Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για ανώνυμη περιήγηση στο Web

Με την αυξημένη εξέταση από τους εργοδότες, τα σχολεία και ακόμη και τις κυβερνήσεις να γίνονται πιο συνηθισμένες, η ανωνυμία κατά την περιήγηση στο Web έχει γίνει προτεραιότητα. Πολλοί χρήστες που αναζητούν βελτιωμένη αίσθηση προστασίας της ιδιωτικής ζωής στρέφονται στον Tor (The Onion Router), ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε αρχικά από το Ναυτικό των ΗΠΑ και τώρα χρησιμοποιείται από αμέτρητους διαδικτυακούς χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Τα κίνητρα για τη χρήση του Tor, το οποίο διανέμει την εισερχόμενη και εξερχόμενη κυκλοφορία μέσω μιας σειράς εικονικών σηράγγων, μπορεί να κυμαίνεται από δημοσιογράφους με στόχο να διατηρούν την αλληλογραφία τους με μια μυστική πηγή ιδιωτική στους καθημερινούς χρήστες του Διαδικτύου που επιθυμούν να φτάσουν σε ιστότοπους που έχουν περιοριστεί από τον πάροχο υπηρεσιών τους. Ενώ ορισμένοι επιλέγουν να εκμεταλλευτούν τον Tor για καταχρηστικούς σκοπούς, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου θέλουν απλά να σταματήσουν τις τοποθεσίες από την παρακολούθηση κάθε κίνησης τους ή τον προσδιορισμό της γεωγραφικής τους θέσης .

Η ιδέα του Tor, καθώς και ο τρόπος διαμόρφωσης του υπολογιστή σας για να στέλνετε και να λαμβάνετε πακέτα μέσω του δικτύου, μπορεί να αποδειχτεί συντριπτική ακόμα και σε κάποιους βετεράνους του web-savvy. Εισαγάγετε το Tor Browser Bundle, ένα πακέτο λογισμικού που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε και να τρέχετε στο Tor με ελάχιστη παρέμβαση του χρήστη. Μια ομάδα ανοιχτού κώδικα του Tor σε συνδυασμό με μια τροποποιημένη έκδοση του προγράμματος περιήγησης Firefox του Mozilla μαζί με πολλά βασικά χαρακτηριστικά και επεκτάσεις, το Tor Browser Bundle τρέχει σε πλατφόρμες Windows, Mac και Linux.

Αυτό το σεμινάριο σας καθοδηγεί στη διαδικασία απόκτησης και λειτουργίας του Tor Browser Bundle ώστε οι επικοινωνίες σας στο Web να γίνουν και πάλι οι επιχειρήσεις σας και μόνοι σας.

Λάβετε υπόψη ότι καμία μέθοδος ανωνυμίας δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη και ότι ακόμη και οι χρήστες του Tor μπορούν να υποφέρουν από περιστασιακά μάτια. Είναι συνετό να το έχετε υπόψη σας και πάντα να προβαίνετε με προσοχή.

Λήψη δέσμης προγραμμάτων περιήγησης Tor

Το Tor Browser Bundle είναι διαθέσιμο για λήψη σε πλήθος τοποθεσιών. Ωστόσο, συνιστάται να λαμβάνετε μόνο τα αρχεία πακέτων από το torproject.org , το επίσημο σπίτι του Tor. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από πάνω από δώδεκα γλώσσες, από αγγλικά έως βιετναμέζικα.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία λήψης, πλοηγηθείτε στο τρέχον πρόγραμμα περιήγησης στη διεύθυνση https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την επιθυμητή επιλογή στη στήλη Γλώσσα , κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που βρίσκεται κάτω από την κεφαλίδα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο λειτουργικό σας σύστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, οι χρήστες των Windows πρέπει να εντοπίσουν το αρχείο Tor και να το εκκινήσουν. Ένας φάκελος θα δημιουργηθεί τώρα στην καθορισμένη θέση σας, που περιέχει όλα τα αρχεία πακέτων και ονομάζεται Tor Browser . Οι χρήστες Mac πρέπει να κάνουν διπλό κλικ στο ληφθέν αρχείο για να ανοίξουν την εικόνα .dmg. Αφού ανοίξετε, μεταφέρετε το αρχείο Tor που εμφανίζεται στο φάκελο " Εφαρμογές ". Οι χρήστες του Linux θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κατάλληλη σύνταξη για να εξαγάγουν το ληφθέν πακέτο και στη συνέχεια να εκκινήσουν το αρχείο Tor Browser .

Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το προβλεπόμενο πακέτο και ότι δεν έχετε εξαπατήσει από έναν χάκερ , ίσως θελήσετε να επαληθεύσετε την υπογραφή της ληφθείσας συσκευασίας πριν τη χρησιμοποιήσετε. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε πρώτα το GnuPG και να ανατρέξετε στο συσχετισμένο αρχείο .asc του πακέτου, αυτόματα κατεβάστηκε ως μέρος της δέσμης προγραμμάτων περιήγησης. Επισκεφθείτε τη σελίδα εντολών του Tor για την επαλήθευση υπογραφών για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκκίνηση Brow Brow

Τώρα που έχετε κατεβάσει το Tor Browser Bundle και ενδεχομένως επαληθεύσει την υπογραφή του, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η εφαρμογή. Αυτό είναι σωστό - δεν απαιτείται εγκατάσταση! Εξαιτίας αυτού, πολλοί χρήστες επιλέγουν να τρέχουν το πρόγραμμα περιήγησης Tor ακριβώς έξω από μια μονάδα USB αντί να τοποθετούν τα αρχεία τους στον σκληρό δίσκο τους. Αυτή η μέθοδος παρέχει ένα άλλο επίπεδο ανωνυμίας, καθώς η αναζήτηση των τοπικών δίσκων σας δεν αποκαλύπτει κανένα ίχνος του Tor.

Πρώτα, μεταβείτε στη θέση όπου επιλέξατε να εξαγάγετε τα αρχεία που περιγράφονται παραπάνω. Στη συνέχεια, μέσα στον φάκελο με τον τίτλο Tor Browser , κάντε διπλό κλικ στη συντόμευση Start Tor Browser ή ξεκινήστε την μέσω της γραμμής εντολών του λειτουργικού σας συστήματος.

Σύνδεση με τον Tor

Μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα περιήγησης, ξεκινάει συνήθως μια σύνδεση με το δίκτυο Tor, ανάλογα με τις μεμονωμένες ρυθμίσεις σας. Να είστε υπομονετικοί, καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόλις μερικά δευτερόλεπτα ή μέχρι να ολοκληρωθούν μερικά λεπτά.

Μόλις δημιουργηθεί μια σύνδεση με τον Tor, η οθόνη κατάστασης θα εξαφανιστεί και ο Brow Browser θα πρέπει να ξεκινήσει μετά από μερικά σύντομα δευτερόλεπτα.

Περιήγηση Via Tor

Ο Brow Brow θα πρέπει τώρα να είναι ορατός στο προσκήνιο. Όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες κυκλοφορίες που παράγονται μέσω αυτού του προγράμματος περιήγησης θα δρομολογηθούν μέσω του Tor, παρέχοντας μια σχετικά ασφαλής και ανώνυμη εμπειρία περιήγησης. Με την εκκίνηση, η εφαρμογή Tor Browser ανοίγει αυτόματα μια ιστοσελίδα που φιλοξενείται στο torproject.org και περιέχει έναν σύνδεσμο για τη δοκιμή των ρυθμίσεων δικτύου. Η επιλογή αυτού του συνδέσμου εμφανίζει την τρέχουσα διεύθυνση IP σας στο δίκτυο Tor. Ο εικονικός μανδύας ανωνυμίας είναι πλέον ενεργοποιημένος, καθώς θα παρατηρήσετε ότι αυτή δεν είναι η πραγματική διεύθυνση IP σας.

Αν θέλετε να δείτε αυτό το περιεχόμενο σε διαφορετική γλώσσα, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού που βρίσκεται στο επάνω μέρος της σελίδας.

Torbutton

Εκτός από πολλές από τις συνήθεις λειτουργίες του Firefox, όπως η δυνατότητα να κάνετε σελιδοδείκτες σελίδων και να αναλύσετε την πηγή μέσω του ενοποιημένου πακέτου εργαλείων προγραμματιστή Ιστού, ο Tor Browser περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη λειτουργικότητα μοναδική για τον εαυτό του. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι το Torbutton, το οποίο βρίσκεται στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Το πλήκτρο Torbutton σας επιτρέπει να τροποποιήσετε συγκεκριμένες ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης και ασφαλείας. Το πιο σημαντικό, παρέχει την επιλογή να αλλάξετε σε μια νέα ταυτότητα - και ως εκ τούτου μια νέα διεύθυνση IP - με ένα απλό κλικ του ποντικιού. Οι επιλογές Torbutton, που περιγράφονται παρακάτω, είναι προσβάσιμες μέσω του αναπτυσσόμενου μενού.

NoScript

Το Tor Browser έρχεται επίσης προσυσκευασμένο με μια ολοκληρωμένη έκδοση του δημοφιλούς πρόσθετου NoScript. Προσβάσιμο από ένα κουμπί στην κύρια γραμμή εργαλείων του Brow Browser, αυτή η προσαρμοσμένη επέκταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να εμποδίσει τη λειτουργία όλων των σεναρίων μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης είτε μόνο για συγκεκριμένους ιστότοπους. Η συνιστώμενη ρύθμιση είναι η απαγόρευση σεναρίων παγκοσμίως .

HTTPS Παντού

Μια άλλη γνωστή επέκταση που ενσωματώνεται στο Tor Browser είναι το HTTPS Everywhere, το οποίο αναπτύχθηκε από το Electronic Frontier Foundation, το οποίο εξασφαλίζει ότι η επικοινωνία σας με πολλές από τις κορυφαίες τοποθεσίες του Ιστού είναι κρυπτογραφημένη. Η λειτουργικότητα του HTTPS Everywhere μπορεί να τροποποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί (δεν συνιστάται) μέσω του αναπτυσσόμενου μενού, με πρόσβαση στο πρώτο πλήκτρο του μενού (βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης).