Επιτρέψτε ή αποκλείστε την πρόσβαση στις ρυθμίσεις φυσικής τοποθεσίας

Διαχείριση πρόσβασης στο δικτυακό τόπο μέσω του προγράμματος περιήγησης

Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για χρήστες επιφάνειας εργασίας / φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Chrome OS, Linux, macOS ή Windows.

Η γεωγραφική τοποθέτηση συνεπάγεται τη χρήση ενός συνδυασμού ψηφιακών πληροφοριών για τον προσδιορισμό της φυσικής θέσης μιας συσκευής. Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές Ιστού μπορούν να έχουν πρόσβαση στο API Geolocation, που εφαρμόζεται στα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, για να μάθουν καλύτερα το πραγματικό σας τόπο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους, όπως η παροχή στοχευμένου περιεχομένου που αφορά συγκεκριμένα τη γειτονιά σας ή τη γενική περιοχή.

Παρόλο που μπορεί να είναι καλό να σας εξυπηρετούνται ειδήσεις, διαφημίσεις και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την τοπική σας τοποθεσία, ορισμένοι χρήστες στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο άνετοι με τις εφαρμογές και τις σελίδες που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να προσαρμόσουν την εμπειρία τους στο διαδίκτυο. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα προγράμματα περιήγησης σας δίνουν την ευκαιρία να ελέγξετε ανάλογα αυτές τις ρυθμίσεις βάσει τοποθεσίας. Τα σεμινάρια παρακάτω περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο χρήσης και τροποποίησης αυτής της λειτουργικότητας σε διάφορα διαφορετικά προγράμματα περιήγησης.

Google Chrome

  1. Κάντε κλικ στο κύριο κουμπί του Chrome, το οποίο φέρει τρεις οριζόντιες γραμμές και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης.
  2. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις .
  3. Η διεπαφή ρυθμίσεων του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα ή παράθυρο. Μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στη σύνδεση Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων ....
  4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να εντοπίσετε την ενότητα με την ένδειξη " Απόρρητο" . Κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις περιεχομένου που βρίσκεται σε αυτήν την ενότητα.
  5. Οι ρυθμίσεις περιεχομένου του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζονται σε ένα νέο παράθυρο, επικαλύπτοντας την υπάρχουσα διεπαφή. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με την ένδειξη " Τοποθεσία" , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές. το καθένα συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής.
    1. Να επιτρέπεται σε όλους τους ιστότοπους να παρακολουθούν τη φυσική σας τοποθεσία: Επιτρέπει σε όλους τους ιστότοπους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που σχετίζονται με τη θέση σας χωρίς να απαιτείται ρητή άδεια κάθε φορά.
    2. Ρωτήστε πότε ένας ιστότοπος προσπαθεί να παρακολουθήσει τη φυσική σας τοποθεσία: Η προεπιλεγμένη και συνιστώμενη ρύθμιση καθοδηγεί το Chrome να σας ζητάει μια απάντηση κάθε φορά που ένας ιστότοπος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φυσικής σας θέσης.
    3. Μην επιτρέπετε σε κάποιον ιστότοπο να παρακολουθεί τη φυσική σας τοποθεσία: Αποτρέπει όλους τους ιστότοπους να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας σας.
  1. Επίσης, βρίσκεται στην ενότητα " Απόρρητο " είναι το κουμπί Διαχειριστείτε εξαιρέσεις , το οποίο σας επιτρέπει να επιτρέπετε ή να απορρίπτετε την παρακολούθηση της φυσικής τοποθεσίας για μεμονωμένους ιστότοπους. Οι τυχόν εξαιρέσεις που ορίζονται εδώ αντικαθιστούν τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Mozilla Firefox

Η περιήγηση με γνώμονα την τοποθεσία στο Firefox θα σας ζητήσει την άδειά σας όταν ένας ιστότοπος επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να απενεργοποιήσετε πλήρως αυτή τη λειτουργία.

  1. Πληκτρολογήστε το παρακάτω κείμενο στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε το πλήκτρο Enter : about: config
  2. Θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα, δηλώνοντας ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας. Κάντε κλικ στο κουμπί με την ετικέτα θα είμαι προσεκτικός, υπόσχομαι!
  3. Θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί μια λίστα με τις Προτιμήσεις του Firefox. Εισαγάγετε το ακόλουθο κείμενο στη γραμμή αναζήτησης , που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γραμμή διευθύνσεων: geo.enabled
  4. Η προτίμηση geo.enabled θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται με τιμή Αληθής . Για να απενεργοποιήσετε πλήρως την περιήγηση με γνώση της τοποθεσίας, κάντε διπλό κλικ στην προτίμησή σας έτσι ώστε η συνοδευτική τιμή να αλλάξει σε false . Για να ενεργοποιήσετε ξανά αυτήν την προτίμηση αργότερα, κάντε διπλό κλικ σε αυτήν την προτίμηση.

Microsoft Edge

  1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Έναρξη των Windows, που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης σας.
  2. Όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Ρυθμίσεις .
  3. Το παράθυρο διαλόγου Ρυθμίσεις των Windows θα πρέπει να είναι πλέον ορατό, επικαλύπτοντας το παράθυρο του υπολογιστή σας ή του προγράμματος περιήγησης. Κάντε κλικ στην επιλογή Τοποθεσία , που βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Επιλογή εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας και εντοπίστε το Microsoft Edge . Από προεπιλογή, η λειτουργικότητα βάσει τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένη στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Για να το ενεργοποιήσετε, επιλέξτε το συνοδευτικό του κουμπί ώστε να γίνει μπλε και άσπρο και να διαβάσει "On".

Ακόμη και μετά την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας, οι ιστότοποι θα πρέπει πάντα να ζητούν ρητά την άδειά σας πριν χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τοποθεσίας.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  1. Εισάγετε το παρακάτω κείμενο στη γραμμή διευθύνσεων της Opera και πατήστε το πλήκτρο Enter : opera: // settings .
  2. Οι ρυθμίσεις ή οι προτιμήσεις της Opera (ποικίλλουν ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα) πρέπει τώρα να εμφανίζονται σε μια νέα καρτέλα ή παράθυρο. Κάντε κλικ στους ιστότοπους που βρίσκονται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με τίτλο Τοποθεσία , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές. το καθένα συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής.
    1. Να επιτρέπεται σε όλους τους ιστότοπους να παρακολουθούν τη φυσική τοποθεσία μου: Επιτρέπει σε όλους τους ιστότοπους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που σχετίζονται με την τοποθεσία σας χωρίς να σας ζητήσουν πρώτα την άδεια.
    2. Ρωτήστε μου όταν ένας ιστότοπος προσπαθεί να παρακολουθήσει τη φυσική μου θέση: Ενεργοποιημένη από προεπιλογή και με τη συνιστώμενη επιλογή, αυτή η ρύθμιση καθοδηγεί την Όπερα να σας προτρέπει για δράση κάθε φορά που ένας ιστότοπος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της φυσικής σας θέσης.
    3. Μην επιτρέπετε σε κανέναν ιστότοπο να παρακολουθεί τη φυσική τοποθεσία μου: Αυτόματα αρνείται τα αιτήματα φυσικής τοποθεσίας από όλους τους ιστότοπους.
  4. Επίσης, στην ενότητα " Τοποθεσία " βρίσκεται το κουμπί " Διαχείριση εξαιρέσεων ", το οποίο σας επιτρέπει να απαριθμείτε μαύρες λίστες ή να προσθέσετε λευκές λίστες σε μεμονωμένους ιστότοπους όταν πρόκειται για πρόσβαση στη φυσική σας τοποθεσία. Αυτές οι εξαιρέσεις υπερισχύουν των παραπάνω ρυθμίσεων ραδιοφωνικών κουμπιών για κάθε καθορισμένη τοποθεσία.

Internet Explorer 11

  1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Gear, επίσης γνωστό ως μενού δράσης , που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης.
  2. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε Επιλογές Internet .
  3. Η διεπαφή των επιλογών Internet του IE11 θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται, επικαλύπτοντας το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Κάντε κλικ στην καρτέλα Απόρρητο .
  4. Στο πλαίσιο των επιλογών απορρήτου του IE11 βρίσκεται μια ενότητα που φέρει την ακόλουθη επιλογή, απενεργοποιημένη από προεπιλογή και συνοδεύεται από ένα πλαίσιο ελέγχου: Μην επιτρέπετε ποτέ στους ιστότοπους να ζητούν τη φυσική σας τοποθεσία . Όταν ενεργοποιηθεί, αυτή η επιλογή δίνει εντολή στο πρόγραμμα περιήγησης να απορρίψει όλα τα αιτήματα πρόσβασης στα δεδομένα φυσικής τοποθεσίας.
  5. Επίσης βρίσκεται στην ενότητα " Θέση " είναι το κουμπί " Εκκαθάριση τοποθεσιών ". Οποτεδήποτε ένας δικτυακός τόπος επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας σας, το IE11 σας προτρέπει να αναλάβετε δράση. Εκτός από τη δυνατότητα να επιτρέπετε ή να απορρίπτετε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα, σας δίνεται επίσης η δυνατότητα μαύρης λίστας ή λευκής λίστας στον αντίστοιχο ιστότοπο. Αυτές οι προτιμήσεις αποθηκεύονται στη συνέχεια από το πρόγραμμα περιήγησης και χρησιμοποιούνται σε επόμενες επισκέψεις σε αυτούς τους ιστότοπους. Για να διαγράψετε όλες αυτές τις αποθηκευμένες προτιμήσεις και να ξεκινήσετε εκ νέου, κάντε κλικ στο κουμπί Εκκαθάριση τοποθεσιών .

Σαφάρι (μόνο MacOS)

  1. Κάντε κλικ στο Safari στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης.
  2. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί για κλικ σε αυτό το στοιχείο μενού: COMMAND + COMMA (,) .
  3. Το παράθυρο " Προτιμήσεις" του Safari πρέπει τώρα να εμφανίζεται, επικαλύπτοντας το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Απόρρητο" .
  4. Στο πλαίσιο των Προτιμήσεων Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βρίσκεται μια ενότητα με την ένδειξη " Χρήση Ιστοτόπου" των υπηρεσιών εντοπισμού θέσης , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές. το καθένα συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής.
    1. Προτροπή για κάθε ιστότοπο μια φορά την ημέρα: Εάν ένας ιστότοπος προσπαθεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας σας για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα, το Safari θα σας ζητήσει να επιτρέψετε ή να αρνηθείτε την αίτηση.
    2. Προτροπή για κάθε ιστότοπο μόνο μία φορά: Εάν ένας ιστότοπος προσπαθεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας σας για πρώτη φορά, το Safari θα σας προτρέψει για την επιθυμητή ενέργεια.
    3. Απαγόρευση χωρίς προτροπή: Ενεργοποιημένη από προεπιλογή, αυτή η ρύθμιση καθοδηγεί το Safari να αρνείται όλα τα αιτήματα δεδομένων σχετικά με τη θέση χωρίς να ζητά την άδειά σας.

Βιβάλντι

  1. Πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και πατήστε το πλήκτρο Enter : vivaldi: // chrome / settings / content
  2. Οι ρυθμίσεις περιεχομένου του Vivaldi θα πρέπει τώρα να εμφανίζονται σε νέο παράθυρο, επικαλύπτοντας την υπάρχουσα διεπαφή. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με την ένδειξη " Τοποθεσία" , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές. το καθένα συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής.
  3. Να επιτρέπεται σε όλους τους ιστότοπους να παρακολουθούν τη φυσική σας τοποθεσία: Επιτρέπει σε όλους τους ιστότοπους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που σχετίζονται με τη θέση σας χωρίς να απαιτείται ρητή άδεια κάθε φορά.
    1. Ρωτήστε όταν ένας ιστότοπος προσπαθεί να παρακολουθήσει τη φυσική σας τοποθεσία: Η προεπιλεγμένη και συνιστώμενη ρύθμιση, καθοδηγεί τον Vivaldi να σας ζητήσει να απαντήσετε κάθε φορά που ένας ιστότοπος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φυσικής σας θέσης.
    2. Μην επιτρέπετε σε κάποιον ιστότοπο να παρακολουθεί τη φυσική σας τοποθεσία: Αποτρέπει όλους τους ιστότοπους να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας σας.
  4. Επίσης, βρίσκεται στην ενότητα " Απόρρητο " είναι το κουμπί Διαχειριστείτε εξαιρέσεις , το οποίο σας επιτρέπει να επιτρέπετε ή να απορρίπτετε την παρακολούθηση της φυσικής τοποθεσίας για μεμονωμένους ιστότοπους. Οι τυχόν εξαιρέσεις που ορίζονται εδώ αντικαθιστούν τις παραπάνω ρυθμίσεις.