Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα στερεοφωνικά ηχεία για την καλύτερη απόδοση

Συμβουλές για σωστή τοποθέτηση στερεοφωνικών ηχείων για εξαιρετικό ήχο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έχετε την καλύτερη απόδοση από το στερεοφωνικό σας σύστημα . Το πιο εύκολο, το οποίο κοστίζει μόνο λίγο από το χρόνο και την υπομονή σας, περιλαμβάνει την προσαρμογή της θέσης και του προσανατολισμού των ηχείων σας. Στην πραγματικότητα, η σωστή τοποθέτηση ομιλητών μπορεί επίσης να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο άμεσης απόλαυσης της φανταστικής απόδοσης από το στερεοφωνικό σας σύστημα. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό, αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές τοποθέτησης ηχείων που θα κάνουν το σύστημα σας να ακούγεται καλύτερα. Λάβετε υπόψη ότι ενώ αυτά προορίζονται για ζεύγη στερεοφωνικών ηχείων, μπορούν να ισχύουν και για πολυκάναλα ηχεία . Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε:

Τι να μην κάνετε

Εφαρμόστε τον κανόνα του Golden Rectangle

Εάν το δωμάτιο σας το επιτρέπει, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα ηχεία περίπου 3 πόδια από τον μπροστινό τοίχο. Αυτό μειώνει τις αντανακλάσεις από το μπροστινό και το πλευρικό τοίχωμα (και βοηθά επίσης να δαμάσει το bass μπάσο). Αλλά οι αποστάσεις από τα πλευρικά τοιχώματα είναι εξίσου σημαντικές. Ο κανόνας χρυσού ορθογωνίου δηλώνει ότι η απόσταση ενός ηχείου από το πλησιέστερο προς το πλευρικό τοίχωμα θα πρέπει να είναι 1,6 φορές η απόσταση του από τον μπροστινό τοίχο. Έτσι, αν η απόσταση από τον μπροστινό τοίχο είναι 3 πόδια, τότε η απόσταση από τον πλησιέστερο πλευρικό τοίχο πρέπει να είναι 4,8 πόδια για κάθε ηχείο (ή αντίστροφα, εάν το δωμάτιό σας είναι ευρύτερο από ό, τι περισσότερο).

Αφού τα ηχεία βρίσκονται στο ιδανικό σημείο, τα γείρετε 30 μοίρες για να αντιμετωπίσετε το σημείο ακρόασης. Ουσιαστικά, θέλετε τα δύο ηχεία και ο ακροατής να δημιουργήσουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Αν θέλετε τελειότητα, ένας μοιρογνωμόνας και μια ταινία μέτρησης θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλετε το κεφάλι του ακροατή να βρίσκεται ακριβώς στη γωνία του τριγώνου. Καθίστε μερικά εκατοστά πιο κοντά, έτσι ώστε το σημείο να βρίσκεται πίσω από το κεφάλι . Με αυτό τον τρόπο, τα αυτιά σας θα πάρουν τέλεια τα αριστερά και δεξιά στερεοφωνικά κανάλια.

Εφαρμόστε τον κανόνα 1/3 - 1/5

Τοποθετήστε τα ηχεία έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ του εμπρόσθιου τοιχώματος να είναι 1/3 έως 1/5 του μήκους του δωματίου. Με τον τρόπο αυτό, τα ηχεία δεν θα δημιουργούν στάσιμα κύματα και συναρπαστικούς συντονισμούς χώρου (οι κόμβοι αιχμής και κοιλάδας / μηδενός όταν οι αντανακλαζόμενες αποκρίσεις συχνότητας είναι εντός ή εκτός φάσης μεταξύ τους). Γωνιώστε τα ηχεία προς τη θέση ακρόασης, όπως και με τον κανόνα χρυσού ορθογωνίου παραπάνω. Η θέση ακρόασης είναι εξίσου σημαντική με τη θέση του ηχείου για να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα ήχου.

Πρόσθετες συμβουλές για την τοποθέτηση των ηχείων