Εισαγωγή στους προσαρμογείς δικτύων υπολογιστών

Ένας προσαρμογέας δικτύου επιτρέπει σε μια ηλεκτρονική συσκευή να διασυνδέεται με ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών.

Τύποι προσαρμογείς δικτύου

Ένας προσαρμογέας δικτύου είναι μια μονάδα υλικού υπολογιστή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι προσαρμογέων υλικού:

Οι προσαρμογείς είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να συμπεριλάβετε κατά την κατασκευή ενός δικτύου . Κάθε κοινός προσαρμογέας υποστηρίζει είτε πρότυπα Wi-Fi (ασύρματα) είτε Ethernet (ενσύρματα). Οι προσαρμογείς ειδικού σκοπού που υποστηρίζουν πολύ εξειδικευμένα πρωτόκολλα δικτύου υπάρχουν επίσης, αλλά δεν υπάρχουν στα σπίτια ή στα περισσότερα δίκτυα επιχειρήσεων .

Προσδιορίστε εάν υπάρχει ένας προσαρμογέας δικτύου

Οι νεότεροι υπολογιστές περιλαμβάνουν συχνά έναν προσαρμογέα δικτύου όταν πωλούνται. Προσδιορίστε αν ένας υπολογιστής διαθέτει ήδη έναν προσαρμογέα δικτύου ως εξής:

Αγορά ενός προσαρμογέα δικτύου

Ένας προσαρμογέας δικτύου μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά από τους περισσότερους κατασκευαστές που προμηθεύουν δρομολογητές και άλλες μορφές εξοπλισμού δικτύωσης . Κατά την αγορά ενός προσαρμογέα δικτύου , ορισμένοι προτιμούν να επιλέξουν το εμπορικό σήμα προσαρμογέα που ταιριάζει με το δρομολογητή τους. Για να γίνει αυτό, οι κατασκευαστές πωλούν μερικές φορές έναν ή δύο προσαρμογείς δικτύου μαζί με ένα δρομολογητή σε μια δέσμη που ονομάζεται κιτ οικιακού δικτύου . Από τεχνική άποψη, όμως, οι προσαρμογείς δικτύου προσφέρουν πολύ παρόμοια λειτουργικότητα σύμφωνα με το πρότυπο Ethernet ή Wi-Fi που υποστηρίζουν.

Εγκατάσταση προσαρμογέα δικτύου

Η εγκατάσταση οποιουδήποτε υλικού προσαρμογέα δικτύου περιλαμβάνει δύο βήματα:

  1. Συνδέστε το υλικό προσαρμογέα στον υπολογιστή
  2. Εγκατάσταση οποιουδήποτε απαιτούμενου λογισμικού που σχετίζεται με τον προσαρμογέα

Για τους προσαρμογείς PCI, προτού προχωρήσετε στην εγκατάσταση, αφαιρέστε πρώτα τον υπολογιστή και αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του. Ένας προσαρμογέας PCI είναι μια κάρτα που χωρά σε μια μεγάλη, στενή υποδοχή μέσα στον υπολογιστή. Η θήκη του υπολογιστή πρέπει να ανοιχτεί και η κάρτα να είναι σταθερά τοποθετημένη σε αυτήν την υποδοχή.

Άλλοι τύποι συσκευών προσαρμογέα δικτύου μπορούν να συνδεθούν ενώ ο υπολογιστής λειτουργεί κανονικά. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών ανιχνεύουν αυτόματα το πρόσφατα συνδεδεμένο υλικό και ολοκληρώνουν τη βασική εγκατάσταση λογισμικού που απαιτείται.

Ωστόσο, ορισμένοι προσαρμογείς δικτύου απαιτούν επιπρόσθετη εγκατάσταση λογισμικού. Ένας τέτοιος προσαρμογέας θα συνοδεύεται συχνά από ένα CD-ROM που περιέχει τα μέσα εγκατάστασης. Εναλλακτικά, το απαραίτητο λογισμικό μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν από τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο με προσαρμογέα δικτύου περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής που επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να επικοινωνεί με το υλικό. Επιπλέον, μπορεί να παρέχεται και βοηθητικό πρόγραμμα διαχείρισης λογισμικού που παρέχει διεπαφή χρήστη για προηγμένη διαμόρφωση και αντιμετώπιση προβλημάτων του υλικού. Αυτά τα βοηθητικά προγράμματα συσχετίζονται συνήθως με προσαρμογείς ασύρματου δικτύου Wi-Fi.

Οι προσαρμογείς δικτύου μπορούν κανονικά να απενεργοποιηθούν μέσω του λογισμικού τους. Η απενεργοποίηση ενός προσαρμογέα παρέχει μια βολική εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση του. Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου είναι καλύτερα απενεργοποιημένοι όταν δεν χρησιμοποιούνται, για λόγους ασφαλείας.

Εικονικοί προσαρμογείς δικτύου

Ορισμένοι τύποι προσαρμογέων δικτύου δεν έχουν συνιστώσα υλικού, αλλά αποτελούνται μάλλον από λογισμικό μόνο. Αυτά ονομάζονται συχνά εικονικοί προσαρμογείς σε αντίθεση με έναν φυσικό προσαρμογέα. Οι εικονικοί προσαρμογείς βρίσκονται συνήθως σε εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) . Ένας εικονικός προσαρμογέας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ερευνητικούς υπολογιστές ή διακομιστές πληροφορικής που εκτελούν τεχνολογία εικονικής μηχανής.

Περίληψη

Ο προσαρμογέας δικτύου αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο στην ενσύρματη όσο και στην ασύρματη δικτύωση υπολογιστών. Οι προσαρμογείς συνδέουν μια υπολογιστική συσκευή (συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των διακομιστών εκτύπωσης και των κονσολών παιχνιδιών) στο δίκτυο επικοινωνίας. Οι περισσότεροι προσαρμογείς δικτύου είναι μικρά κομμάτια φυσικού υλικού, αν και υπάρχουν και εικονικοί προσαρμογείς μόνο λογισμικού. Μερικές φορές ένας προσαρμογέας δικτύου πρέπει να αγοράζεται ξεχωριστά, αλλά συχνά ο προσαρμογέας είναι ενσωματωμένος σε μια υπολογιστική συσκευή, ειδικά νεότερες συσκευές. Η εγκατάσταση ενός προσαρμογέα δικτύου δεν είναι δύσκολη και συχνά είναι μια απλή λειτουργία "plug and play" του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή.

Προσαρμογείς ασύρματου δικτύου - Περιήγηση προϊόντος