Επεξήγηση του WINS, της Υπηρεσίας Ονομάτων Διαδικτύου των Windows

Τα κέρδη βοηθούν δίκτυα με πελάτες που χρησιμοποιούν ονόματα netbios

Το WINS είναι μια υπηρεσία ανάλυσης ονομάτων για δίκτυα των Windows που χαρτογραφεί ονόματα ονομάτων σε ένα δίκτυο στις διευθύνσεις IP του δικτύου τους. Σύντομη για την υπηρεσία Windows Internet Naming Service, το WINS μετατρέπει τα ονόματα NetBIOS σε διευθύνσεις IP σε ένα LAN ή WAN .

Το WINS απαιτείται σε οποιοδήποτε δίκτυο με πελάτες που μας έχουν ονόματα NetBIOS. Αυτό ισχύει κυρίως για παλαιότερες εφαρμογές και μηχανές που εκτελούν παλαιότερες εκδόσεις των Windows, εκείνες που κυκλοφόρησαν πριν από τα Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003.

Όπως το DNS , το WINS χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα πελάτη / διακομιστή για να διατηρεί τη χαρτογράφηση των ονομάτων υπολογιστών σε διευθύνσεις. Οι υπολογιστές-πελάτες των Windows μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να χρησιμοποιούν πρωτεύοντες και δευτερεύοντες διακομιστές WINS που ενημερώνουν δυναμικά τις αντιστοιχίσεις ονόματος / διευθύνσεων καθώς οι υπολογιστές συνδέονται και εξέρχονται από το δίκτυο. Η δυναμική συμπεριφορά του WINS σημαίνει ότι υποστηρίζει επίσης δίκτυα που χρησιμοποιούν DHCP .

Αρχιτεκτονική WINS

Το σύστημα WINS αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία:

Εκτός από αυτά τα στοιχεία, υπάρχει επίσης η βάση δεδομένων WINS, η οποία είναι το όνομα "map", η δυναμικά ενημερωμένη λίστα των ονομάτων NetBIOS και των σχετικών διευθύνσεων IP.

Σε ειδικές περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχει διακομιστής μεσολάβησης WINS, ο οποίος είναι άλλος τύπος προγράμματος-πελάτη που μπορεί να ενεργήσει για λογαριασμό υπολογιστών που δεν είναι ενεργοποιημένοι με WINS.