Τρόπος δημιουργίας και διαγραφής λογαριασμών χρηστών στα Windows 10

Κάθε φορά που μια νέα έκδοση των Windows έρχεται μαζί, κάνει πάντα μερικές αλλαγές στον τρόπο που εκτελείτε απλές ενέργειες στον υπολογιστή σας. Τα Windows 10 δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό και μπορείτε να περιμένετε περισσότερα να αλλάξουν στο μέλλον καθώς η Microsoft μετακινεί σιγά-σιγά τις λειτουργίες από τον κλασικό πίνακα ελέγχου στη νέα εφαρμογή "Ρυθμίσεις". Μια τρέχουσα αλλαγή - ειδικά αν έρχεστε από τα Windows 7 - είναι ο τρόπος διαχείρισης και ελέγχου των λογαριασμών χρηστών στα Windows 10.

01 από 21

Τα Windows 10 αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των λογαριασμών χρηστών

Η τελευταία έκδοση των Windows της Microsoft κάνει μερικές σημαντικές αλλαγές. Οι λογαριασμοί επισκεπτών έχουν φύγει, οι περισσότεροι λογαριασμοί συνδέονται με τον ηλεκτρονικό σας λογαριασμό Microsoft και τα Windows 10 προσφέρουν νέα δικαιώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μεμονωμένους λογαριασμούς.

02 από 21

Δημιουργία βασικού λογαριασμού

Η δημιουργία ενός λογαριασμού στα Windows 10 ξεκινά εδώ στην εφαρμογή "Ρυθμίσεις".

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: πώς να προσθέσετε έναν τυπικό νέο λογαριασμό χρήστη σε έναν ενεργοποιημένο υπολογιστή. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, πρόκειται να υποθέσουμε ότι έχετε ήδη τουλάχιστον έναν λογαριασμό στον υπολογιστή σας, επειδή δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows 10 χωρίς να το κάνετε.

Για να ξεκινήσετε, κάντε κλικ στο Έναρξη> Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Οικογένεια και άλλα άτομα . Αυτό θα σας φέρει στην οθόνη, όπου μπορείτε να προσθέσετε νέους χρήστες. Ο τυποποιημένος νέος χρήστης θα είναι μέρος της οικογένειάς σας. Εάν εσείς και ένας συγκάτοικος μοιράζεστε έναν υπολογιστή, ίσως θέλετε να διαφοροποιήσετε καταγράφοντας το λογαριασμό του συγκάτοικο σας στην ενότητα "άλλοι άνθρωποι". Θα ασχοληθούμε με την προσθήκη μη μελών της οικογένειας σε υπολογιστή αργότερα.

Πρώτον, ας προσθέσουμε ένα μέλος της οικογένειας. Στην υποενότητα "Η οικογένειά σας" κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη μέλους της οικογένειας .

03 του 21

Χρήστης ενηλίκων ή παιδιού

Αποφασίστε για την προσθήκη ενός λογαριασμού για παιδιά ή για ενήλικες.

Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο με το ερώτημα εάν προσθέτετε ένα παιδί ή έναν ενήλικα. Οι λογαριασμοί παιδιών μπορούν να έχουν προστεθεί ή να αφαιρεθούν δικαιώματα από τον λογαριασμό τους, όπως είναι οι εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πόσο χρόνο μπορούν να ξοδέψουν σε έναν υπολογιστή. Οι ενήλικες που διαχειρίζονται ένα παιδικό λογαριασμό μπορούν επίσης να προβάλλουν όλη τη δραστηριότητα του παιδιού στα Windows, συνδεόμενοι στον ιστότοπο των λογαριασμών της Microsoft. Αν αυτό φαίνεται υπερβολικό ή απλά σας σέρνει έξω, τότε ένας παιδικός λογαριασμός μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να εξετάσετε τη χρήση ενός τοπικού λογαριασμού αντί ενός συνδεδεμένου με έναν λογαριασμό Microsoft.

Οι λογαριασμοί ενηλίκων, από την άλλη πλευρά, είναι απλώς τακτικοί λογαριασμοί ιδιωτών χρηστών. Και πάλι συνδέονται με έναν λογαριασμό της Microsoft (μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν τοπικό λογαριασμό για έναν ενήλικα), αλλά έχουν κανονικά προνόμια και πρόσβαση σε όλο το φάσμα των εφαρμογών σε επιτραπέζιο υπολογιστή. Οι λογαριασμοί ενηλίκων μπορούν να διαχειριστούν τους λογαριασμούς των παιδιών, αλλά δεν έχουν δικαιώματα διαχειριστή για την πραγματοποίηση αλλαγών στον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να προστεθεί αργότερα, ωστόσο.

04 από 21

Ολοκλήρωση του λογαριασμού

Μόλις αποφασίσετε μεταξύ ενός παιδιού ή ενός λογαριασμού για ενήλικες, πληκτρολογήστε τον λογαριασμό Hotmail ή Outlook.com που χρησιμοποιεί το άτομο. Εάν δεν έχουν ένα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εσωτερικό παράθυρο κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο με τίτλο Το άτομο που θέλω να προσθέσω δεν έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .

Μόλις προσθέσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο και, στην επόμενη οθόνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε εισαγάγει σωστά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάντε κλικ στην επιλογή Επιβεβαίωση .

05 από 21

Πρόσκληση στάλθηκε

Οι λογαριασμοί ενηλίκων θα πρέπει να ενταχθούν σε μια οικογενειακή ομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε αυτό το παράδειγμα, δημιουργήσαμε έναν λογαριασμό για ενήλικες. Αφού κάνετε κλικ στο κουμπί Επιβεβαίωση, ο νέος χρήστης ενηλίκων θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα του ζητάει να επιβεβαιώσει ότι αποτελούν μέρος της "οικογένειάς σας". Μόλις αποδεχτούν αυτή την πρόσκληση, θα μπορούν να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς των παιδιών και να προβάλλουν τις αναφορές δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο. Μπορούν, ωστόσο, να ξεκινήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν το PC χωρίς να δέχονται την πρόσκληση να ενταχθούν στην οικογένεια.

06 από 21

Πρόσκληση άλλων

Άλλοι άνθρωποι σας επιτρέπουν να προσθέσετε άτομα στον υπολογιστή σας που δεν χρειάζονται πρόσβαση στην οικογένεια.

Τώρα που έχουμε ένα μέλος της οικογένειας όλα γαντζώθηκε επάνω, τι εάν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιον που δεν είναι οικογένεια; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας συγκάτοικος, ένας φίλος που μένει μαζί σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ή ένας τρελός θείος που δεν χρειάζεται να δει τις εκθέσεις δραστηριότητας του παιδιού σας.

Όποια και αν είναι η κατάσταση, ξεκινήστε πάλι από την επιλογή Έναρξη> Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Οικογένεια και άλλα άτομα . Τώρα, κάτω από τον υποτομέα "Άλλοι άνθρωποι" κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη άλλου σε αυτόν τον υπολογιστή .

07 από 21

Ίδια διαδικασία, διαφορετικό αναδυόμενο παράθυρο

Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί ακριβώς όπως και με την προηγούμενη διαδικασία. Τώρα, όμως, δεν σας ζητείται να κάνετε διάκριση μεταξύ παιδιού ή ενήλικου χρήστη. Αντίθετα, εισάγετε μόνο τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του νέου χρήστη και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .

Μετά από αυτό, θα είναι καλό να πάτε. Ο νέος λογαριασμός έχει ρυθμιστεί. Το ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι η πρώτη φορά που αυτός ο χρήστης συνδέει στον υπολογιστή θα πρέπει να συνδεθεί με το Internet.

08 από 21

Ανατεθείσα πρόσβαση

Η εκχωρημένη πρόσβαση περιορίζει έναν χρήστη σε μια ενιαία εφαρμογή.

Μόλις προσθέσετε μέλη εκτός οικογένειας στον υπολογιστή σας κάτω από την επικεφαλίδα "Άλλοι άνθρωποι", μπορείτε να περιορίσετε τον λογαριασμό τους χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που ονομάζεται "εκχωρηθείσα πρόσβαση". Όταν οι λογαριασμοί χρήστη έχουν αυτόν τον περιορισμό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια μόνο εφαρμογή μόνο όταν έχουν συνδεθεί και η επιλογή των εφαρμογών που μπορούν να εκχωρηθούν είναι περιορισμένη.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στην επιλογή Ρύθμιση πρόσβασης που έχει εκχωρηθεί στο κάτω μέρος της οθόνης διαχείρισης λογαριασμού στο μενού Έναρξη> Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Οικογένεια και άλλα άτομα .

09 από 21

Επιλέξτε Λογαριασμός και εφαρμογή

Στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή λογαριασμού για να αποφασίσετε για το λογαριασμό που θα περιοριστεί και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή εφαρμογής για να αντιστοιχίσετε τη μία εφαρμογή στην οποία έχουν πρόσβαση. Αφού γίνει αυτό, επιστρέψτε στην προηγούμενη οθόνη ή κλείστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

10 από 21

Γιατί έχει εκχωρηθεί πρόσβαση;

Οι λογαριασμοί εκχωρημένης πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο μία εφαρμογή, όπως το Groove Music.

Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί ειδικά για υπολογιστές που λειτουργούν ως δημόσια τερματικά και επομένως συνήθως απαιτούν πρόσβαση μόνο σε μία εφαρμογή. Αν θέλετε πραγματικά να περιορίσετε κάποιον να χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής όπως το Groove, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να το κάνει αυτό.

Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά χρήσιμο για ένα πραγματικό άτομο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα μπορούσε να είναι όταν θέλετε πραγματικά το PC του σπιτιού σας να είναι δημόσιος τερματικός σταθμός. Ας πούμε, για παράδειγμα, θέλετε οι επισκέπτες στο επόμενο πάρτι σας να μπορούν να επιλέξουν τη μουσική που παίζει στον υπολογιστή σας. Αλλά είστε νευρικοί για να επιτρέψετε σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία στον υπολογιστή σας.

Η δημιουργία ενός εκχωρημένου λογαριασμού πρόσβασης που χρησιμοποιεί μόνο το Groove Music θα προσφέρει μια λύση που θα εμποδίζει τους ανθρώπους που μιλάνε για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας στο Groove Music Pass.

11 από 21

Απενεργοποίηση της εκχωρημένης πρόσβασης

Κάντε κλικ στην επιλογή "Να μην χρησιμοποιείται η εκχωρηθείσα πρόσβαση" για να επαναφέρετε τον λογαριασμό σε κανονικό.

Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε την εκχώρηση πρόσβασης για συγκεκριμένο χρήστη, μεταβείτε στην καρτέλα Έναρξη> Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Οικογένεια και άλλα άτομα> Ρύθμιση πρόσβασης που έχει εκχωρηθεί . Στη συνέχεια, στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στο λογαριασμό που έχει οριστεί για την εκχωρημένη πρόσβαση και κάντε κλικ στην επιλογή Να μην χρησιμοποιείται η εκχωρηθείσα πρόσβαση .

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν θέλετε να αποσυνδεθείτε από έναν εκχωρημένο λογαριασμό πρόσβασης, χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + Alt + Delete .

12 από 21

Πρόσβαση διαχειριστή

Αναζητήστε "λογαριασμούς χρηστών" στην Cortana για να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου.

Υπάρχει μια τελευταία ρύθμιση που θα θέλετε να γνωρίζετε κατά τη δημιουργία των λογαριασμών χρηστών. Αυτός είναι ο τρόπος ανύψωσης ενός λογαριασμού από έναν κανονικό χρήστη σε έναν διαχειριστή. Οι διαχειριστές είναι δικαιώματα λογαριασμού συγκεκριμένων συσκευών που επιτρέπουν σε έναν χρήστη να κάνει αλλαγές σε έναν υπολογιστή, όπως η προσθήκη ή η διαγραφή άλλων λογαριασμών.

Για να ανυψώσετε έναν χρήστη στα Windows 10, πληκτρολογήστε "Λογαριασμοί χρηστών" στο πλαίσιο αναζήτησης της Cortana . Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή Πίνακας Ελέγχου που εμφανίζεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων.

13 από 21

Πίνακας Ελέγχου

Κάντε κλικ στην επιλογή "Διαχείριση άλλου λογαριασμού" για να ξεκινήσετε.

Ο Πίνακας Ελέγχου θα ανοίξει τώρα στην ενότητα Λογαριασμοί Χρηστών. Από εδώ κάντε κλικ στον σύνδεσμο με τίτλο Διαχείριση άλλου λογαριασμού . Στην επόμενη οθόνη, θα δείτε όλους τους χρήστες που έχουν λογαριασμούς στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο λογαριασμό που θέλετε να αλλάξετε.

14 από 21

Κάνε αλλαγές

Στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή του τύπου λογαριασμού .

15 από 21

Κάντε τον Διαχειριστή

Χρησιμοποιήστε τον Πίνακα Ελέγχου για να μετατρέψετε ένα λογαριασμό χρήστη σε ένα διαχειριστή.

Τώρα, θα μεταφερθείτε στην τελική οθόνη. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής Διαχειριστής και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή τύπου λογαριασμού . Αυτός είναι ο χρήστης είναι πλέον διαχειριστής.

16 από 21

Διαγραφή ενός λογαριασμού χρήστη

Τώρα, ας δούμε πώς να διαγράψουμε ένα λογαριασμό χρήστη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαγράψετε έναν λογαριασμό είναι να μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Οικογένεια και άλλα άτομα . Στη συνέχεια, επιλέξτε τον χρήστη από τον οποίο θέλετε να απαλλαγείτε. Εάν ο χρήστης βρίσκεται στην οικογενειακή ενότητα, θα δείτε δύο κουμπιά: Αλλαγή τύπου λογαριασμού και Αποκλεισμός . Επιλέξτε Μπλοκάρισμα .

Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την επιλογή Block για οικογένεια είναι ότι μπορείτε να επαναφέρετε γρήγορα το λογαριασμό στον υπολογιστή σας επιλέγοντας το λογαριασμό του χρήστη. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Να επιτρέπεται για να επιτραπεί στον χρήστη να έχει πάλι πρόσβαση στον υπολογιστή ως μέρος της οικογενειακής ομάδας.

17 από 21

Διαγραφή "Άλλων ατόμων"

Κάτω από την ενότητα "Άλλοι άνθρωποι" τα δύο κουμπιά είναι λίγο διαφορετικά. Αντί να λέτε "Αποκλεισμός", τα δεύτερα κουμπιά λένε " Κατάργηση" . Όταν επιλέξετε Διαγραφή ενός αναδυόμενου παραθύρου θα εμφανιστεί προειδοποίηση ότι η διαγραφή του λογαριασμού θα αφαιρέσει τα προσωπικά αρχεία αυτού του χρήστη, όπως έγγραφα και φωτογραφίες. Εάν θέλετε να διατηρήσετε αυτά τα δεδομένα, θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για πρώτη φορά σε μια εξωτερική μονάδα πριν τη διαγραφή του λογαριασμού.

Μόλις είστε έτοιμοι να διαγράψετε τον λογαριασμό, κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή λογαριασμού και δεδομένων . Αυτό είναι. Ο λογαριασμός έχει πλέον διαγραφεί.

18 από 21

Η μέθοδος του πίνακα ελέγχου

Ο δεύτερος τρόπος για να διαγράψετε έναν λογαριασμό από έναν υπολογιστή Windows 10 είναι μέσω του Πίνακα Ελέγχου. Ξεκινήστε πληκτρολογώντας "λογαριασμούς χρηστών" στο πλαίσιο αναζήτησης της Cortana στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε την επιλογή του πίνακα ελέγχου των λογαριασμών χρήστη, όπως είδαμε προηγουμένως.

Μόλις ανοίξει ο πίνακας ελέγχου στην ενότητα Λογαριασμοί χρηστών, κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση άλλου λογαριασμού και στη συνέχεια στην επόμενη οθόνη επιλέξτε τον χρήστη από τον οποίο θέλετε να απαλλαγείτε.

Τώρα είμαστε στην οθόνη όπου μπορείτε να διαχειριστείτε τον εν λόγω λογαριασμό. Στα αριστερά της εικόνας λογαριασμού χρήστη, θα δείτε πολλές επιλογές. Αυτό που θέλουμε να επιλέξουμε είναι, το μαντέψατε, Διαγράψτε το λογαριασμό .

19 από 21

Οθόνη προειδοποίησης

Παρόμοια με τη μέθοδο εφαρμογής "Ρυθμίσεις" θα εμφανιστεί μια προειδοποιητική οθόνη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, έχετε την επιλογή να διαγράψετε πραγματικά τον λογαριασμό χρήστη διατηρώντας ανέπαφα τα αρχεία του χρήστη. Αν αυτό είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, κάντε κλικ στην επιλογή Διατήρηση αρχείων. Διαφορετικά, επιλέξτε Διαγραφή αρχείων .

Ακόμα κι αν αποφασίσετε να διατηρήσετε τα αρχεία σας, είναι χρήσιμο να επαναφέρετε αυτά τα αρχεία σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο πριν διαγράψετε το λογαριασμό μόνο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

20 από 21

Διαγράψτε το λογαριασμό

Εάν επιλέξετε να διαγράψετε ή να διατηρήσετε τα αρχεία που θα προσπεράσετε τώρα σε μια τελική οθόνη που θα σας ρωτάει αν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε αυτόν τον λογαριασμό. Αν είστε σίγουροι, κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή λογαριασμού, αν δεν κάνετε κλικ στην επιλογή Ακύρωση .

Αφού κάνετε κλικ στην επιλογή Διαγραφή λογαριασμού , θα επιστρέψετε στην οθόνη χρήστη στον Πίνακα Ελέγχου και θα δείτε ότι ο τοπικός σας λογαριασμός δεν υπάρχει πλέον.

21 από 21

Ακριβώς τα βασικά

Andrew Burton / Getty Images

Αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι ρύθμισης και διαγραφής λογαριασμών στα Windows 10. Επίσης, δείτε το σεμινάριο μας σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός τοπικού λογαριασμού στα Windows 10 που δεν είναι συνδεδεμένος με μια ηλεκτρονική ταυτότητα.