Πώς να φιλτράρετε τις διευθύνσεις MAC για να αποκλείσετε συσκευές στο δίκτυό σας

Σταματήστε τις άγνωστες συσκευές από τη σύνδεση στο ασύρματο δίκτυό σας

Εάν έχετε αλλάξει τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης και το SSID στο δρομολογητή σας, έχετε ήδη συνδέσει ένα κομμάτι του παζλ ασφαλείας που ένας εισβολέας θα πρέπει να σπάσει πριν να μπει στο δίκτυό σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σταματήσετε εκεί όταν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Οι περισσότεροι ασύρματοι δρομολογητές δικτύου και σημεία πρόσβασης σας επιτρέπουν να φιλτράρετε τις συσκευές με βάση τη διεύθυνση MAC τους, η οποία είναι η φυσική διεύθυνση που έχει μια συσκευή. Αν ενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα διεύθυνσης MAC , επιτρέπεται να συνδέονται μόνο οι συσκευές με διευθύνσεις MAC που έχουν διαμορφωθεί στον ασύρματο δρομολογητή ή στο σημείο πρόσβασης.

Η διεύθυνση MAC είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό για υλικό δικτύωσης, όπως προσαρμογείς ασύρματου δικτύου . Παρόλο που είναι σίγουρα δυνατή η παραποίηση της διεύθυνσης MAC, έτσι ώστε ο εισβολέας να μπορεί να προσποιείται ότι είναι εξουσιοδοτημένος χρήστης, κανένας περιστασιακός χάκερ ή περίεργος snooper θα πάει σε τέτοιο μήκος, έτσι ώστε το φιλτράρισμα MAC θα σας προστατεύσει από την πλειοψηφία των χρηστών.

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι τύποι φιλτραρίσματος που μπορούν να γίνουν σε δρομολογητή που είναι διαφορετικοί από το φιλτράρισμα MAC. Για παράδειγμα, το φιλτράρισμα περιεχομένου είναι όταν εμποδίζετε τη μετάβαση ορισμένων λέξεων-κλειδιών ή διευθύνσεων URL ιστότοπου μέσω του δικτύου.

Πώς να βρείτε τη διεύθυνση MAC σας στα Windows

Αυτή η τεχνική θα λειτουργήσει σε όλες τις εκδόσεις των Windows:

  1. Ανοίξτε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Win + R. Δηλαδή, το κλειδί των Windows και το πλήκτρο R.
  2. Πληκτρολογήστε cmd σε αυτό το μικρό παράθυρο που ανοίγει. Αυτό θα ανοίξει τη γραμμή εντολών .
  3. Πληκτρολογήστε ipconfig / all στο παράθυρο "Γραμμή εντολών".
  4. Πατήστε Enter για να υποβάλετε την εντολή. Θα πρέπει να δείτε ένα σωρό κείμενο να εμφανίζεται μέσα σε αυτό το παράθυρο.
  5. Βρείτε τη γραμμή με την ένδειξη Φυσική διεύθυνση ή φυσική διεύθυνση πρόσβασης . Αυτή είναι η διεύθυνση MAC για αυτόν τον προσαρμογέα.


Εάν έχετε περισσότερους από έναν προσαρμογείς δικτύου, θα πρέπει να εξετάσετε τα αποτελέσματα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τη διεύθυνση MAC από το σωστό προσαρμογέα. Θα υπάρχει διαφορετικό για τον ενσύρματο προσαρμογέα δικτύου και το ασύρματο σας.

Πώς να φιλτράρετε τις διευθύνσεις MAC στον δρομολογητή σας

Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατόχου σας για το δρομολογητή ασύρματου δικτύου ή το σημείο πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις οθόνες διαμόρφωσης και διαχείρισης και να ενεργοποιήσετε και να διαμορφώσετε φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC για να προστατεύσετε το ασύρματο δίκτυό σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε δρομολογητή TP-Link, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες στον ιστότοπό του για να διαμορφώσετε το φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC χωρίς σύνδεση. Ορισμένοι δρομολογητές NETGEAR διατηρούν τη ρύθμιση στην οθόνη ADVANCED> Security> Access Control . Το φιλτράρισμα MAC σε δρομολογητή Comtrend AR-5381u γίνεται μέσω του μενού Wireless> MAC Filter όπως βλέπετε εδώ.

Για να βρείτε τις σελίδες υποστήριξης για τον συγκεκριμένο δρομολογητή σας, απλά κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη μάρκα και το μοντέλο, όπως το "φιλτράρισμα MAC NETGEAR R9000".

Δείτε τις σελίδες της D-Link , Linksys , Cisco και NETGEAR για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εύρεση των εγγράφων υποστήριξης για αυτούς τους κατασκευαστές δρομολογητών.