς, το οποίο θα εκκινήσει το Βιβλίο γραμματοσειρών και θα εμφανίσει μια προεπισκόπηση της γραμματοσειράς. Κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση γραμματοσειράς στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου προεπισκόπησης για να εγκαταστήσετε τη γραμματοσειρά.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη γραμματοσειρά και να εγκαταστήσετε τη γραμματοσειρά από εκεί. Θα βρείτε Βιβλίο γραμματοσειρών στο / Applications / Book Font. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε Εφαρμογές από το μενού Μετάβαση και, στη συνέχεια, εντοπίστε και κάντε διπλό κλικ στην εφαρμογή "Βιβλίο γραμματοσειρών".

Για να εγκαταστήσετε μια γραμματοσειρά, κάντε κλικ στο μενού Αρχείο και επιλέξτε Προσθήκη γραμματοσειρών. Εντοπίστε τη γραμματοσειρά προορισμού και κάντε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα. Το Βιβλίο γραμματοσειρών θα εγκαταστήσει τη γραμματοσειρά.

Κατάργηση γραμματοσειρών με βιβλίο γραμματοσειράς

Εκκίνηση Βιβλίου γραμματοσειρών. Κάντε κλικ στη γραμματοσειρά προορισμού για να την επιλέξετε, στη συνέχεια από το μενού Αρχείο, επιλέξτε Κατάργηση (όνομα γραμματοσειράς). Όταν το βιβλίο γραμματοσειράς σας ρωτά εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να καταργήσετε την επιλεγμένη γραμματοσειρά, κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με μια γραμματοσειρά

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με μια γραμματοσειρά, όπως τον τόπο εγκατάστασης, τον τύπο της γραμματοσειράς (OpenType, TrueType κ.λπ.), τον κατασκευαστή, τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και άλλες πληροφορίες, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, ανάλογα με την έκδοση του OS X που έχετε εγκαταστήσει.

Πληροφορίες γραμματοσειράς: OS X Mavericks και νωρίτερα

Επιλέξτε το όνομα ή την οικογένεια γραμματοσειράς όπως εμφανίζεται στο Βιβλίο γραμματοσειρών.

Επιλέξτε Εμφάνιση πληροφοριών γραμματοσειράς από το μενού Προεπισκόπηση.

Πληροφορίες γραμματοσειράς: OS X Yosemite και αργότερα

Επιλέξτε το όνομα ή την οικογένεια γραμματοσειράς στο Βιβλίο γραμματοσειρών.

Επιλέξτε Εμφάνιση πληροφοριών γραμματοσειράς από το μενού Προβολή ή κάντε κλικ στο εικονίδιο Πληροφορίες στη γραμμή εργαλείων του γραμματοσειρά.

Προεπισκόπηση και εκτύπωση δειγμάτων

Αν θέλετε να κάνετε προεπισκόπηση γραμματοσειρών ή να εκτυπώσετε δείγματα γραμματοσειρών, το παρακάτω άρθρο μπορεί να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση: Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο γραμματοσειρών για την Προεπισκόπηση των γραμματοσειρών και την εκτύπωση των δειγμάτων γραμματοσειρών .