Επισκόπηση των συστημάτων καναλιών 2.0, 2.1, 5.1, 6.1, 7.1

Πόσα κανάλια χρειάζεστε για το στερεοφωνικό σας σύστημα στο σπίτι;

Μαζί με τα ηχεία, οι δέκτες αποτελούν τον πυρήνα των περισσότερων οικιακών στερεοφωνικών ή θεατρικών συστημάτων. Δεδομένου του αριθμού των διαθέσιμων επιλογών - ειδικά των καναλιών - κάποιος θα μπορούσε να μείνει αναρωτημένος που να επιλέξει. Πραγματικά όλα καταλήγουν στο είδος του περιεχομένου που σχεδιάζετε να απολαμβάνετε και στο επίπεδο ρεαλισμού που θέλετε να ζήσετε. Η απόκτηση πρόσθετων ηχείων για την υποστήριξη ενός δέκτη πολλαπλών καναλιών δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρή αν τηρήσετε ένα σχέδιο και έναν προϋπολογισμό . Έτσι, εδώ είναι η κατανομή του τι σημαίνουν όλα τα επιπλέον κανάλια.

2.0 και 2.1 καναλιών στερεοφωνικών συστημάτων

Το βασικό στερεοφωνικό σας σύστημα (2.0) αποτελείται από δύο κανάλια ήχου - αριστερά και δεξιά - που παράγονται από ένα ζευγάρι στερεοφωνικών ηχείων. Τα περισσότερα ηχεία τροφοδοτούνται από ένα δέκτη (ή ακόμα και από έναν καλό ενισχυτή ), αν και πιο σύγχρονα μπορούν να παρακάμψουν την ανάγκη για τέτοιο εξοπλισμό μέσω πρόσθετων λειτουργιών ή / και ασύρματης συνδεσιμότητας. Ένα σύστημα 2.1 καναλιών επιτυγχάνεται μόλις ενσωματώσετε ένα ξεχωριστό υπογούφερ ( το μέρος του ήχου surround ), μαζί με τα στερεοφωνικά ηχεία. Τα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός συστήματος 2.0 ή 2.1 καναλιών είναι η προσιτή απλότητα. Μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικό ήχο για μουσική, ταινίες και τηλεόραση χωρίς την ακαταστασία των πρόσθετων ηχείων και των συρμάτων που τείνουν να έρχονται με. Αλλά εάν μια πραγματική εμπειρία ήχου surround είναι αυτό που είστε μετά, θα θέλετε περισσότερο από ένα μόνο ζευγάρι ομιλητές.

Συστήματα οικιακού κινηματογράφου 5.1 καναλιών

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου διακρίνονται από τους δύο καναλιού (στερεοφωνικοί δέκτες) με πρόσθετα κανάλια ενισχυτών για την υποστήριξη ήχου κινηματογραφικής αίθουσας (π.χ. Dolby Digital 5.1, DTS 5.1) ή μουσικής πολλαπλών καναλιών (π.χ. δίσκοι DVD-Audio , SACD ). Το βασικό σας σύστημα οικιακού κινηματογράφου προσφέρει 5.1 κανάλια ήχου μέσω πέντε ξεχωριστών ηχείων και ενός υπογούφερ. Όπως ένα σύστημα δύο καναλιών, τα αριστερά και τα δεξιά ηχεία δημιουργούν αυτή την αίσθηση κατεύθυνσης και παίζουν το μεγαλύτερο μέρος της δράσης επί της οθόνης. Το κεντρικό ηχείο προορίζεται συνήθως για το διάλογο ταινιών, τα φωνητικά μουσικής και τους ήχους υποστήριξης. Τα αριστερά και τα δεξιά surround / πίσω κανάλια βοηθούν να δώσουν αυτή τη βυθιζόμενη διάσταση του χώρου με την αναπαραγωγή περιβάλλοντος ήχου εκτός οθόνης και ειδικών εφέ. Το κανάλι υπογούφερ (γνωστό επίσης ως εφέ χαμηλής συχνότητας ή LFE) προσθέτει πολύ χαμηλά μπάσα για πηγές μουσικής και ειδικά εφέ σε soundtracks. Μαζί, όλα τα κανάλια παράγουν ένα "soundfield" που περιβάλλει τον ακροατή με ήχο που προέρχεται από μπροστά και πίσω.

6.1 Συστήματα οικιακού κινηματογράφου καναλιών

Το μόνο που προσφέρει ένα σύστημα 6.1 καναλιών πάνω από ένα σύστημα 5.1 είναι ένα ακόμη ηχείο. Με την προσθήκη του πίσω κέντρου, καταλήγετε με τρία ηχεία εμπρός, δύο ως surround, και στη συνέχεια με ένα αφιερωμένο στο πίσω μέρος (συν το υπογούφερ). Για ορισμένους, αυτός ο επιπλέον ομιλητής μπορεί να μην αξίζει τα χρήματα, το διάστημα και την προσπάθεια εγκατάστασης. Αλλά εάν θέλετε να ζήσετε μεγαλύτερο ρεαλισμό, αυτό το πίσω κεντρικό ηχείο σας βοηθά να δημιουργήσετε πιο ακριβή τοποθέτηση και απεικόνιση του ήχου. Η μετακίνηση των ηχητικών εφέ, όπως τα διερχόμενα οχήματα, οι φωνές ή οι σφαίρες που τρέχουν πάνω από το κεφάλι, θα φαίνονται πολύ πιο πραγματικές και θα καθοριστούν με ένα σύστημα 6.1 καναλιών. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο της πηγής έχει κωδικοποιηθεί για να υποστηρίξει αυτόν τον τύπο αναπαραγωγής (π.χ. Dolby Digital EX, DTS-ES).

Συστήματα οικιακού κινηματογράφου 7.1 καναλιών

Παρόμοια με το πώς τα βήματα 6.1 από ένα σύστημα 5.1 καναλιών, ένας δέκτης 7.1 καναλιών προσθέτει ένα άλλο ηχείο στο μίγμα. Έτσι θα έχετε τρία κανάλια μπροστά, δύο κανάλια surround και, στη συνέχεια, δύο πίσω κανάλια (συν το υπογούφερ). Το ίδιο και αυτό το έξτρα πίσω ηχείο επηρεάζει σημαντικά την ηχητική τοποθέτηση και τα εφέ surround; Η απάντηση μπορεί να εξαρτάται από το πόσο σας αρέσει αυτή η πειστική, κινηματογραφική εμπειρία στο δικό σας σπίτι. Πολλοί δέκτες 7.1 καναλιών προσφέρουν ενίσχυση της υγιεινής ζώνης THX ™. Αναπτύχθηκε από την Lucas Film ™ και βελτιστοποιήθηκε για ταινίες και πολυκάναλη μουσική, η επεξεργασία THX σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει ήχο κινηματογράφου / μουσικής με την πιο αυθεντική ποιότητα. Μπορεί επίσης να συναντήσετε άλλα (ιδιόκτητα) προγράμματα soundfield, όπως το Digital Cinema Sound ™ της Sony ή το Cinema DSP ™ της Yamaha. Παρόλο που μπορεί να είναι μια πρόκληση να τοποθετηθεί και να συρθεί ένα σύστημα 7.1 καναλιών, τα αποτελέσματα θα αξίζει τον κόπο για όσους δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.