Διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις παρακολούθησης στα προγράμματα περιήγησης των Windows

01 από 07

Μην παρακολουθείτε

(Εικόνα © Shutterstock # 85320868).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Αυτές τις μέρες αισθάνεται ότι η ιδέα της περιήγησης στο διαδίκτυο με οποιοδήποτε επίπεδο ανωνυμίας γίνεται γρήγορα ένα πράγμα του παρελθόντος, με ορισμένους χρήστες να περνούν από δραστικά μέτρα μόνο για να αποκτήσουν λίγη ιδιωτικότητα. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης παρέχουν λειτουργίες όπως η ιδιωτική λειτουργία περιήγησης και η δυνατότητα εξάλειψης δυνητικά ευαίσθητων υπολειμμάτων της περιόδου σύνδεσης περιήγησης σε δευτερόλεπτα. Αυτή η λειτουργικότητα επικεντρώνεται, ως επί το πλείστον, στα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στη μονάδα σκληρού δίσκου της συσκευής σας, όπως το ιστορικό περιήγησης και τα cookies. Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο διακομιστή ενός ιστότοπου κατά την περιήγησή σας είναι μια διαφορετική ιστορία εντελώς.

Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική σας συμπεριφορά σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο μπορεί να αποθηκευτεί στον διακομιστή και αργότερα να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ανάλυσης και μάρκετινγκ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις σελίδες που επισκέπτεστε καθώς και το χρόνο που ξοδεύετε σε κάθε μία. Κάνοντας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα είναι η έννοια της παρακολούθησης τρίτου μέρους, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοτόπων να καταγράφουν τις ενέργειές σας ακόμα και όταν δεν έχετε επισκεφτεί τους συγκεκριμένους τομείς . Αυτό θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω διαφημίσεων ή άλλου εξωτερικού περιεχομένου που φιλοξενείται στον ιστότοπο που βλέπετε, μέσω ολοκληρωμένων υπηρεσιών Web .

Αυτός ο τύπος παρακολούθησης από τρίτους καθιστά πολλούς χρήστες στο διαδίκτυο άβολα, εξ ου και η εφεύρεση του Do Not Track - μια τεχνολογία που στέλνει την ηλεκτρονική σας προτίμηση παρακολούθησης συμπεριφοράς στο διακομιστή κατά τη φόρτωση της σελίδας. Υποβάλλονται ως μέρος μιας κεφαλίδας HTTP , αυτή η δυνατότητα συμμετοχής δηλώνει ότι δεν θέλετε να καταγράφονται τα κλικ και άλλα δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά σας για οποιονδήποτε σκοπό.

Η κύρια προειδοποίηση εδώ είναι ότι οι ιστότοποι τιμούν το Do Not Track σε εθελοντική βάση, που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν ότι έχετε επιλέξει οποιονδήποτε νομικό κανονισμό. Με αυτό είπε, περισσότερες τοποθεσίες επιλέγουν να σέβονται τις επιθυμίες των χρηστών εδώ με το πέρασμα του χρόνου. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, η πλειοψηφία των προγραμμάτων περιήγησης φιλοξενεί τη λειτουργία Do Not Track.

Οι μέθοδοι ενεργοποίησης και διαχείρισης του Do Not Track ποικίλλουν από το πρόγραμμα περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησης και αυτό το σεμινάριο σας καθοδηγεί στη διαδικασία σε πολλές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Σημειώστε ότι όλες οι οδηγίες των Windows 8+ σε αυτό το σεμινάριο υποθέτουν ότι εκτελείτε τη λειτουργία Desktop.

02 του 07

Χρώμιο

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε τη μη παρακολούθηση στο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί του μενού του Chrome που αντιπροσωπεύεται από τρεις οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Ρυθμίσεις .
  3. Η διεπαφή ρυθμίσεων του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα. Μεταβείτε στο κάτω μέρος της οθόνης, αν είναι απαραίτητο, και κάντε κλικ στη σύνδεση Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων ....
  4. Εντοπίστε την ενότητα " Απόρρητο ", που εμφανίζεται στο παραπάνω παράδειγμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή με τίτλο " Στείλτε ένα αίτημα" Do not Track "με την επισκεψιμότητά σας περιήγησης κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ελέγχου που συνοδεύει μία φορά. Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, απλώς καταργήστε αυτό το σημάδι επιλογής.
  5. Κλείστε την τρέχουσα καρτέλα για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

03 του 07

Firefox

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε στο πρόγραμμα περιήγησης Mozilla Firefox, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού του Firefox, που αντιπροσωπεύεται από τρεις οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε Επιλογές .
  3. Το παράθυρο διαλόγου " Επιλογές" του Firefox θα εμφανιστεί τώρα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Απόρρητο" .
  4. Θα πρέπει τώρα να εμφανίζονται οι επιλογές απορρήτου του Firefox. Η ενότητα " Παρακολούθηση " περιέχει τρεις επιλογές, καθεμία από τις οποίες συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής. Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μη παρακολούθηση, επιλέξτε την επιλογή με την ετικέτα Πείτε ιστοτόπους που δεν θέλω να παρακολουθώ . Για να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία σε οποιοδήποτε σημείο, επιλέξτε μία από τις άλλες δύο διαθέσιμες επιλογές - την πρώτη που ενημερώνει ρητά τους ιστότοπους που θέλετε να παρακολουθούνται από τρίτο μέρος και ο δεύτερος που δεν στέλνει απολύτως καμία προτίμηση παρακολούθησης στο διακομιστή.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί OK , που βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου, για να εφαρμόσετε αυτές τις αλλαγές και να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

04 του 07

Internet Explorer 11

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε στο πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer 11, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης IE11.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Gear, γνωστό και ως μενού Ενέργεια ή Εργαλεία, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή Ασφάλεια .
  3. Ένα υπομενού θα πρέπει να εμφανίζεται πλέον στα αριστερά, όπως φαίνεται στο παραπάνω παράδειγμα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα προγράμματα περιήγησης, το Do Not Track είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή στο IE11. Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης, υπάρχει μια διαθέσιμη επιλογή με τίτλο Απενεργοποίηση Μη Παρακολούθηση αιτημάτων . Εάν διαθέτετε αυτήν την επιλογή, τότε το Do Not Track είναι ήδη ενεργοποιημένο. Εάν η διαθέσιμη επιλογή σας είναι διατυπωμένη, ενεργοποιήστε την επιλογή Να μην παρακολουθήσετε , τότε η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη και πρέπει να την επιλέξετε για ενεργοποίηση.

Θα παρατηρήσετε την ακόλουθη σχετική επιλογή που επισημάνθηκε παραπάνω: Ενεργοποιήστε την Προστασία παρακολούθησης . Αυτή η λειτουργία σάς δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο το στοιχείο Μη Παρακολούθηση, αποτρέποντας την ενεργή αποτροπή της αποστολής πληροφοριών περιήγησης σε διακομιστές τρίτων, προσφέροντας τη δυνατότητα ρύθμισης διαφορετικών κανόνων για διαφορετικούς ιστότοπους.

05 του 07

Maxthon Cloud Browser

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε τη μη παρακολούθηση στο Maxthon Cloud Browser, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Maxthon.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού Maxthon, που αντιπροσωπεύεται από τρεις διακεκομμένες οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις .
  3. Η διεπαφή ρυθμίσεων του Maxthon θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια καρτέλα προγράμματος περιήγησης. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο περιεχομένου ιστού που βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  4. Εντοπίστε την ενότητα " Απόρρητο " που παρουσιάζεται στο παραπάνω παράδειγμα. Συνοδεύεται από ένα πλαίσιο ελέγχου, η επιλογή με την ετικέτα " Tell sites" που δεν θέλω να παρακολουθώ ελέγχει τη λειτουργία Do Not Track του προγράμματος περιήγησης. Όταν είναι επιλεγμένο, η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη. Αν το πλαίσιο δεν έχει επιλεγεί, απλά κάντε κλικ σε αυτό μία φορά για να ενεργοποιήσετε το στοιχείο Μη Παρακολούθηση.
  5. Κλείστε την τρέχουσα καρτέλα για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

06 του 07

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθήσετε στο πρόγραμμα περιήγησης Opera, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Opera.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Opera , που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή με την ένδειξη Ρυθμίσεις . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: ALT + P
  3. Η διεπαφή ρυθμίσεων της Όπερας θα εμφανιστεί τώρα σε μια νέα καρτέλα. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας , που βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  4. Εντοπίστε την ενότητα Προστασία απορρήτου , τοποθετημένη στο επάνω μέρος του παραθύρου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή με τίτλο " Στείλτε ένα αίτημα" Να μην παρακολουθήσετε "με την επισκεψιμότητά σας περιήγησης κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ελέγχου που συνοδεύει μία φορά. Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, απλώς καταργήστε αυτό το σημάδι επιλογής.
  5. Κλείστε την τρέχουσα καρτέλα για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

07 του 07

Σαφάρι

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μη παρακολούθηση στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Gear, επίσης γνωστό ως μενού Ενέργεια, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: CTRL + COMMA (,)
  3. Το παράθυρο " Προτιμήσεις Safari" θα πρέπει να εμφανιστεί τώρα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Για προχωρημένους" .
  4. Στο κάτω μέρος αυτού του παραθύρου, κάντε κλικ στην επιλογή με τίτλο Εμφάνιση του μενού Ανάπτυξη στη γραμμή μενού . Εάν υπάρχει ήδη ένα σημάδι επιλογής δίπλα σε αυτήν την επιλογή, μην κάνετε κλικ σε αυτό.
  5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο της Σελίδας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο εικονίδιο του Gear και εμφανίζεται στο παραπάνω παράδειγμα. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή Ανάπτυξη .
  6. Ένα υπο-μενού θα εμφανίζεται πλέον στα αριστερά. Κάντε κλικ στην επιλογή με τίτλο Send Do not Track Header HTTP .