Γιατί πρέπει να φορέσω ειδικά γυαλιά για να παρακολουθώ 3D;

Σας αρέσει ή όχι, χρειάζεστε ειδικά γυαλιά για να παρακολουθήσετε τηλεόραση 3D - Μάθετε γιατί

Η κατασκευή τρισδιάστατων τηλεοράσεων διακόπηκε το 2017 . Παρόλο που υπήρχαν αρκετοί λόγοι για την πτώση του, ένα από τα κύρια επιχειρήματα που προβλήθηκαν για την έλλειψη αποδοχής από πολλούς καταναλωτές ήταν η ανάγκη να φορούν ειδικά γυαλιά και να προστεθεί στη σύγχυση πολλοί καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν γιατί χρειάζονται γυαλιά προβολή εικόνων 3D.

Δύο Μάτια - Δύο Ξεχωριστές Εικόνες

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι, με δύο λειτουργικά μάτια, μπορούν να δουν 3D στον φυσικό κόσμο, είναι ότι τα αριστερά και τα δεξιά μάτια τοποθετούνται σε μια απόσταση μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μάτι να βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα των ίδιων φυσικών αντικειμένων 3D. Όταν τα μάτια μας λαμβάνουν το ανακλώμενο φως που αναπηδά από αυτά τα αντικείμενα, περιέχει όχι μόνο πληροφορίες φωτεινότητας και χρώματος, αλλά και βάθη. Τα μάτια στέλνουν έπειτα αυτές τις μετατοπισμένες εικόνες στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος τους τα συνδυάζει σε μια ενιαία 3D εικόνα. Αυτό μας επιτρέπει όχι μόνο να βλέπουμε σωστά το σχήμα και την υφή των αντικειμένων αλλά και να καθορίζουμε τη σχέση απόστασης μεταξύ μιας σειράς αντικειμένων μέσα σε ένα φυσικό χώρο (προοπτική).

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τηλεοράσεις και οι βιντεοπροβολείς εμφανίζουν εικόνες σε μια επίπεδη επιφάνεια, δεν υπάρχουν φυσικά σημεία βάθους που να μας επιτρέπουν να βλέπουμε σωστά την υφή και την απόσταση. Το βάθος που πιστεύουμε ότι βλέπουμε προέρχεται από τη μνήμη του πώς είδαμε παρόμοια αντικείμενα τοποθετημένα σε πραγματικό περιβάλλον, μαζί με άλλους πιθανούς παράγοντες . Για να δείτε τις εμφανιζόμενες εικόνες σε μια επίπεδη οθόνη σε πραγματικό 3D, πρέπει να κωδικοποιηθούν και να εμφανιστούν στην οθόνη ως δύο εικόνες που έχουν ξεπερασθεί ή επικαλύπτονται και οι οποίες πρέπει να ανασυνδυαστούν σε μία ενιαία 3D εικόνα.

Πώς λειτουργεί το 3D με τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς και γυαλιά

Ο τρόπος εργασίας 3D με τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς είναι ότι υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση ξεχωριστών εικόνων αριστερού και δεξιού ματιού σε φυσικά μέσα, όπως Blu-ray Disc, καλωδιακή / δορυφορική ή ροή. Αυτό το κωδικοποιημένο σήμα αποστέλλεται στη συνέχεια στην τηλεόραση και η τηλεόραση αποκωδικοποιεί το σήμα και εμφανίζει τις πληροφορίες αριστερού και δεξιού ματιού στην οθόνη της τηλεόρασης. Οι αποκωδικοποιημένες εικόνες φαίνονται να μοιάζουν με δύο επικαλυπτόμενες εικόνες που φαίνονται ελαφρώς εκτός εστίασης όταν προβάλλονται χωρίς γυαλιά 3D.

Όταν ένας θεατής βάζει ειδικά γυαλιά, ο φακός πάνω από το αριστερό μάτι βλέπει μια εικόνα, ενώ το δεξιό μάτι βλέπει την άλλη εικόνα. Καθώς οι απαραίτητες αριστερές και δεξιές εικόνες φτάνουν σε κάθε μάτι μέσω των τρισδιάστατων γυαλιών, αποστέλλεται ένα σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο συνδυάζει τις δύο εικόνες σε μία εικόνα με 3D χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, η διαδικασία 3D πραγματικά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας για να σκεφτεί ότι βλέπει μια πραγματική εικόνα 3D.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μια τηλεόραση αποκωδικοποιεί και εμφανίζει την εικόνα 3D, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συγκεκριμένος τύπος γυαλιών για να δείτε σωστά την εικόνα 3D. Μερικοί κατασκευαστές, όταν προσέφεραν 3D τηλεοράσεις (όπως LG και Vizio) χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που απαιτεί τη χρήση παθητικών πολωμένων γυαλιών, ενώ άλλοι κατασκευαστές (όπως η Panasonic και η Samsung) απαιτούσαν τη χρήση γυαλιών Active Shutter Glasses.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας καθενός από τα συστήματα αυτά, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου, ανατρέξτε στο άρθρο που συνοδεύει: Όλα για 3D γυαλιά

Αυτόματες στερεοσκοπικές οθόνες

Τώρα, ορισμένοι από εσάς πιθανώς σκέφτονται ότι υπάρχουν τεχνολογίες που σας επιτρέπουν να βλέπετε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τηλεόραση χωρίς γυαλιά. Τέτοιου είδους πρωτότυπα και ειδικές μονάδες εφαρμογής υπάρχουν, συνήθως αναφέρονται ως "αυτόματες στερεοσκοπικές οθόνες". Οι ενδείξεις αυτές είναι εξαιρετικά ακριβά και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να σταθείτε ή κοντά στο κεντρικό σημείο, επομένως δεν είναι καλές για ομαδική προβολή.

Εντούτοις, σημειώνεται πρόοδος δεδομένου ότι τα τρισδιάστατα γυαλιά 3D είναι διαθέσιμα σε ορισμένα smartphones και φορητές συσκευές παιχνιδιών και έχουν αποδειχθεί σε έναν παράγοντα μορφής οθόνης μεγαλύτερης οθόνης, καθώς η Toshiba, η Sony και η LG παρουσίασαν για πρώτη φορά πρωτότυπο χωρίς γυαλιά 56- ιντσών τρισδιάστατων τηλεοράσεων το 2011 και η Toshiba παρουσίασε ένα βελτιωμένο μοντέλο το 2012 που ήταν διαθέσιμο σε περιορισμένες ποσότητες στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, αλλά έκτοτε έχει διακοπεί.

Από τότε, η Sharp έχει δείξει 3D χωρίς γυαλιά σε αρκετές οθόνες πρωτότυπου και πρωτοπόρος χωρίς γυαλιά, τα Stream TV Networks είναι στην πρώτη γραμμή της προσφοράς τηλεοράσεων χωρίς γυαλιά στον εμπορικό χώρο και το χώρο τυχερών παιχνιδιών , οπότε έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατάργηση το εμπόδιο που πρέπει να φοράτε γυαλιά για να δείτε το 3D σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Επίσης, ισχυρός δικηγόρος 3D, James Cameron πιέζει έρευνα που θα μπορούσε να κάνει γυαλί χωρίς 3D διαθέσιμα για κινηματογράφους εγκαίρως για μία ή περισσότερες από τις επικείμενες συνέχειές του Avatar .

Οι τεχνολογίες αυτόματης στερεοσκοπικής απεικόνισης επιδιώκονται και εφαρμόζονται σε εμπορικούς, βιομηχανικούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς χώρους όπου είναι πολύ πρακτικό και αν και μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε ότι προσφέρεται σε ευρύτερη λιανική βάση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο προτεινόμενο καταναλωτικό προϊόν, το κόστος παραγωγής και η ζήτηση ενδέχεται να καταλήξουν να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες όσον αφορά τη μελλοντική διαθεσιμότητα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα 3D γυαλιά που απαιτούνται είναι η πιο κοινή μέθοδος προβολής του 3D σε μια τηλεόραση ή μέσω ενός βιντεοπροβολέα. Παρόλο που οι νέες τηλεοράσεις 3D δεν είναι πλέον διαθέσιμες, αυτή η επιλογή προβολής είναι διαθέσιμη σε πολλούς βιντεοπροβολείς.

Για περισσότερα σχετικά με αυτό που απαιτείται για την προβολή του 3D, καθώς και για τον τρόπο ρύθμισης ενός περιβάλλοντος 3D home theater, ανατρέξτε στο άρθρο συγγενών μας: Πλήρης οδηγός για την παρακολούθηση 3D στο σπίτι .