Τι είναι η απόκριση συχνότητας και πώς επηρεάζει τη μουσική σας;

Το μεγαλύτερο μέρος του ακουστικού προϊόντος που αγοράζεται πρόκειται να έχει μια απόκριση συχνότητας αναφερόμενη ως μία από τις τυπικές προδιαγραφές. Οι απαντήσεις συχνότητας μπορούν να βρεθούν για ηχεία, ακουστικά, μικρόφωνα, ενισχυτές, δέκτες, CD / DVD / media players. κινητούς παίκτες / συσκευές και οποιοδήποτε άλλο αριθμό άλλων συσκευών ή εξαρτημάτων ήχου . Κάποιοι κατασκευαστές επιθυμούν να έχουν μια ευρύτερη περιοχή συχνοτήτων, παρόλα αυτά οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας και δεν είναι απαραίτητα ένας δείκτης της συνολικής ποιότητας του ήχου. Ένα σύνολο ακουστικών μπορεί να περιέχει μια προδιαγραφή απόκρισης συχνότητας 20 Hz - 34 kHz +/- 3 dB, αλλά τι ακριβώς σημαίνει;

Τι είναι η απόκριση συχνότητας;

Μια απόκριση συχνότητας, η οποία μπορεί συχνά να εμφανίζεται σε ένα γράφημα / γράφημα ως καμπύλη, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια συσκευή αποκρίνεται στον ήχο σε ένα φάσμα συχνοτήτων. Οι συχνότητες μετρούνται σε Hz (Hz) κατά μήκος του άξονα x ενός γραφήματος, με το επίπεδο ηχητικής πίεσης (SPL) να μετράται σε ντεσιμπέλ (dB) κατά μήκος του άξονα y του γραφήματος. Οι περισσότερες προδιαγραφές της λίστας προϊόντων που καλύπτουν τουλάχιστον 20 Hz (χαμηλά) έως 20 kHz (highs), η οποία είναι η γενικά αποδεκτή κλίμακα ακρόασης για τον άνθρωπο. Οι συχνότητες πάνω και κάτω από αυτούς τους αριθμούς αναφέρονται συχνά ως ευρυζωνική απόκριση συχνότητας και μπορεί επίσης να είναι σημαντικές. Η μέτρηση των ντεσιμπέλ υποδηλώνει τη μέγιστη μεταβολή (σκεφτείτε το σαν ανοχή ή περιθώριο σφάλματος) του επιπέδου έντασης και πόσο καλά η συσκευή παραμένει ομοιόμορφη από τους χαμηλότερους έως τους υψηλότερους τόνους. Μια σειρά τριών ντεσιμπέλ είναι αρκετά συνηθισμένη σε τέτοιες προδιαγραφές απόκρισης συχνότητας.

Γιατί η συχνότητα της απόκρισης είναι σημαντική

Μπορείτε να πάρετε δύο, μη πανομοιότυπα ηχεία με τις ίδιες προδιαγραφές συχνότητας και να τελειώσετε την ακρόαση της μουσικής που παίζεται διαφορετικά σε κάθε μία. Αυτό είναι δυνατό επειδή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μερικές φορές σχέδια υλικού / λογισμικού που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων πάνω σε άλλους, όχι αντίθετα με το πώς μπορεί κανείς να κάνει χειροκίνητες ρυθμίσεις με ένα στερεοφωνικό ισοσταθμιστή . Η ποσότητα της παραλλαγής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο ήχος από την άποψη της ακρίβειας.

Οι καθαροί αναζητούν συχνά προϊόντα και εξαρτήματα που παρέχουν ουδέτερη (ή όσο το δυνατόν πιο κοντά) απόκριση συχνότητας. Αυτό οδηγεί σε μια "επίπεδη" ηχητική υπογραφή που διατηρεί ομοιόμορφα τη σχέση έντασης μεταξύ των διάφορων οργάνων, των φωνών και των σχετικών τόνων χωρίς υπερβολική ή υποτονική έμφαση σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων. Ουσιαστικά, η μουσική μπορεί να απολαμβάνει φυσικά όπως καταγράφηκε αρχικά αφού υπάρχει ελάχιστη έως μη αναγκαστική αλλαγή στην αναπαραγωγή. Και αν το επιλέξει κάποιος, η περαιτέρω προσαρμογή με έναν ισοσταθμιστή είναι ακόμα μια επιλογή.

Αλλά όλοι έχουν δικαίωμα σε προσωπικές προτιμήσεις, τόσο πολλοί ομιλητές, ακουστικά, και διάφορα εξαρτήματα προσφέρουν τη δική τους μοναδική ανάληψη στα πράγματα. Για παράδειγμα, μια ηχητική υπογραφή "σχήματος V" ενισχύει τις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες κατά την εσοχή του μεσαίου εύρους. Αυτό μπορεί να προσελκύσει όσους ακούν μουσικά είδη EDM, pop ή hip-hop (για να αναφέρουμε μερικά) τα οποία εκφράζουν πολλά μπάσα και σπινθήρες. Μια υπογραφή σχήματος "υ" έχει παρόμοιο σχήμα, αλλά με συχνότητες προσαρμοσμένες σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Μερικά προϊόντα πηγαίνουν για έναν πιο "αναλυτικό" ήχο που ενισχύει τα υψηλά (και μερικές φορές το μεσαίο εύρος) ενώ υποχωρεί τα χαμηλά. Αυτό μπορεί να είναι ιδανικό για εκείνους που ακούνε κλασικά ή λαϊκά μουσικά είδη, μεταξύ άλλων. Ένα σύνολο ακουστικών ή ηχείων "bassy" θα ενισχύσει τα χαμηλά ενώ θα τοποθετηθούν τα ψηλά και τα μεσαία εύρη. Μερικές φορές ένα προϊόν παρουσιάζει μια υπογραφή ήχου που είναι ένα υβρίδιο ενός ή περισσότερων τύπων.

Η συνολική απόκριση συχνότητας βοηθά - αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο - για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο ήχος όσον αφορά τον διαχωρισμό των οργάνων και τη λεπτομέρεια των επιμέρους στοιχείων. Τα προϊόντα που παρουσιάζουν αιχμηρές απολήξεις ή αιχμές σε συχνότητες μπορεί να οδηγήσουν σε στέλεχος ακρόασης ή κόπωση. Η ταχύτητα με την οποία οι σημειώσεις παίζουν και παραμένουν (που συχνά χαρακτηρίζονται ως επίθεση και αποσύνθεση) έχει επίσης σημαντική επίδραση στην εμπειρία. Οι τύποι προϊόντων είναι εξίσου σημαντικοί, δεδομένου ότι τα ακουστικά και τα ηχεία με παρόμοιες / παρόμοιες αποκρίσεις συχνότητας μπορούν να ακουστούν διαφορετικά λόγω του απαιτούμενου χώρου για να εκφράσουν ο καθένας.