Επεξεργασία ρυθμίσεων ασφαλείας μακροεντολών για το Microsoft Office Word

Οι μακροεντολές για το MS Word είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Οι μακροεντολές είναι προσαρμοσμένες καταγραφές προσαρμοσμένων εντολών και ενεργειών που πρέπει να εκτελεστούν στο Word που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη βελτιστοποίηση των εργασιών που εκτελούνται συχνά. Κατά την εγγραφή μιας μακροεντολής, μπορείτε είτε να αντιστοιχίσετε τη μακροεντολή σε ένα συνδυασμό συντόμευσης πληκτρολογίου είτε σε ένα κουμπί πάνω από την κορδέλα.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις ασφαλείας

Το ένα μειονέκτημα της χρήσης μακροεντολών είναι ότι υπάρχει ένα ορισμένο ποσό κινδύνου που εμπλέκεται όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε μακροεντολές που κατεβάζετε από το διαδίκτυο από συχνά φορές, μακροεντολές από άγνωστες πηγές ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλους κώδικες και διαδικασίες.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για την προστασία του υπολογιστή σας από κακόβουλες μακροεντολές, είτε χρησιμοποιείτε το Microsoft Office Word 2003, το 2007, το 2010 ή το 2013. Το προεπιλεγμένο επίπεδο ασφάλειας μακροεντολών στο Word έχει οριστεί σε "Υψηλή". Αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι εάν μια μακροεντολή δεν πληρούν μία από τις ακόλουθες δύο απαιτήσεις, το Microsoft Office Word δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση.

  1. Η μακροεντολή που προσπαθείτε να εκτελέσετε πρέπει να έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το αντίγραφο του Microsoft Office Word που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.
  2. Η μακροεντολή που προσπαθείτε να εκτελέσετε πρέπει να έχει ψηφιακή υπογραφή από μια επαληθευμένη και αξιόπιστη πηγή.

Ο λόγος για τον οποίο έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα ασφάλειας είναι ότι οι άνθρωποι ανέφεραν ότι ο κακόβουλος κώδικας εμφυτεύτηκε στη Microsoft μακροχρόνια. Ενώ αυτή η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι ιδανική για την προστασία των περισσότερων χρηστών, θα σας κάνει λίγο πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσετε μακροεντολές από άλλες πηγές που ενδέχεται να μην διαθέτουν ψηφιακά πιστοποιητικά. Υπάρχει όμως μια λύση για όσους από εμάς χρειάζονται πιο χαλαρή ασφάλεια.

Κατά την επεξεργασία των επιπέδων ασφαλείας μακροεντολών σε οποιαδήποτε έκδοση του Word, συστήνω ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη χαμηλή ρύθμιση και, αντίθετα, να επιλέξετε τη ρύθμιση Μεσαίο. Αυτό θα σας διδάξουμε να κάνετε για όλες τις εκδόσεις του Word.

Word 2003

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας μακροεντολών από υψηλή σε μεσαία στο Word 2003 και παλαιότερες, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Κάντε κλικ στο μενού "Εργαλεία" και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Επιλογές"
  2. Στο προκύπτον παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στο "Ασφάλεια" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Ασφάλεια μακροεντολών"
  3. Στη συνέχεια, επιλέξτε "Μέσο" από την καρτέλα "Επίπεδο ασφαλείας" και πατήστε "OK"

Αφού αλλάξετε τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να κλείσετε το Microsoft Office Word για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Word 2007

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας μακροεντολών από Υψηλό σε Μεσαίο χρησιμοποιώντας το Κέντρο Trust στο Word 2007, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Office στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου.
  2. Επιλέξτε "Επιλογές λέξεων" στο κάτω μέρος της λίστας στα δεξιά.
  3. Ανοίξτε το "Κέντρο Εμπιστοσύνης"
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή "Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών με ειδοποίηση" έτσι ώστε οι μακροεντολές να απενεργοποιηθούν, αλλά θα λάβετε ένα αναδυόμενο παράθυρο με το ερώτημα εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε μεμονωμένα τις μακροεντολές.
  5. Κάντε διπλό κλικ στο κουμπί "OK" για να επιβεβαιώσετε τις αλλαγές σας, στη συνέχεια κάντε επανεκκίνηση του Microsoft Office Word 2007.

Word 2010 και αργότερα

Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας μακροεντολών σε Word 2010, 2013 και Office 365, έχετε αρκετές επιλογές.

  1. Πατήστε το πλήκτρο "Αρχείο" όταν βλέπετε τη γραμμή προειδοποίησης
  2. Κάντε κλικ στο "Ενεργοποίηση περιεχομένου" στην περιοχή "Προειδοποίηση ασφαλείας"
  3. Κάντε κλικ στο "Πάντα" στην ενότητα "Ενεργοποίηση όλων των περιεχομένων" για να επισημάνετε το έγγραφο ως αξιόπιστο
  1. Πατήστε "Αρχείο" στην επάνω αριστερή γωνία
  2. Πατήστε το κουμπί "Επιλογές"
  3. Κάντε κλικ στο "Κέντρο εμπιστοσύνης" στη συνέχεια στην επιλογή "Ρυθμίσεις κέντρου εμπιστοσύνης"
  4. Στη σελίδα που εμφανίζεται, κάντε κλικ στην επιλογή "Ρυθμίσεις μακροεντολών"
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή "Απενεργοποίηση όλων των μακροεντολών με ειδοποίηση" έτσι ώστε οι μακροεντολές να απενεργοποιηθούν, αλλά θα λάβετε ένα αναδυόμενο παράθυρο με το ερώτημα εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε μεμονωμένα τις μακροεντολές.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "OK" δύο φορές για να κάνετε τις αλλαγές
  7. Κάντε επανεκκίνηση του Word για να ολοκληρώσετε τις αλλαγές σας