Cortana: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Virtual Assistant της Microsoft

Γνωρίστε την Cortana, τον εικονικό βοηθό της Microsoft

Το Cortana είναι ο εικονικός ψηφιακός βοηθός της Microsoft που διατίθεται σε φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές Windows, καθώς και σε συσκευές και tablet Android . Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Siri σε ένα iPhone, το Google Assistant στο Android ή η Alexa στην Echo του Amazon, γνωρίζετε ήδη αυτό το είδος τεχνολογίας. (Αν είστε εξοικειωμένοι με το Hal από το 2001: Μια διαστημική οδύσσεια , έχετε επίσης μια ματιά στη φανταστική τους πιο σκοτεινή πλευρά!)

Τι μπορεί να κάνει η Cortana

Η Cortana έχει έναν τόνο χαρακτηριστικών . Ωστόσο, χρησιμεύει ως προσωπική σας είδηση ​​και κανάλι καιρού από προεπιλογή, γι 'αυτό πιθανότατα το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε. Απλά κάντε κλικ με το ποντίκι σας στο παράθυρο αναζήτησης σε οποιαδήποτε γραμμή εργασιών των Windows 10 με δυνατότητα ενεργοποίησης της Cortana και θα δείτε τις τελευταίες ενημερώσεις εκεί.

Η Cortana μπορεί επίσης να είναι εγκυκλοπαίδεια, αλμανάκ, λεξικό και θησαυρός. Για παράδειγμα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ή να πείτε πράγματα όπως "Τι είναι μια άλλη λέξη για έξυπνο;" και αμέσως να δείτε μια λίστα με συνώνυμα. Μπορείτε να ρωτήσετε τι είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα ("Τι είναι ένα γυροσκόπιο;"), σε ποια ημερομηνία συνέβη κάτι ("Πότε ήταν η πρώτη προσγείωση σε φεγγάρι;" και ούτω καθεξής.

Η Cortana χρησιμοποιεί το μηχανισμό αναζήτησης Bing για να απαντήσει σε τεκμηριωμένες ερωτήσεις όπως αυτές. Εάν η απάντηση είναι απλή, θα εμφανιστεί αμέσως στη λίστα αποτελεσμάτων του παραθύρου αναζήτησης. Εάν η Cortana δεν είναι σίγουρη για την απάντηση, θα ανοίξει το αγαπημένο σας πρόγραμμα περιήγησης στο Web με μια λίστα αποτελεσμάτων που μπορείτε να εξετάσετε για να βρείτε την απάντηση στον εαυτό σας.

Η Cortana μπορεί επίσης να δώσει εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως "Πώς είναι ο καιρός;" ή "Πόσο καιρό θα με πάρει για να φτάσω στο γραφείο σήμερα;" Θα πρέπει να γνωρίζει την τοποθεσία σας αν και, σε αυτό το παράδειγμα, πρέπει επίσης να είναι επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκεί όπου εργάζεστε (που θα μπορούσε να συλλέξει από τη λίστα επαφών σας, θα πρέπει να το επιτρέψετε στις ρυθμίσεις της Cortana).

Αν έχετε δώσει στην Cortana την άδεια να αποκτήσετε πρόσβαση στην τοποθεσία σας , μπορεί να αρχίσει να ενεργεί περισσότερο σαν ένας πραγματικός βοηθός και λιγότερο σαν ένα δοξασμένο εργαλείο αναζήτησης. Επομένως, σας προτείνουμε να το κάνετε αυτό όταν σας ζητηθεί (εκτός αν έχετε πραγματικά καλό λόγο να μην). Με την τοποθεσία σας ενεργοποιημένη, εάν ρωτήσετε "Τι ταινίες παίζουν κοντά μου;", θα μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο θέατρο και να αρχίσει να διαβάζει τίτλους ταινιών. Ομοίως, εάν ρωτάτε "Πού είναι η κοντινότερη στάση λεωφορείου;" αυτή θα το ξέρει και εγώ.

Μπορείτε να δώσετε στην Cortana πρόσθετα δικαιώματα πέρα ​​από την τοποθεσία σας για να έχετε ακόμα καλύτερη απόδοση. Αν επιτρέψετε στην Cortana να έχει πρόσβαση στις επαφές σας, στο ημερολόγιο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα μηνύματα, για παράδειγμα, μπορεί να σας υπενθυμίσει τα ραντεβού, τα γενέθλια και άλλα δεδομένα που βρίσκει εκεί. Θα είναι επίσης σε θέση να διοργανώσει ραντεβού για εσάς και να σας υπενθυμίσει τις επερχόμενες συναντήσεις και δραστηριότητες εάν την ρωτήσετε.

Μπορείτε να ζητήσετε από την Cortana να ταξινομήσει τα δεδομένα σας και να παράσχει συγκεκριμένα αρχεία, κάνοντας δηλώσεις όπως "Δείξτε μου τις φωτογραφίες μου από τον Αύγουστο" ή "Δείξε μου το έγγραφο στο οποίο εργαζόμουν χθες." Ποτέ μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τι μπορείς να πεις. Όσο περισσότερο εργάζεστε μαζί της, τόσο καλύτερα θα πάρει!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Cortana, ρίξτε μια ματιά σε μερικές καθημερινές χρήσεις για την Cortana στα Windows 10 .

Πώς να επικοινωνήσετε με την Cortana

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επικοινωνίας με την Cortana. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε το ερώτημα ή την εντολή σας στην περιοχή Αναζήτηση της Γραμμής εργασιών. Η πληκτρολόγηση είναι μια επιλογή αν προτιμάτε να μην δώσετε λεκτικές εντολές ή εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει μικρόφωνο. Τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται καθώς πληκτρολογείτε, κάτι που είναι μια ευκολία και καθιστά δυνατή τη διακοπή της πληκτρολόγησης και κάντε κλικ σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα που αντιστοιχεί άμεσα στο ερώτημά σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αυτή την επιλογή εάν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον.

Αν έχετε εγκαταστήσει ένα μικρόφωνο και εργάζεστε στον υπολογιστή ή το tablet σας, μπορείτε να κάνετε κλικ στο παράθυρο "Αναζήτηση" στη γραμμή εργασιών και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο μικροφώνου. Αυτό θα φέρει την προσοχή της Cortana και θα ξέρετε ότι το έχετε με την προτροπή που δείχνει ότι ακούει.

Όταν είστε έτοιμοι, απλά μιλήστε με την Cortana χρησιμοποιώντας τη φυσική φωνή και τη γλώσσα σας. Η ερμηνεία της όσων ακούει θα εμφανιστεί στο πλαίσιο αναζήτησης. Ανάλογα με αυτά που λέτε, μπορεί να μιλήσει πίσω, οπότε ακούστε προσεκτικά. Για παράδειγμα, αν την ζητήσετε να δημιουργήσει μια συνάντηση ημερολογίου, θα σας ζητήσει λεπτομέρειες. Θα θέλει να μάθει πότε, πού, πότε και πότε.

Τέλος, στο Settings υπάρχει μια επιλογή να αφήσουμε την Cortana να ακούσει το λεκτικό σύνθημα "Hey, Cortana". Αν έχετε ενεργοποιήσει αυτή τη ρύθμιση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε "Hey, Cortana" και αυτή θα είναι διαθέσιμη. (Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο "Hey, Siri" λειτουργεί σε ένα iPhone.) Αν θέλετε να το δοκιμάσετε τώρα, πείτε "Hey, Cortana, τι ώρα είναι;" Θα είστε σε θέση να δείτε αμέσως εάν αυτή η επιλογή είναι επιτρεπτή ή αν χρειάζεται ακόμα να ενεργοποιηθεί.

Πώς η Cortana μαθαίνει για σένα

Η Cortana μαθαίνει αρχικά για εσάς μέσω του συνδεδεμένου λογαριασμού σας Microsoft . Αυτός είναι ο λογαριασμός που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στα Windows 10 και μπορεί να είναι κάτι σαν yourname@outlook.com ή yourname@hotmail.com. Από το λογαριασμό αυτό, η Cortana μπορεί να αποκτήσει το όνομά σας και την ηλικία σας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία έχετε παράσχει. Θα θελήσετε να είστε συνδεδεμένοι με έναν λογαριασμό Microsoft και όχι έναν τοπικό λογαριασμό για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την Cortana. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτούς τους τύπους λογαριασμών, αν θέλετε.

Ένας άλλος τρόπος που βελτιώνει η Cortana είναι μέσω της άσκησης. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την Cortana τόσο περισσότερο θα μάθει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης, δίνετε στην Cortana πρόσβαση σε μέρη του υπολογιστή σας, όπως το ημερολόγιο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα και τα δεδομένα περιεχομένου (φωτογραφίες, έγγραφα, μουσική, ταινίες κ.λπ.) .

Μπορεί να χρησιμοποιήσει ό, τι βρίσκει για να κάνει υποθέσεις σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε, να δημιουργείτε υπενθυμίσεις και να παρέχετε πιο σχετικές πληροφορίες όταν κάνετε αναζητήσεις. Για παράδειγμα, εάν αναζητάτε συχνά πληροφορίες σχετικά με την ομάδα μπάσκετ του Ντάλλας Μάβερικς και η θέση σας είναι το Ντάλλας, είναι πολύ πιθανό ότι όταν ρωτήσετε την Cortana αν η ομάδα σας κερδίσει ή χαθεί, θα γνωρίζει ποιος είστε μιλάμε!

Θα γίνει επίσης πιο άνετα με τη φωνή σας καθώς της δίνετε όλο και περισσότερες λεκτικές εντολές. Έτσι, περάστε λίγο χρόνο για να θέσετε ερωτήσεις. Θα εξοφλήσει!

Και Τέλος, πώς για κάποια διασκέδαση;

Η Cortana μπορεί να προσφέρει λίγα γέλια, αν της δώσετε λίγη ενθάρρυνση. Εάν το έχετε ενεργοποιήσει, πείτε στο μικρόφωνο "Hey, Cortana", ακολουθούμενο από οποιοδήποτε από τα παρακάτω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εσωτερικό του παραθύρου αναζήτησης και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο μικροφώνου για να ακούσετε την Cortana. Τέλος, μπορείτε να πληκτρολογήσετε οποιοδήποτε από αυτά στο παράθυρο αναζήτησης.

Γεια σου, Κορτάνα: